In vizor

Inventatorul sangelui artificial a desfiintat transfuziile, la TEDx

O adevarata pledoarie impotriva transfuziilor sanguine a fost sustinuta la TEDx de catre cercetatorul Radu Silaghi-Dumitrescu, autorul proiectului de concepere a sangelui artificial. Discursul sau, nu lipsit de umor, a avut ca scop argumentarea oportunitatii implementarii alternativei sale la aceasta metoda.

Cuvantarea lui Dumitrescu a avut loc la cea de-a zecea editie TEDx Cluj si i-a urmat celei a lui Ioan Aurel Pop, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB). Prima imagine proiectata pe ecranul de pe scena Auditorium Maximum a fost cea a lui Vlad Tepes.

„Individul din imagine lucreaza in domeniul sangelui de 600 de ani. Noi incercam, la Cluj, sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor sale si incercam sa va convingem sa va refaceti, in diverse feluri”, a explicat cercetatorul, starnind hohote de ras in sala arhipilina.

„Daca vrei sa donezi sange ti se explica ca organismul isi reface propriul sange, se regenereaza”, a spus Dumitrescu.

Cercetatorul a relatat apoi istoria transfuziilor, incepand cu episodul in care s-a incercat un experiment cu sangele unui „vitel bland” unui om care manifesta accese puternice de violenta, episod care in zilele noastre ar fi considerat „criminal”.

Intre motivele pentru care in prezent transfuziile nu sunt agreate de toata lumea ar fi ideea de a primi sange de la straini.

„Unii zic ca nu le place, altii au interdictii din partea religiei. Am putea sa ne conservam propriul sange, dar poate sta in frigider o perioada foarte scurta de timp. Ar trebui, poate, tinut la spital, nu in frigiderul de acasa”, a spus cercetatorul, starnind din nou hohote.

In continuare, acesta a mai explicat efectul devastator al transfuziilor intre grupe de sange care nu sunt compatibile. Chiar si asistati de calculator in acest proces, oamenii tot ar fi supusi greselilor, potrivit acestuia.

Inevitabil, discursul a ajuns la mentionarea bolilor care se pot transmite prin sange.

„In Romania nu prea se practica sistemul asigurarilor de viata, insa in alte tari, in momentul cand la analizele necesare transfuziilor se detecteaza o boala noua, acestea devin nule. Incercand sa faca o fapta buna, multi ajung in necaz si atunci evita sa mai doneze”, a spus Silaghi-Dumitrescu.

Au fost prezentate apoi niste statistici efectuate in Anglia asupra transmiterii bolilor prin transfuzii, cu date nu tocmai linistitoare.

„Riscul transmiterii de boli prin donarea de sange nu este zero. Este foarte mic, dar exista. Si decesul intra aici, desi nu sunt atat de multe sanse ca sa aiba loc. Cum putem sa schimbam asta? Cine are solutia si cat poate dura? Poate medicii ar trebui sa fie mai atenti. Sau, poate, comunitatea ar trebui sa aloce fonduri mai multe, parlamentarii, cei care tin fraiele… Aveti si alte sugestii? La cine e solutia? Nu trebuie sa asteptam sa gaseasca altii solutia. N-avem destul sange? Sa il facem in laborator!”, si-a continuat cercetatorul discursul.

Drept urmare, Radu Silaghi Dumitrescu si-a descris apoi „inventia”, sangele artificial creat in laboratoarele Facultatii de Chimie a UBB care a fost si experimentat de curand pe soareci. Pentru implementarea proiectului e nevoie insa de multi bani, dupa cum cercetatorul a declarat de curand.

”Nu e vorba doar de propria cariera, de proprii vecini sau de propria tara. Sunt probleme mult mai dureroase, pe care merita sa incercam sa le rezolvam”, a incheiat Radu Silaghi-Dumitrescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *