Din oras

Primăria reacționează la contestațiile aduse proiectului centurii ocolitoare a Clujului: «Suntem la masă cu ei, căutăm cea mai bună soluție… Dar cu o singură condiție – lucrarea să se facă»

„Noi suntem atenți la toate nuanțele. Mesajul meu a fost ferm și clar: îi sprijinim pe toți care au un obiectiv și un interes legitim”, a admis primarul Clujului. Condiția impusă de edil este ca lucrările la centură să continue: „Dar cu o singură condiție – lucrarea să se facă”, a concluzionat Boc.

Așa-numita dezbatere publică privind proiectul centurii metropolitane, desfășurată joi, s-a lăsat cu contestații serioase ale proiectului dezvoltat de administrația Boc.

Spre exemplu, proprietara vechilor băi Someșeni, Gidro Stanca, a semnalat în cadrul prezentării publice necesare pentru emiterea acordului de mediu pentru proiectul Centurii metropolitane a Clujului, că traseul stabilit distruge nămolul și izvoarele cu proprietăți terapeutice, studiate și certificate în această zonă, întrucât centura ocolitoare va trece chiar prin această zonă cu regim strict de protecție.

„Să nu ziceți că fac opoziție la centură, că sunt mai clujeancă decât toți cei de aici din sală.
Am o proprietate moștenită pentru care m-am luptat ani de zile. Acum are restricții severe de protecție. Zăcământul subteran este proprietatea statului și a tuturor de aici. Am făcut obiecții la PUG-ul din 2014  care a încadrat zona ca una verde și agricolă iar acum, printr-o decizie de anul trecut a instanței, pusă în practică doar anul acesta de către Primărie, 24 de hectare au devenit stațiune balneară cu regim strict de protecție.
Am citit cele 1700 de pagini depuse de echipa de proiectare a centurii la mediu, fără anexe, că acestea n-au fost puse pe site.
Nu am văzut nimic despre zăcământul de la Băile Someșeni sau ceva studiu care să trateze zona ca una protejată, așa cum spune acum PUG-ul Clujului”, a explicat avocata Gidro Stanca, proprietara Băile Someșeni.

„Am două opțiuni.

Ori mă lupt cu voi până la capăt, ori mă judec și cer să fac și eu blocuri, să îmi faceți o zonă rezidențială.

De ce trebuie să rezolv eu o problemă a comunității? Vă dau terenul și faceți voi investiția. Viaductul există din vremea romanilor, nu e un concept nou și acum va fi la 115 metri de băi. Asta e impactul, stai în piscină și îl vezi. Dar asta este cea mai mică problemă.

Nu mă las, până în pânzele albe merg și lupt cât mai pot. Vreau să văd un studiu și să țineți cont de actualul PUG, că zona este una cu regim strict de protecție”, a concluzionat Gidro Stanca în prezentarea proiectului centurii metropolitane de către reprezentanții Primăriei.

Emil Boc apără «interesul public»

Edilul Emil Boc a reacționat la contestațiile aduse proiectului centurii metropolitane.

„Nu putem opri o lucrare majoră, de impact uriaș pentru ce înseamnă viața noastră, a Clujului, doar pentru că unii nu doresc”, a fost reacția clară a primarului Clujului pe seama dezvoltării centurii ocolitoare.

«Noi» și «Ei»

„Acesta este mesajul meu – suntem la masă cu ei, căutăm cea mai bună soluție, avem dialog, legea este prima care trebuie să fie respectată, dar repet: nu sunt de acord ca proiectele să moară, să se oprească pentru că vreun interes privat sau un interes de altă natură, restrâns, dorește oprirea proiectului”, a punctat Boc Emil.

Edilul Emil Boc a lipsit de la evenimentul desfășurat joi de prezentare a proiectului centurii ocolitoare a Clujului.

Potrivit proiectanților, valoarea proiectului centurii ocolitoare a Clujului se ridică la 6 miliarde de LEI/cca 1,2 miliarde EUR.

Centura metropolitană va reprezenta un drum de clasă tehnică 2, tip drum expres, de 42,13 kilometri, la care se adaugă 26,62 de kilometri de bretele la cele 20 de noduri propuse, iar drumurile de legătură vor avea 32,33 de kilometri, cu 2 benzi pe sens și bandă de acostament, plus zonă mediană, piste de bicilete și drumuri de legătură.