„Ieri am participat la o sesiune cu mai mulți primari din Ucraina, cu primarul din Mariupol, dar și cu primarul din Melitopol, care a fost răpit.
M-a impresionat incredibil”, a declarat Emil Boc.
„Știți ce a zis?
«Măi, m-au răpit, m-au dus în închisoare.
Și acolo i-am întrebat:
-Bă, da vorbesc aceeași limbă cu voi, vă înțeleg. De ce m-ați răpit?
-Că, dom’le, tu ești nazist.
-Păi cum să fiu eu nazist?
-Orice patriot ucrianean este un nazist din punctul nostru de vedere»” – a relatat Emil Boc în cadrul unei intervenții telefonice la un post de radio local.
„Deci, înțelegeți la ce nivel de gândire s-a ajuns în regimul dictatorial de la Kremlin?! Să considere că orice patriot, orice om care-și apără țara, este un «nazist»”, a explicat edilul Clujului.
Edilul Emil Boc, care s-a aflat într-o vizită la Bruxelles, a recunoscut că este un admirator al culturii ruse și al elitei culturale rusești, însă nu poate accepta regimul dictatorial de la Moscova.
„Nu pot să accept niciodată dictatura de la Kremlin și ceea ce un regim dictatorial își propune astăzi – să șteargă o națiune de pe harta globului”, a explicat Boc referindu-se la invazia militară a Moscovei în Ucraina.
În 2 martie 2022, Asociația Municipiilor din România (AMR), structură coordonată de Emil Boc, a adresat celor 327 de primari din marile municipalități din Rusia o scrisoare publică prin care le cerea acestora «să facă tot ce le stă în putință să oprească acest război».
CITEȘTE ȘI: Boc, ignorat de primarii ruși
Din păcate, demersul lui Emil Boc a fost neglijat de primarii ruși.
Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, sudul Ucrainei, a fost răpit de ruși pe 11 martie 2022. Acesta a fost eliberat câteva zile mai târziu, după ce a fost „schimbat” cu 9 recruți ruși capturați de soldații ucraineni.
Un alt primar, cel al oraşului Dniprorudne din Ucraina, a fost de asemenea capturat în martie de ocupanții ruși. Aceste răpiri au fost condamnate de Uniunea Europeană.