In vizor

Primăria ignoră cetățenii de când a mutat dezbaterile în online și demolează clădiri după bunul plac. Moților e prima stradă afectată

Primăria a publicat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Calea Mănăștur-Calea Moților-str.Uzinei Electrice-str. Mărginașă pentru consultarea publică. Proprietarii unui imobil situat pe Calea Moților au aflat cu stupoare că spațiul în care locuiesc este supus demolării/exproprierii pentru amenajarea unei piațete, chiar dacă după cum apreciază proprietarii din zonă acesta „nu stă în calea lărgirii străzilor”. De fapt, însăși modul în care decurge consultarea publică, pe repede-nainte, chiar în plină pandemie, în stare de urgență-alertă, ridică mari semne de întrebare în privința acestui proiect de extindere a arterelor de pe axa est-vest de traversare a municipiului Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI: Calea Mănăștur se extinde cu benzi pentru bicicliști și trotuare ciuntite

Este vorba despre o locație cu cinci apartamente în curte, situată pe strada Moților nr. 118. Recent, mai exact în data de 27 Aprilie 2020, proprietarii de aici erau notificați de către Primărie că pentru realizarea extinderII arterei de pe axa est vest, pe sensul Moților-Mănăștur, imobilul în care locuiesc câteva familii, unii dintre aceștia persoane vârstnice ori familii cu copii, urmează să fie expropriat/demolat. Spațiul va fi destinat realizării unei piațete publice.

De fapt, neplăcerile par să fi fost accentuate de faptul că demersul Primăriei Cluj-Napoca era demarat într-o perioadă în care România era încă în plină stare de urgență, iar cum unii dintre proprietarii de aici sunt și cadre medicale, efortul acestora era concentrat în permanență în lupta concretă cu noul tip de coronavirus la spitalul din Cluj, vreme în care administrația iniția o consultare publică pentru PUZ Calea Mănăștur-Calea Moților- str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă.

Timpul de reacție al proprietarilor din zonă pentru a-și formula poziția și eventualele obiecții în privința noului proiect care îi afectează în mod direct a fost pur și simplu limitat.

Astfel, deși notificarea trimisă de Primăria Cluj-Napoca în 22 Aprilie prevedea un termen de 10 zile pentru răspunsul proprietarilor, care trebuia înregistrat la registratură, înștiințarea propriu-zisă a ajuns la destinație abia pe 27 Aprilie. Iar în cele câteva zile rămase, proprietarii de la imobilul situat pe strada Moților 118 au fost nevoiți să se familiarizeze cu datele problemei și să ofere un răspuns pertinent, argumentat, administrației locale.

!!! Atunci când răspunsurile și reclamațiile proprietarilor sunt lipsite de argumente, temeiuri juridice și vădesc o lipsă de cunoaștere a problemelor tehnice specifice proiectelor derulate de municipalitate, acestea sunt demontate ușor de proiectanți, executanți și reprezentanți ai administrației locale, care oferă o singură alternativă proprietarilor nemulțumiți: calea instanțelor judecătorești.

În același timp, modul în care se desfășoară consultarea publică în privința unor subiecte de interes public, cu consecințe evidente pentru proprietarii din zonă, afectați direct de modificări, ridică semne de întrebare, în condițiile în care se desfășoară într-un context epidemiologic delicat, iar timpul de reacție a celor păgubiți este unul limitat. Motiv pentru care, adeseori, obiecțiile sunt demontate ușor de specialiștii administrației locale.

CITEȘTE ȘI: Hotel într-o zonă cu case, chiar în apropierea străzii „smart”. Vecinii s-au revoltat degeaba

În condițiile proiectelor desfășurate de Primărie, această zonă prezintă un interes ridicat pentru realizarea unei piațete în imediata apropiere a centrului comercial Platinia, chiar dacă proprietarii din zonă și-au dobândit imobilele prin cumpărare, deci sunt proprietari legali, fără să fi beneficiat de avantajele vreunei legi de care se bucură adeseori o seamă de politicieni.

Proiectul PUZ-ului CALEA MOȚILOR – CALEA MĂNĂȘTUR –STR. UZINEI ELECTRICE – STR. MĂRGINAȘĂ a fost elaborat în noiembrie anul trecut și prevede modernizarea circulației pentru oferirea unor alternative la utilizarea autovehicului personal, prin realizarea de piste de biciclete și benzi dedicate pentru transportul public în comun, o prefacere a zonei pentru reducerea congestiei traficului în zonă, pe axa est-vest.

„Timpul a fost foarte scurt.

Aproape imposibil să iei legătura cu un avocat pentru a înțelege de ce opțiuni dispui, în această perioadă în care au fost restricții de circulație. Aici sunt proprietari vârstnici, nu aveau voie să circule decât în anumite ore, în Primărie oricum nu te primea nimeni”, au declarat unii dintre proprietarii afectați.

Practic, într-o perioadă în care toate eforturile publice erau orientate spre combaterea pandemiei cu nou tip de coronavirus, Primăria Cluj-Napoca iniția primele proceduri de consultare și notifica proprietarii afectați de viitorul proiect de remodelare a Căii Moților-Calea Mănăștur.

Desigur, și consultările publice au devenit virtuale, în condițiile în care unii dintre localnicii din zona afectată de proiectele desfășurate de administrația locală sunt persoane în etate, de peste 70 de ani, în alte familii sunt copii, care trebuiau de asemenea supravegheați în condițiile impuse de starea de urgență de restricționare a circulației, tot aici locuind și cadre medicale, care s-au aflat mai mult la muncă, decât acasă, în contextul pandemiei de COVID-19.

!!! E și asta o formă de recunoștință (?) arătată de Primăria Cluj-Napoca cadrelor medicale aflate în prima linie, „eroilor” de ieri, cărora public sau virtual toate oficialitățile au ținut să le mulțumească. Ei bine, administrația locală îi înștiința exact în această perioadă că trebuie să se pregătească de demolare și exproprieri.

Extinderea Căii Moților va afecta în mod direct unul dintre apartamentele imobilului de la nr 118, fiind în exteriorul aliniamentului stradal. Locuința urmează să fie demolată conform planului/planșelor publicate de administrația clujeană. Sub o formă sau alta, aceeași soartă îi așteaptă și pe proprietarii celorlalte câteva apartamente.

„Nu sunt împotriva dezvoltării orașului, proiectelor cu adevărat de utilitate publică.

Poate că nici nu ai cum să te opui unui asemenea proiect. Ideea este că momentul este unul inoportun, perioada în care administrația se grăbește să deruleze consultarea publică.

Oricum, o puteau face și înainte, și după toată această pandemie.

Momentul este foarte prost ales. Până acum aveau o singură ședință pe lună, iar acum organizează ședințe săptămânal, poate și de două ori pe săptămână”, semnalează unul dintre locatarii afectați.

Sub o formă sau alta, consultarea publică derulată de municipalitatea clujeană a ajuns o formalitate: într-un context epidemiologic excepțional, administrația îi notifică pe proprietari că imobilul în care locuiesc și unde sunt proprietari, va fi demolat/expropriat pentru o cauză de utilitate publică, iar aceștia, fără să beneficieze de o pregătire juridică, fără să reușească să consulte un avocat în condițiile restrictive ale stării de urgență, sunt somați de Primărie să ofere o poziție și eventuale reclamații într-un termen de 10 zile, iar asta având în vedere că notificarea trimisă de Primărie prin poștă (halal tehnologie) – expediată în 22 aprilie, primită abia în 27 aprilie, cu un termen de reacție solicitat de zece zile de la data expedierii – a ajuns cu o întârziere nepermis de mare.

Și totuși, chiar și în asemenea condiții, Primăria va atașa o anexă unei viitoare hotărâri de consiliu local în care va prezenta condițiile desfășurării etapei de consultări, o cerință absolut legală:

proprietarii au fost notificați, aceștia au formulat câteva obiecții pe care proiectantul lucrărilor le consideră nefondate.

În aceste condiții, proiectul este supus aprobării, consilierii locali sunt, ca de obicei, unanim de acord, iar cele câteva zeci de persoane afectate nu au decât să se adreseze instanțelor de judecată.

Aceasta este o imagine clasicizată a proiectelor dezvoltate de municipalitatea clujeană, în care „consultarea publică” a ajuns o simplă formalitate birocratică. Care este depășită indiferent de contextul în care ne aflăm, fie el și marcat de pandemia cu nou tip de coronavirus.

Adevăratele obiecții ale proprietarilor păgubiți

În cele ce urmează vă prezentăm adevăratele obiecții ale proprietarilor de pe Calea Moților nr 118, unde este situat imobilul ce trebuie supus demolării, conform PUZ-ului elaborat sub patronajul Primăriei Cluj-Napoca pentru extinderea arterelor Calea Moților-Mănăștur.

PUZ-ul poate fi consultat aici.

Conform unuia dintre proprietari care, chiar dacă a considerat la vârsta sa casa un capitol încheiat și a investit crezând că o să îmbătrânească aici, văzându-și nepoții crescând, acum este nevoit să facă față unor noi provocări.

Provocare în adevăratul înțeles al cuvântului. Doar într-o singură casă ce urmează a fi demolată de Primăria Cluj-Napoca locuiesc 3 familii, cu copii și nepoți.

Una dintre obiecțiile acestui proprietar vizează exact spațiul verde ce urmează să fie amenajat aici, în condițiile în care la doar câțiva zeci de metri se găsește Parcul Mare și grădina generoasă din curtea USAMV. Prin urmare, nu discutăm de un perimetru lipsit de verdeață.

E drept, Clujul nu se poate lăuda cu foarte mult spațiu verde, fiind încărcat de betoane, dar cel puțin în acest perimetru, spațiul verde poate fi regăsit.

!!! De fapt, în PUZ-ul propus deja de Primăria Cluj-Napoca pentru zona est vest, extindere Moților-Mănăștur, spațiul verde nu figurează ca atare, fiind vorba de realizarea unei piațete publice, ceea ce nu înseamnă decât pavaj și beton.

(Mai puțin pe strada Bună Ziua, proaspăt modernizată de harnicul primar Emil Boc, care a și plantat câțiva copaci chiar în mijlocul trotuarului, făcându-se de minunea unei țări întregi. Copacii au dispărut. Dar nici alții nu au mai fost plantați ulterior. Exemplul pistelor de bicicletă de pe proaspăt modernizata stradă Regele Ferdinand este jenant: acestea sunt atât de înguste, încât pun în pericol viața bicicliștilor.

Pistele de bicicletă de pe Ferdinand figurează mai mult pe hârtie decât în realitate, chiar dacă la modernizarea străzii s-a lucrat din august 2019 și până în prezent, iar fondurile europene din care au fost executate lucrările au fost și ele ușor „îngustate” peste limită).

Proprietarii își doresc să participe la dezbaterea publică, motiv pentru care au solicitat să fie anunțați în prealabil, pentru a reuși să-și expună punctul de vedere, nu după cum s-a întâmplat în plină stare de urgență când au fost notificați prin poștă, cu o întârziere de cinci zile.

Un alt proprietar a solicitat revizuirea PUZ-ului, astfel încât proiectul de demolare să vizeze în caz extrem locuințe individuale, nu întregul imobil, iar asta întrucât spațiul locativ situat pe strada Moților 118 are câteva apartamente/locuințe individuale, unele dintre care au ieșire directă în stradă, iar altele sunt situate în curtea interioară, fără a periclita în vreun fel desfășurarea proiectului de lărgire a străzii și realizare a unei piațete.

Chiar și așa, din perspectiva acestora, abordarea pentru acest obiectiv ce urmează să fie demolat trebuie să fie individuală, întrucât unele din aceste locuințe nu stau „în calea lărgirii străzilor”. Având în vedere acest aspect, proprietarii solicită Primăriei „studierea posibilității refacerii planului” printr-o nouă abordare:

„Considerăm interes comun cu Primăria găsirea unor soluții convenabile părților implicate, care să scutească părțile de cheltuieli inutile și nejustificate, și să tergiverseze nepermis de mult, datorită unor posibile acțiuni în justiție, punerea în aplicare a planului și totodată privarea clujenilor de a circula la standarde europene”, arată unul dintre proprietarii afectați de proiectul derulat de Primăria Cluj-Napoca.

„Am obținut proprietatea prin cumpărare de la fostul proprietar, liberă de sarcini. (…)

Noi, de bună credință am investit aici economiile de o viață împreună cu un credit, considerând că facem această investiție într-o casă unde să locuim pentru tot restul vieții. Am considerat realizată problema locuinței.

Menționăm că la această adresă este minim 20% spațiu verde pe sol, prin grija proprietarilor Moților 118, conform cerințelor PUG”, notează proprietarii în susținerea propriei cauze.

Astfel, chiar și o proprietate liberă de sarcini, achiziționată și modernizată în condițiile legii, îți poate da bătăi de cap în Cluj-Napoca, orașul în care Primăria intră cu bocancul sovietic în proprietățile oamenilor pentru a oferi proiecte cu alură europeană.

Dreptul la proprietate și liberalismul peneliștilor clujeni

„In urma comunicarii notificarii, am consultat pagina oficiala a primariei Mun. Cluj in ceea ce priveste propunerea documentatiei de urbanism ‘’PLAN URBANISTIC ZONAL – Calea Mănăștur-Calea Moților- str. Uzinei Electrice –str. Mărginașă’’, unde am constatat urmatoarele:

I. La nivelul plansei nr. 1 din planul urbanistic, la sectiunea ‘’Reglementari urbanistice’’ proprietatile subsemnatilor de pe str. Motilor nr. 118 sunt pozitionate in zona propusa avand drept destinatie ‘’Spatii publice tip piateta’’;

II. La nivelul plansei cu nr. 2, imobilele nr. 4 si 5, proprietati ale subsemnatilor sunt evidentiate la sectiunea ‘’Cladiri propuse spre demolare/ respectiv teren propus a fi transferat in domeniul public al Consiliului Local Cluj-Napoca’’

III. La nivelul plansei nr. 3, purtand denumirea ‘’tronsoane-detaliere’’, proprietatile subsemnatilor sunt situate in zona hasurata in verde conform legendei plansei PS05/Reglementari urbanistice avand de asemenea destinatie “spatiu public tip piateta”.

Avand in vedere cele reiterate anterior, constatam ca spectrul demolarii/exproprierii planeaza asupra vietii subsemnatilor, a copiilor si nepotilor subsemnatilor si a caminului ai carui proprietari suntem, constand in imobilele nr. 4 si 5 situate pe str. Motilor nr. 118.

De asemenea, am constatat, potrivit propunerii avansate, ca imobilele PROPRIETATE PERSONALA a subsemnatilor, marcate pt expropriere de pe str Motilor 118 NU STAU in calea largirii strazilor si adaptarea lor la nevoile actuale ( imobilele 4 si 5 constituie un corp de cladire alipit unei insiruiri de constructii cuplate, neavand unitate structurala si arhitecturala).

Raportat la situatia expusa si la planul urbanistic zonal – ‘’Calea Mănăștur-Calea Moților- str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă’’, ne opunem acestui plan, astfel cum a fost realizat, pentru urmatoarele aspecte:

Mentionam primariei Mun. Cluj-Napoca faptul ca proprietatea este in posesia familiei noastre din anul 1950. Iar noi suntem proprietari tabulari din anul 1989. Mai mult decat atat, va aducem la cunostinta ca subsemnatii, inca de la inceputul anilor 2000 si pana in prezent am inceput o modernizare masiva a proprietatilor, atat in ceeea ce priveste constructia celor doua imobile, cat si spatiile comune cu vecinii, participand in consens si armonie la inlocuirea retelelor sanitare, a retelei de alimentare cu apa si la
amenajarea spatiilor exterioare si a gradinilor”
, arată aceștia.

în imagine: curte interioară

PLAN URBANISTIC ZONAL – Calea Mănăștur-Calea Moților- str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă poate fi consultat aici.

Conform Planului de Urbanism Zonal, Primăria Cluj-Napoca are în derulare proiectul de modernizare a axei est-vest a municipiului Cluj-Napoca pe direcția Calea Moților-Calea Mănăștur, prin exproprieri ale unor case ce trebuie demolate, benzi reversibile semaforizate, un podeț peste Canalul Morii sau o piațetă publică.

Acestea sunt câteva dintre măsurile propuse de specialiști și cuprinse în PUZ, pentru a conecta trei cartiere ale orașului, Grigorescu-Mănăștur-Zorilor, prin extinderea unor artere și pentru a moderniza sistemul de benzi dedicate pe axa est-vest, conform proiecțiilor administrației locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *