In vizor

10 ani în mediul toxic de la Pata Rât – planul Primăriei care a dus la evacuarea forțată a romilor de pe Coastei

Scris de 386

Inițiatorii campaniei Căși sociale Acum și-au propus ca la 10 ani de la mutarea forțată a romilor de pe strada Coastei la Pata Rât, să evoce cele mai importante decizii al administrației locale condusă de fostul primar Apostu și care au determinat evacuarea familiilor de romi.

”Ne-am propus să reconstituim în acest an momentele care au marcat în 2010 pregătirile minuțioase ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca în vederea implementării planului de realizare de “locuințe sociale” dedicate romilor în proximitatea rampelor de deșeuri”, transmit inițiatorii campaniei.

Astăzi se împlinesc 10 ani de la aprobarea documentului ce stabilea construcția locuințelor sociale de la Pata Rât.

După ce în martie 2010 a decis că va soluționa problemele locative ale romilor de pe strada Coastei și din Pata Rât prin amplasarea unor locuințe sociale ale primăriei lângă rampa de deșeuri, și după ce în luna mai a făcut rost de teren în zonă printr-un schimb cu SC Strict Press și a decis că va schimba destinația acestui teren din industrial în locativ printr-un PUZ, în 27.05 2020 Primăria Cluj-Napoca a lansat ”Documentul de atribuire pentru construcția de locuințe sociale în Pata Rât.

Acesta a inclus și un caiet de sarcini ce prevedea următoarele: În vederea asigurării unor condiții optime de locuit a persoanelor fără adăpost, se propune construcția unor locuințe sociale, care pot fi disponibile la spațiu de locuit adecvat. În fișa de date a achiziției, aceste lucrări au fost clasificate ca fiind ”lucrări de construcții de adăposturi sociale”.

Conceptul Primăriei era să construiască 10 module, amplasate pe 2 șiruri, fiecare modul compartimentat cu spații de locuit pentru patru familii, la o distanță de sub 1000 de metru de la vechea rampă de gunoaie, pe atunci în plină funcționare.

”Asta s-a întâmplat acum 10 ani la Primăria MUnicipiului Cluj-Napoca, în 27 mai 2010 – un moment important în procesul construirii de așa numite “locuințe sociale” pentru romi, lângă rampa de deșeuri din Pata Rât. Vedeți cum a lucrat cu mare atenție aparatura primăriei, pas cu pas la acest plan. Totul este chestiune de voință politică. Asta s-a vrut, asta s-a făcut”, potrivit lui Eniko Vincze, activist și membru al mișcării Căși Sociale Acum.

Toate acestea demersuri s-au finalizat în decembrie 2010, cu doat câteva zile înainte de Crăciun când toate familiile de romi care locuiau pe strada Coastei au fost evacuate forțat, în plină iarnă din casele lor și mutați în locuințele modulare din proximitate rampei de gunoi a orașului. Această mutare este cea mai neagră pată din istoria recentă a orașului, iar Boc nu a reușit, de opt ani de când se află la cârma Primăriei să rezolve această situație. Cel mai probabil, comemorarea tristă a zlei de 17 decembrie îi va găsi tot la Pata Rât.ULTIMA ORĂ

 • Acum 34 mins In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 1 hour Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 2 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 3 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 4 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 4 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 5 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 6 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 6 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 7 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 8 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 9 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE