In vizor

10 ani în mediul toxic de la Pata Rât – planul Primăriei care a dus la evacuarea forțată a romilor de pe Coastei

Inițiatorii campaniei Căși sociale Acum și-au propus ca la 10 ani de la mutarea forțată a romilor de pe strada Coastei la Pata Rât, să evoce cele mai importante decizii al administrației locale condusă de fostul primar Apostu și care au determinat evacuarea familiilor de romi.

”Ne-am propus să reconstituim în acest an momentele care au marcat în 2010 pregătirile minuțioase ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca în vederea implementării planului de realizare de „locuințe sociale” dedicate romilor în proximitatea rampelor de deșeuri”, transmit inițiatorii campaniei.

Astăzi se împlinesc 10 ani de la aprobarea documentului ce stabilea construcția locuințelor sociale de la Pata Rât.

După ce în martie 2010 a decis că va soluționa problemele locative ale romilor de pe strada Coastei și din Pata Rât prin amplasarea unor locuințe sociale ale primăriei lângă rampa de deșeuri, și după ce în luna mai a făcut rost de teren în zonă printr-un schimb cu SC Strict Press și a decis că va schimba destinația acestui teren din industrial în locativ printr-un PUZ, în 27.05 2020 Primăria Cluj-Napoca a lansat ”Documentul de atribuire pentru construcția de locuințe sociale în Pata Rât.

Acesta a inclus și un caiet de sarcini ce prevedea următoarele: În vederea asigurării unor condiții optime de locuit a persoanelor fără adăpost, se propune construcția unor locuințe sociale, care pot fi disponibile la spațiu de locuit adecvat. În fișa de date a achiziției, aceste lucrări au fost clasificate ca fiind ”lucrări de construcții de adăposturi sociale”.

Conceptul Primăriei era să construiască 10 module, amplasate pe 2 șiruri, fiecare modul compartimentat cu spații de locuit pentru patru familii, la o distanță de sub 1000 de metru de la vechea rampă de gunoaie, pe atunci în plină funcționare.

”Asta s-a întâmplat acum 10 ani la Primăria MUnicipiului Cluj-Napoca, în 27 mai 2010 – un moment important în procesul construirii de așa numite „locuințe sociale” pentru romi, lângă rampa de deșeuri din Pata Rât. Vedeți cum a lucrat cu mare atenție aparatura primăriei, pas cu pas la acest plan. Totul este chestiune de voință politică. Asta s-a vrut, asta s-a făcut”, potrivit lui Eniko Vincze, activist și membru al mișcării Căși Sociale Acum.

Toate acestea demersuri s-au finalizat în decembrie 2010, cu doat câteva zile înainte de Crăciun când toate familiile de romi care locuiau pe strada Coastei au fost evacuate forțat, în plină iarnă din casele lor și mutați în locuințele modulare din proximitate rampei de gunoi a orașului. Această mutare este cea mai neagră pată din istoria recentă a orașului, iar Boc nu a reușit, de opt ani de când se află la cârma Primăriei să rezolve această situație. Cel mai probabil, comemorarea tristă a zlei de 17 decembrie îi va găsi tot la Pata Rât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *