In vizor

Primăria Florești, OBLIGATĂ de instanță să acorde retroactiv DREPTURILE pentru COPIII cu cerințe educaționale SPECIALE

Scris de 75

Mirela Cristiana Crișan, președintele Asociației ”Voci Neauzite” Cluj a reușit să obțină în urma unui proces ce a durat șase ani drepturile pentru patru copii cu nevoi educaționale speciale din comuna Florești. Astfel, Primăria Florești este obligată să achite aceste drepturi, retroactiv din 2012.

 

Potrivit declarației făcută de Mirela Crișan, copiii cu CES din Florești nu și-au primit drepturile și nici nu le-a fost asigurat transportul la școală așa cum prevede legislația în vigoare.

 

”Ieri, 09.12.2020, Curtea de Apel Cluj a decis acordarea retroactiv, din 2012, a drepturilor pentru copiii cu CES, școlarizați. Evident, vă veți întreba, și ce treabă are Primăria Florești. Am să vă lămuresc. Patru copii dintre cei care sunt parte în sentință și nu li s-au asigurat aceste drepturi, domiciliază pe raza comunei Florești. Ca atare sunt în evidențele serviciului social de ani buni. Ba mai mult, toate cazurile erau cu asistent personal, iar conform Legii 448/2006, aceste cazuri trebuiau monitorizate trimestrial de către acest serviciu social din subordinea dvs. Vă întreb public domnule primar, domnilor consilieri, cum s-a efectuat această monitorizare, când acum, cu o sentință definitivă și irevocabilă, vă dovedesc contrariul. Nu le-a fost asigurat transportul la școală asa cum prevede legislația în vigoare, fapt constatat de instanță. Cum veti sancționa munca, mai degrabă nemunca acestui serviciu social? Acești copii nu și-au primit drepturile, iar accesul la educație le-a fost îngrădit cu bună știință”, dezvăluie Mirela Crișan.

De asemenea, Mirela Crișan menționează că băiatul ei, care este un copil cu nevoi speciale, a fost somat periodic să se prezinte la serivicul social din cadrul Primăriei Florești, ceea ce înseamnă că Primpria știa de existența lui. 

”Nu mai spun despre faptul că pe tot parcursul procesului, băiatul meu, minor, era somat în scris să se prezinte și să dea declarații la acest serviciu. Știa serviciul social (avea obligația) că nu le sunt acordate nici măcar alocațiile de stat ? Acestea le-au fost acordate tot urmare a demersurilor părinților. Nu mai spun de faptul că, datorită îngrădirii accesului la educație, am fost siliți să găsim soluția de a îl înscrie într-un alt sistem educațional. Și asta tot pe cheltuiala noastră”, completează Mirela Crișan.

 

Copiii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învăţământ special sau de masă, inclusiv cei şcolarizaţi în alt judeţ decât cel de domiciliu, beneficiază de asistenţă socială constând în asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului, precum şi de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale din cadrul direcţiilor generale judeţene/a municipiului Bucureşti de asistenţă socială şi protecţia copilului.

Ziar de Cluj a solicitat și un punct de vedere Primăriei Florești pe care îl vom reda de îndată ce îl vom primi. Sperăm că acum, cu noua administrație și comunicarea cu presa va fi mai transperantă, deoarece solicitările făcute anterior au rămas fără răspuns. 

UPDATE:

Primăria Florești ne-a transmis un răspuns la solicitare prin care a menționat faptul că Primăria Florești nici nu a fost parte în dosarul privind drepturile elevilor. Părinții s-au îndreptat împotriva Consilului Județean, a Primăriei Cluj-Napoca, a Inspectoratului Școlar Județean și a școlilor unde învață copiii. 

Atașăm răspunsul Primăriei Florești:

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 18 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 22 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 22 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 2 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 2 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE