In vizor

CNAIR pregătește procedura de exproprieri pentru realizarea a 80 km din Autostrada Transilvania

Scris de 157

Contractul pentru realizarea documentației cadastrale necesare în vederea exproprierilor pentru cei 80 de km din Autostrada Transilvania a fost semnat, miercuri, de reprezentanții CNAIR. 

Prin intermediul acestui proiect urmează să fie vizate și anumite sectoare din județul Cluj, precum localitatea Sanpaul. 

„Miercuri, 09.12.2020, CNAIR a semnat contractul având ca obiect «Contractul de prestări servicii de întocmire documentaţii cadastrale şi rapoarte de evaluare pentru imobilele afectate de coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică ,,Autostrada Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, Secţiunea Mihăieşti – Suplacu de Barcău, km 0+000 – km 80+054, pe teritoriul localităţilor Sanpaul din judeţul Cluj şi localităţilor Zimbor, Sanmihaiu Almaşului, Românaşi, Treznea, Zalău, Meseseni de Jos, Crasna, Boghiş, Nuşfalău, Ip şi Marca din judeţul Sălaj». 

Ofertantul declarat căştigător al acestei proceduri de achiziţie publică a fost Asocierea CORNEL & CORNEL TOPOEXIM S.R.L. – GEOTER PROIECT S.R.L. – THEOTOP S.R.L. – C.I. GHEORGHE SIMONA FLORINA – S.C.A. M.S. DUMITRASCU SI ASOCIATII”, a transmis, miercuri seară, CNAIR, potrivit news.ro

Valoarea contractului este de 4.800.540,00 lei fără TVA, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene.

Durata contractului este de 30 de luni de la data semnării contractului.
Perioada de evaluare a ofertelor s-a desfăşurat în perioada 19.09.2020 – 24.11.2020.

Nu au fost depuse contestaţii pentru prezenta procedură de achiziţie publică.

După cum semnala Ziar de Cluj, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a efectuat o serie de vizite cu character electoral prin Transilvania, anunțând realizarea nemijlocită de noi sectoare de autostrăzi. 

CITEȘTE ȘI: Premieră pe Autostrada Transilvania: lucrările încep cu șapte luni mai devreme. Cât e adevăr, cât e gargară electorală a ministrului Bode?

Din păcate, pe multiple sectoare, lucările sunt departe de a putea fi demarate. Chiar dacă au fost semnate contractele muncitorii nu pot intra efectiv să lucreze deoarece licitațiile pentru exproprieri întârzie, după cum atrage atenția Asociația Pro Infrastructură. 

Tronsonul Nădășelu-Mihăiești-Zimbor (30 km) a fost contractat cu UMB în septembrie pentru 1,4 miliarde de lei, nefiind încă emis ordinul de începere. Licitația pentru realizarea exproprierilor și pentru scoaterea suprafețelor împădurite din circuitul forestier în județul Sălaj nu este finalizată, existând șanse minime pentru a parcurge toate etapele în timp util, astfel încât la startul sezonului 2021 în construcții UMB să primească posesia terenului și să se apuce de treabă.

Pe următorul sector Zimbor-Poarta Sălajului (12,2 km) contractat tot cu UMB în iunie pentru 680 de milioane de lei CNAIR a emis ordinul de începere, însă l-a suspendat cu 120 de zile, cel mai probabil din cauza acelorași exproprieri întârziate. Și aici este greu de crezut că lucrările vor începe în primăvară (că despre minciunile conducerii Ministerului Transporturilor cu startul lucrărilor în 2020 nu poate fi vorba).

De la Suplacu de Barcău la Chiribiș (cu vestitul viaduct de la Suplacu de Barcău de 1,8 km muzeu în aer liber) tronsonul de 26 km este în aer după anularea licitației din ianuarie, nefiind încă relansată, iar de la Chiribiș la Biharia (28,5 km) contractul este în etapa de proiectare, fiind identificate o serie de lucrări executate de Bechtel și care vor trebui refăcute.

Următorul sector Nușfalău-Suplacu de Barcău (13,5 km) a fost adjudecat de turcii de la NUROL INSAAT în septembrie pentru 384 de milioane de lei, însă și aici lipsa exproprierilor blochează emiterea ordinului de începere.

Un alt tronson al Autostrăzii Transilvania – Lotul Chețani-Câmpia Turzii – este afectat de virusul nemuncii, fiind în continuare afectat de întârzieri. În 2019, lucrările au avansat cu doar 10%. Tot cu 10% au avansat lucrările și în mandatul ministrului Transporturilor, Lucian Bode, chiar dacă acesta susține că a preluat acest tronson sub forma unui „muzeu”.

CITEȘTE ȘI: Autostrada Transilvania: Lotul Chețani-Câmpia Turzii, avans de doar 20% în ultimii doi ani. Bode: Dacă lucrările nu se vor finaliza anul viitor, contractul va fi reziliat

 

 

 

 

 

featured image: asociatiaproinfrastructura/facebook.com



ULTIMA ORĂ

  • Acum 2 hours Rautacisme
    Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
  • Acum 2 hours General
    Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
  • Acum 3 hours Politica
    PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
  • Acum 4 hours Eveniment
    Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
  • Acum 4 hours Editorial
    Dervișii rotitori de la Guvernare
  • Acum 6 hours In vizor
    Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
  • Acum 6 hours Sport
    Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
  • Acum 7 hours Eveniment
    Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
  • Acum 7 hours Politica
    OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
  • Acum 8 hours Politica
    ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
  • Acum 18 hours Straineze
    După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
  • Acum 21 hours Politica
    STRÂNȘI DE ”OUȚE”, GUVERNANȚII SE MIȘCĂ: Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Muncii să se întâlnească luni cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede iar profesorii să primească salarii mărite înainte de 15 iulie
  • Acum 1 day In vizor
    Profesorii resping propunerile Guvernului și prevederile OUG anunțată duminică și transmit că vor continua greva: ”Un pic de bani și au redenumit primele, nu asta așteaptă colegii noștri”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE