Editorial

MAESTRUL RADICAL ȘI MARGARETA VIRGINĂ

Scris de 32

Prefață

Din „Maestrul și margareta”, de Bulgakov, aflăm cum apare Diavolul în Moscova anilor ’30 și începe să extermine elita literară rusă, căzută în promiscuitate.

Din „Maestrul radical și margareta virgină”, de Sorin Lavric și Uniunea Scriitorilor, aflăm cum un membru al Uniunii se transformă în diavol doar după ce devine parlamentar de AUR și este exterminat de forul care până mai ieri l-a ținut cu drag în brațe.

Capitolul 1 „Maestrul și pedigree-ul”

După căutarea anului pe Google-ul românesc, și anume, întrebarea: „Ce este AUR?”, urmează să defalcăm partidul pe membri. Că așa îi șade bine românului, să afle cine intră în Parlament doar după ce a votat.

Deschidem Sfântul Google și citim: Sorin Lavric este absolvent de Medicină și Filosofie, doctor în filosofie, ține cursuri la facultatea de filosofie, redactor la editura Humanitas, redactor al revistei „România literară” și scriitor. În 2012, intră în Uniunea Scriitorilor. De reținut acest an, 2012, pentru că e foarte important în povestea noastră. Avem, așadar, un intelectual.

Capitolul 2 „Maestrul, radicalismul și politica”

Sorin Lavric e slobod la gură și spurcat la mână. Suferă de frustrarea specifică intelectualului care se consideră prea bun pentru lumea asta, așa că trebuie s-o pedepsească prin comportament și opinii. Lavric discriminează. Lavric este sexist, rasist și șovin.

Într-un interviu pentru qmagazine.ro din martie anul ăsta, Sorin Lavric spune despre rromi că sunt o „plagă socială”. Citatul exact sună așa: „Şi atunci despre ce concordie naţională vorbiţi? Inșii aceştia sunt o plagă socială pe care numai ipocrizia politicienilor şi numai duplicitatea gazetarilor o trec sub tăcere.” Se referea la faptul că rromii s-au întors în România din Occident, odată cu pandemia, și au crescut riscul de infectare. În martie, da? Ce făcea Uniunea Scriitorilor în martie? Nu era oripilată de declarațiile rasiste ale lui Lavric?

În 2019, Sorin Lavric scoate cartea „Decoct de femeie”, din care au fost extrase citatele care au oripilat acum opinia publică. Dau doar unul: „Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie, nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios.” Este o carte de ficțiune, în care autorul ne anunță încă de la început că nu este un admirator al sexului frumos.

Revista „România literară”, de unde azi a fost ejectat Sorin Lavric, promova cartea anul trecut. „Cuvinte „picate din altă lume” sau aria neîmpăcării” este titlul recenziei elogioase scrise de Irina Petraș în „România literară”, care azi se dezice de Lavric. Toate librăriile au cartea la vânzare, cu mențiunea în descriere că e o ficțiune scrisă de un misogin. Era acolo din 2019, nimeni nu s-a oripilat până acum.

Sorin Lavric intră în politică și, în timpul campaniei electorale pentru AUR, devine celebru pentru comentariile rasiste (faza cu romii, de care am amintit), sexiste și ofensatoare la adresa femeilor (citate din cartea pe care am amintit-o).

Capitolul 3 „Maestrul și Uniunea Virgină a Scriitorilor”

Șocant pentru multă lume, chiar și pentru cei de la Uniunea Scriitorilor, Sorin Lavric intră în Parlament din partea Alianței pentru Unirea Românilor. Moment în care la Uniunea Scriitorilor se produce un cutremur de 10 grade pe scara epifaniei.

„Conducerea Uniunii Scriitorilor din România a luat act cu stupoare de declaraţiile politice radicale pe care dl Sorin Lavric, proaspăt parlamentar, le-a făcut, cu privire la cadrul democratic în care se desfăşoară viaţa politică din ţara noastră.

Respectivele opinii şi atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale dlui Sorin Lavric şi nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România. Menţionăm că, în urma implicării sale politice, relaţiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România şi revista “România literară”, în mod firesc şi necesar, iau sfârşit.”, se arată în comunicatul emis de Uniunea Scriitorilor.

Brusc și dintr-o dată, amnezicii ăștia virgini și-au dat seama că nu prea le mai place de Lavric și se dezic de el. Dintr-un „eseist rafinat” a devenit un intelectual care s-a mânjit la gură cu politică. Până acum, Lavric era „nebunul” lor, n-a avut niciun derapaj, dar acum e „nebunul” care a intrat în politică și trebuie pus la zid și executat cu cărți. Nu știau nimic despre declarația rasistă din martie, au aflat acum. Era doar un autor misogin de carte, acum discriminează femeia, iar Uniunea Scriitorilor „respinge orice tentativă de destructurare a cadrului democratic şi orice atac la adresa minorităţilor naţionale, religioase etc. şi condamnăm orice formă de discriminare.”, după cum se mai arată în comunicat. E atât de neprihănită Uniunea Scriitorilor, încât i-a crescut himenul la loc și s-a transformat în domnișoară de pension.

Și au slobozit duma aia PR-istică „în urma implicării politice, este firesc și necesar să ne despărțim.” Întreb și eu: de când e interzis ca un scriitor să fie implicat în politică? Caragiale a vrut să candideze pentru Camera Deputaților. I-a fost respinsă candidatura chiar în prag de alegeri. Alecsandri a fost deputat în Divanul ad-hoc al Moldovei. Agârbiceanu a fost senator, Octavian Goga prim-ministru, iar de politicanul Nicolae Iorga nu mai zic nimic. Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor? Adrian Păunescu? Să mai amintesc că și domnul președinte Iohannis e autor de cărți?

Epilog

Bulgakov scrie în „Maestrul și margareta” că lașiteatea e cel mai cumplit viciu. Cei de la Uniunea Scriitorilor par să fie dependenți de acest drog.ULTIMA ORĂ

 • Acum 58 mins In vizor
  LACRIMI DE CROCODIL. Cică ”PNL luptă pentru justiție, nu pentru corupție!”, are tupeul să declare europarlavramentarul PNL Rareș Bogdan. Poate în 30 de zile ca la pensiile speciale. Ia să vedem care sunt senatorii PNL care au luptat pentru nerușinatul prag de definire a abuzului în funcție
 • Acum 1 hour Politica
  Marcel Ciolacu cere Ministerului Justiției să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu. ”PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție”
 • Acum 2 hours PubliNews
  La Iulius Mall Cluj se „simt” „(A)ere de primăvară” – expoziție care surprinde percepția asupra anotimpului renașterii de-a lungul timpului
 • Acum 3 hours Justitie
  IA BANUL ȘI FUGI! Contractele CNAIR cu Tirrena Scavi, firmă cu sediul social în Cluj, reziliate la CAB. Tribunalul Comercial Cluj a admis insolvența constructorului din Italia
 • Acum 5 hours General
  Începe să apară infrastructura de 5 stele pe viitorul culoar verde-albastru de mobilitate nemotorizată de-a lungul Someșului, de la Gilău la Apahida
 • Acum 5 hours In vizor
  Ludovic Orban, audiat ca martor la DNA în dosarul măștilor neconforme cumpărate de Romarm
 • Acum 6 hours Politica
  Senatul a votat introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu, aproape identic cu pragul din celebra OUG 13 dată de tandemul Dragnea – Grindeanu
 • Acum 7 hours Politica
  Legea de modificare a pensiilor “speciale” a fost votată de Senat. Secretar de stat în Ministerul Muncii: “vor scădea cu până la 81%”
 • Acum 9 hours Eveniment
  MEDITAŢII CU CASĂ DE MARCAT ŞI PIOS. ANAF a ratat ceva: băbuţele cu leuştean care vând la colţul străzii
 • Acum 9 hours In vizor
  O firmă care va schimba gazonul de pe Cluj Arena a fost implicată într-o anchetă DNA şi ar face parte din anturajul lui Gigi Becali
 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  Plantare copaci prin smulgere cu excavatorul pe strada Universităţii. Măcar aşa ştim cum l-au smuls de pe postament şi pe Iuliu Maniu
 • Acum 10 hours Eveniment
  Cu vile în localități defavorizate, cu reduceri de tarif, şefii Electrica Bihor, furau curent
 • Acum 11 hours Politica
  O IDEE BUNĂ: Achimaș-Cadariu propune conversia centrelor medicale mici: “S-ar putea ocupa de triaj, recuperare și paliație”
Citește și...
Editorial

REPUBLICA PRESCRISĂ ROMÂNIA

E cea mai bună perioadă pentru bandiții României. La cum funcționează justiția în țara asta, […]

Editorial

TOCĂTOARELE DE BANI

Se toacă la bani publici în țara asta mai ceva decât carnea. Dacă facem puțină […]

Recomandările redacției
TOP CITITE