Municipiul Cluj-Napoca a anuntat initierea Planului Urbanistic Zonal pentru cimitirul de pe strada Mos Ion Roata din cartierul Someseni. Face parte din serviciile de proiectare castigate de firma de casa Civitas pentru 146.000 de lei. Civitas Proiectare trebui sa intocmeasca Plan Urbanistic Zonal, Plan Urbanistic de Detaliu, Studiu de Fezabilitate, Proiect tehnic, D.T.A.C., D.D.E. si Caiete de sarcini.
Interesant este ca pe terenul de 200.000 de metri patrati din cartierul Someseni municipalitatea intentioneaza sa amenajeze si un crematoriu si un columbarium – spatiu de depozitare pentru urnele cu cenusa. Asta in contextul in care in octombrie 2011, Consiliul Local Cluj-Napoca aproba asocierea dintre administratia locala si RDK Cremation, pentru construirea unui crematoriu in Manastur, apoi dupa trei luni s-a retras din cauza numeroaselor proteste ale cetatenilor.
Apoi conflictul dintre municipalitate si societate a ajuns in instanta, iar ulterior reprezentantii RDK au renuntat la proces si au construit un crematoriu uman in comuna Moldovenesti.
“Mi se pare aiurea intentia de a construi un crematoriu avand in vedere ce s-a intamplat in Manastur. Intrebarea care se pune e foarte simpla: Locuitorii din Someseni pot sa fie “otraviti” si cei din Manastur nu? Dar nu vreau sa comentez mai multe”, a declarat Mircea Dunca pentru Ziar de Cluj, asociat in RDK Cremation, care alaturi de Racz Levente a deschis in urma cu un an crematoriul uman Pro Ignis de la Moldovenesti.
Dunca arata ca la Pro Ignis s-au facut pana acum 125 de incinerari, fiind cautati din toata Transilvania.
“Aici nu am avut probleme cu oamenii, au inteles. S-a facut o comisie de 16 persoane cu care am vizitat doua crematorii din Ungaria unde au putut sa vada pe viu cum functioneaza, care sunt efectele. S-au lamurit si in cunostinta de cauza si-au dat acordul”, a punctat Dunca.
Investitia Pro Ignis s-a ridicat la aproximativ un milion de euro. Societatea a avut anul trecut o cifra de afaceri de 220.000 de lei si o pierdere de 29.000 de lei.