Din oras

Primaria cumpara servicii de supraveghere a lucrarilor la cladirile din centrul istoric

Dupa ce a “masacrat” mai multe cladiri din centrul istoric, prin indepartarea elementelor decorative care erau in pericol sa cada, municipalitatea achizitioneaza acum, dupa o luna de la inceperea actiunii servicii de supraveghere a acestor lucrari de catre experti atestati de Ministerul Culturii. Actiunea de “chelire” a monumentelor a starnit un val de nemultumiri din partea comunitatii clujene, dar si a specialistilor, ajungandu-se pana la Ministerul Culturii. La inceputul anului ministrul Vlad Alexandrescu a transmis o serie de instructiuni Clujului pentru a desfasura aceste actiuni cu daunele minime posibile. Printre altele ministrul a cerut ca lucrarile sa fie supravegheate de un expert atestat de Ministerul Culturii.

Astfel municipalitatea a publicat invitatia la oferte in 19 ianuarie pentru serviciile de supraveghere, termenul limita fiind astazi, la numai trei zile de la publicare. Suma pusa la bataie este de 25.000 de lei.

“Lucrarile de interventie in vederea punerii in siguranta a elementelor si partilor de constructie care prezinta pericol public la imobilele situate in “Ansamblul Urban – Centrul Istoric al orasului Cluj-Napoca” necesita supravegherea lor de catre un specialist atestat de Ministerul Culturii, conform instructiunilor nr. 1/2016 emise de Ministerul Culturii”, se explica in caietul de sarcini.

Specialistul trebuie sa fie atestat de Minister pentru toate domeniile: piatra, ipsos, metal, iar contractul se va incheia pe un termen de 24 de luni.

Acesta se va ocupa de “analizarea documentatiei si a obiectivului, completarea/insusirea documentatiei existente daca este cazul; supravegherea propriu-zisa pentru a se desfasura lucrarile in conformitate cu Legea 422/2001, indicarea masurilor de siguranta, a masurilor de protejare; intocmirea raportului de punere in siguranta si daca este cazul specificat masuri de pastrare a elementelor arhitecturale”.

Pana acum elementele recuperate se pastrau intr-un spatiu al Primariei, insa nu s-a permis accesul presei pentru a se vedea ce elemente au fost salvate si in ce conditii se pastreaza.

“Toate lucrarile de pana acum au fost avizate conform legislatiei in vigoare. A existat inclusiv un expert care a supravegheat lucrarile, doar ca printr-un ordin de ministru au intervenit modificari privind legislatia de obtinere a avizelor si este nevoie de un expert acreditat la Ministerul Culturii care sa supravegheze. Acesta este motivul pentru care am demarat aceasta achizitie, sa avem un expert conform instructiunilor, practic ne conformam legislatiei”, au explicat reprezentantii Primariei.

Potrivit evidentelor municipalitatii, 43 de cladiri din centrul istoric necesita interventii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *