In vizor

Primăria cumpără aparate de fitness cu aproape 826.000 euro. O sală poate fi dotată complet cu 30.000 euro

La nouă ani de la amplasarea primelor aparate de fitness în aer liber, Primăria Cluj-Napoca va cumpăra astfel de aparate și pentru persoanele cu dizabilităţi. Investiția se ridică la aproape 826.000 euro. Rămâne de văzut câte astfel de aparate vor fi montate, în câte locuri și de ce suma este atât de mare, în condițiile în care o sală de fitness poate fi dotată complet cu 20.000 – 30.0000 euro.

Intenția Primăriei Cluj-Napoca de a dota parcurile din oraș cu aparate de fitness pentru persoanele cu dizabilităţi este de admirat. Ceea ce ridică semne de întrebare este suma de 3,8 milioane lei, adică aproape 826.000 euro. Potrivit anunțului de licitație postat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), administrația publică locală vrea să cumpere 20 de tipuri de astfel de echipamente, între care aparate pentru musculatura membrelor superioare şi inferioare, inele de tracţiune sau coşuri de baschet pentru persoanele cu dizabilităţi. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 21 ianuarie 2019.

În comparație cu suma pe care Primăria o va cheltui pe aceste aparate, o sală de fitness poate fi dotată complet chiar și 20.000 – 30.000 euro. Apoi, mai e nevoie de ceva bani pentru dotarea sălii, însă este drum lung până să se ajungă la peste 800.000 euro. 

Primele apartate de fitness în aer liber din Cluj-Napoca au fost amplasate în 2009 în Parcul Central. După doi ani, lista a fost completată cu alte zece locuri din oraș: două parcuri în Gheorgheni – Detunata şi Lăcrimioarelor, în Mărăşti în parcul Aurel Vlaicu, în Grigorescu pe malul Someşului, pe strada Tulcea, în Mănăştur în Parcul Primăverii şi în cel de pe Mehedinţi, în Zorilor în zona din apropierea complexului Perla şi în Gruia pe Cetăţuie. 

În 2014, Primăria Cluj-Napoca a încheiat un contract în valoare de aproape 445.000 euro pentru achiziționarea de aparate de fitness pentru parcurile din oraș. Contractul respectiv urma să fie valabil patru ani. Printre aparatele cumpărate atunci se numără aparate fitness pentru musculatura gambelor, în valoare de 95.000 lei, aparate fitness pentru musculatura membrelor inferioare+superioare, valoarea estimată fiind de 80.000 lei, aparate fitness pentru musculatura toracelui- minim două persoane, cu panou despărţitor, valoarea estimată fiind de 110.000 lei, aparate fitness pentru musculatura toracelui- minim două persoane, cu panou despărţitor, valoarea estimată fiind de 90.000 lei, aparate fitness pentru musculatura membrelor superioare + spate – minim două persoane, cu panou despărţitor, valoarea estimată fiind de 115.000 lei; aparate fitness pentru musculatura membrelor superioare + spate – minim două persoane, fără panou despărţitor, valoarea estimată fiind de 100.000 lei; aparat fitness pentru musculatura abdomenului + membre inferioare – minim două persoane, fără panou despărţitor, valoarea estimată fiind de 90.000 lei. 

În 2011, Primăria a încheiat un contract pentru aparate de fitness și aparate de joacă pentru copii cu SC King Industrial Enterprises SRL, ai cărei asociați erau la acea dată Mustafa Bekar şi Atalay Tamer, asociați și la Kiat Group, firmă abonată la banul public de ani de zile, pentru modernizarea drumurilor și străzilor. 
În firma SC King Industrial Enterpriese s-a regăsit ca asociat şi Liliana Călin, apropiată a lui Emil Boc. În 4 septembrie 2007, Liliana Călin şi-a cesionat toate cele 25 de părţi sociale, adică 10% cota de participare, către Mustafa Bekar, care era şi administrator al societăţii. 

SC King Industrial a obţinut în 2008 un contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru dotarea unor parcuri pentru copii cu aparate de joacă din plastic, precum tobogane, leagăne şi balansoare în valoare de 19 milioane de lei.

În anul 2011, firma a obţinut un alt contract pentru instalarea unor aparate de fitness în parcurile din municipiu şi din cartiere, alături de alţi doi furnizori, costul total pentru amplasarea acestor aparate ridicându-se la 536.187 de lei.

Firma King Enterpriese Industrial  s-a înscris, în februarie 2011, şi la licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru amenajarea şi dotarea unor skate-parcuri din oraş, investiţie estimată la aproximativ 1,5 milioane de lei. Licitaţia a fost, însă, anulată de Primărie, deoarece cele trei societăţi participante nu au respectat cerinţele din caietul de sarcini privind produsele cerute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *