Rautacisme

Nu lăsa Poliția să-ți strice Crăciunul. Strică-ți-l singur, du-te la Târgul de Crăciun

Scris de 936

În timp ce Moș Crăciun intră pe horn și aterizează de-a-ndoaselea, sparge oale și lasă copiilor din Cluj-Napoca cadouri tot mai micuțe, tot mai neînsemnate, Hoțul intră discret, nu perturbă atmosfera de sărbătoare prin nimic și nici nu sparge oalele din plastic. Este o prezență discretă și apare în aceiași ținută clasică de culoare închisă. Cine este, de fapt, Moș Crăciun și cine este Hoțul din imaginea promovată de Poliția clujeană? 

Cine strică Crăciunul? Și cui?

Poliția județului Cluj debordează, încă o dată, de un aflux de imaginație: când Moș Crăciun nu mai poate fi prins nici pe drumurile județene (din cauza gropilor), nici prin orașul caracterizat de mobilitate inumană (din cauza traficului), nici pe ulițele dosnice (din cauza numărului redus al agenților de Poliție), nici la Pata Rât (pentru că incendiile care izbucnesc ”spontan” ar putea să-i ardă barba albă), oamenii legii (ai legii clujene, din Republica Autonomă Cluj) au recurs la un mesaj care se încadrează, probabil, într-o campanie de prevenție: Nu lăsa un hoț să îți strice Crăciunul.

Ei bine, îți poți strica singur ziua, dispoziția și banii din buzunar, dacă vei merge la Târgul de Crăciun din Piața Unirii. 

Infantilismul mesajului promovat de Poliția clujeană se înscrie perfect în atmosfera bâlciului de sărbătoare care este amenajat sub imperiul kitsch-ului.

CITEȘTE ȘITârgul de Crăciun de la Cluj, o umbră a marilor târguri din țară. Orașul lui Boc promovează kitsch-ul și puținul, în timp ce restul orașelor atrag turiștii cu obiceiuri tradiționale

În acest an, kitsch-ul unește oamenii, unește imaginea lui Moș Crăciun cu cea a Hoțului de buzunare, a pungașului care ne face de bani în fiecare an.

Cine este Hoțul?

Nu este Moș Crăciun un autentic Hoț de vise, care vinde iluzii și dispare din imaginația copiilor tot mai devreme? Adeseori, acesta este și mai șiret: în timp ce toată lumea îl așteaptă, Moșul încurcă cărările și nu mai vine deloc. 

Cine este Hoțul?

Hoțul nevăzut, care practică metode tot mai agresive și nu poate fi oprit nici de către Poliția clujeană, care nu poate fi prins de câțiva ani buni, îți vinde gogoși, îți vinde produse tot mai scumpe la așa-numitul Târg de Crăciun, acel bâlci organizat de către aceeași firmă ”de casă” a municipalității clujene. 

Din 2009, data nașterii Târgului de Crăciun din Piața Unirii, acest eveniment a parcurs toate etapele sublimului penibil. De la “Spiritul Sărbatorilor de Iarnă care s-a pierdut între kitsch-uri și șantiere, la “Protocoale” secrete semnate de municipalitate cu tot felul de dubioși, prin care aceștia puteau ocupa piața la fiecare Sărbătoare de Crăciun. Până acum, pe banii noștri, municipalitatea a creat un Târg mult prea meschin pentru un oraș cu aere de metropolă.

Din păcate, oamenii legii trec sub tăcere metodele de identificare a lui Moș Crăciun. Hoțul este tot mai abil, iar prinderea acestuia depășește competențele agenților de Poliție.

Cine este Hoțul adevărat? 

Din păcate, nimeni nu poate ști. Acesta se plimbă nestingherit prin Piața Unirii și are mână liberă. Singura modalitate de sancționare a acestuia se rezumă la o campanie de avertizare. 

Să fie Hoțul din afișul Poliției clujene mănâ-n mână cu ”mâna criminală” de la Pata Rât, care a tot incendiat groapa de gunoi a clujenilor și care este în continuare liber?

CITEȘTE ȘIPe modelul „fă-ți vara sanie și iarna car”, Primăria transferă Târgul de Crăciun la o firmă privată. Scăpăm de țarcul cu berbeci și hardughia numită patinoar?  

CITEȘTE ȘI”Mâna Criminală” de la Pata Rât este încă liberă. Poliția continuă cercetările pentru a stabili ”cu exactitate” cauzele producerii incendiilorULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 3 days In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE