Din oras

Primaria construieste boxe de lux pentru caini. Fiecare tarc costa 1.300 de euro

Constructia si montarea unei boxe pentru caini la Centrul de ecarisaj al municipiului ne costa 5.739 de lei. Adica 1.300 de euro pentru fiecare boxa in parte. E mult? E putin? Reprezentantii asociatiilor de protectie a animalelor spun ca suma este foarte mare, comparativ cu investitiile similare realizate de ONG-uri. Proiectantul, in schimb, sustine ca s-a dat un cost estimativ  pentru constructia acestor boxe si s-a respectat legislatia europeana in vigoare.

Centrul de ecarisaj de pe strada Bobalna din Cluj-Napoca va fi extins cu inca 60 de boxe pentru caini, identice cu cele construite in anii trecuti. Investitia totala este estimata la suma de 400.000 de lei cu TVA, adica peste 90.000 de euro.

Constructia si montarea efectiva a celor 60 de boxe a fost evaluata la suma de 344.340 de lei, cu TVA, adica peste 78.000 de euro. Pentru o singura boxa, s-a estimat un cost de 5.739 de lei, adica 1.300 de euro.

Cum apar aceste cheltuieli defalcat

Pentru obtinerea terenului este necesara suma de 6.400 de lei, cu TVA. Cheltuielile pentru asigurarea utiliatilor necesare obiectivului se ridica la 30.000 de lei, cu TVA. Pentru proiectare si asistenta tehnica s-a alocat suma de 18.928 de lei, cu TVA.
Constructiile si instalatiile celor 60 de boxe au fost evaluate la un cost de 229.332 de lei, cu TVA. Pentru organizarea de santier s-a alocat suma de 44.000 de lei, iar costurile lucrarilor de constructie se ridica la 8.608 lei.  Devizul de cheluieli a fost intocmit de SC NDA7 Proiect SRL Cluj-Napoca si semnat de arhitectul Daniel Noaghi.

Contactat telefonic pentru a explica aceste costuri, arhitectul Daniel Noaghi a tinut sa precizeze:

“S-a dat un cost estimativ si s-a respecat legislatia in vigoare. Costurile finale pot fi mai mari sau mai mici”, a spus acesta.

Cum arata o boxa de 1.300 de euro

Noile boxe vor avea acelasi aspect si vor utiliza acelasi tip de materiale de constructii, ca si cele deja existente. Fundatiile vor fi din beton armat, structura metalica, acoperis si pereti din panouri termoizolante. Fiecare boxa are o suprafata de 2,27 metri patrati, la care se adauga cate un spatiu de miscare, fiecare masurand 4,04 metri patrati. Spatiile exterioare de miscare, aflate in prelungirea boxelor, vor fi acoperite cu acoperis din tabla.

ONG-urile construiesc tarcuri cu bani mult mai putini

Brindusa Apostol, vicepresedintele Asociatiei “Trei Frati Patati” crede ca aceste costuri sunt foarte mari.

“Noi am construit boxe cu ajutorul voluntarilor, cu materiale care au fost mai ieftine, intr-adevar. Ne-a costat constructia unui tarc pana la 1.000 de lei.  In tarcuri amenajam si casute, care sunt foarte scumpe. La adaposturile de stat pun ciment si paleti pe jos”, a declarat Brindusa Apostol.

Spre exemplu, a mai spus aceasta, Asociatia “Trei Frati Patati” a cerut unui constructor evaluarea costurilor pentru constructia a 19 boxe pentru caini. “Mi s-a dat o oferta de 36.000 de lei pentru 19 tarcuri”, a aratat ea. Chiar si asa, costul unui tarc nu depaseste suma de 2.000 de lei.

Si reprezentantii Asociatiei “Nuca” sunt de parere ca aceste costuri sunt mari.

“Mi se pare mult, sa cheltui 1.300 de euro pentru un tarc”, a spus Alina Banu, reprezentant al Asociatiei “Nuca” din Cluj.

Centrul de ecarisaj din Cluj-Napoca a fost modernizat si extins in 2010. Investitia s-au ridicat la 1,5 milioane de lei. Centrul se afla in administrarea RADP, iar in prezent detine 169 de locuri pentru caini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *