In vizor

Mos Craciun din buzunarele clujenilor, pentru copiii angajatilor Primariei

Un Mos Craciun bogat, de 13.500 de euro, va veni si anul acesta la copiii bugetarilor din Primaria Cluj-Napoca. Suma, aproape 60.000 de lei, va fi suportata din bugetul orasului. Consilierii locali, care vor discuta proiectul in sedinta de joi, spun ca intrebarea moralitatii si a echitatii acestei masuri se ridica in fiecare an, dar e o traditie, la care “nu e cazul sa renuntam”.

59.700 de lei se vor aloca din vistieria orasului catre Sindicatul Civitas, ca sa se cumpere cadouri pentru cei 597 de copii ai salariatilor Primariei si ai salariatilor serviciilor publice subordonate. In proiect se invoca o prevedere a contractului colectiv de munca prin care “Primaria si Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca si Sindicatul Civitas vor aloca fondurile necesare organizarii Serbarii Pomului de Craciun si a zilei de 1 iunie, pe baza de hotarare”. Potrivit referatului Consiliul Local da fondurile pentru cadourile copiilor angajatilor, iar Civitas cumpara cadourile pentru colindatori.

Avand in vedere ca este vorba de bani publici, fonduri din bugetul local, la care contribuie multi alti parinti clujeni, ai caror copii nu sunt distinsi cu cadouri de 100 de lei de Craciun, se ridica intrebarea moralitatii si echitatii unei astfel de decizii.

“In toti anii a existat aceasta intrebare, am facut ani la randul acest gest. In aceasta dupa-masa vom avea o sedinta de grup si ne vom formula o parere despre aceasta chestiune. Aveti dreptate, daca primesc acei copii, de ce nu primesc si altii, dar fiind vorba de copii s-a facut abstractie de la partea morala”, a spus consilierul UDMR, Csoma Botond.

Consilierul PDL, Florin Gliga, presedintele comisiei de buget-finante motiveaza alocarea fondurilor cu pastrarea unei “traditii de foarte multi ani”.

“Nu vad niciun motiv sa stricam o traditie. Oricum se va supune dezbaterii, vom discuta in plen daca e cazul sa continuam sau sa stricam aceasta traditie”, a spus Gliga.

De asemenea, consilierul USL Claudia Anastase a spus ca va sustine mereu cauza copiilor.

“Fiecare sindicat se adreseaza angajatorului sau pentru asemenea evenimente. Nu cred ca pot fi stabilite ierarhii de finantare pentru cadourile acordate copiilor. Social democrata fiind, voi incerca mereu sa ascult si sa sustin cauza copiilor, indiferent care sindicat va solicita acest lucru”, a precizat Claudia Anastase.

O suma de trei ori mai mica, 20.500 de lei, se va aloca tot de la bugetul local pentru cumpararea cadourilor pentru copiii din familiile beneficiare aflate in evidentele serviciilor de specialitate ale Directiei de Asistenta Sociala si Medicala. Dintre cele 205 pachete, 100 de pachete vor merge la copiii din Pata Rat, la Centrul de Zi provizoriu pentru copiii din rampa de gunoi.

Anul trecut suma cheltuita pentru copiii angajatilor Primariei a fost si mai mare – 65.000 de lei s-au alocat din bugetul local pentru acest scop.  Viceprimarul Anna Horvath considera cadourile platite din bani publici o oarecare compensare a orelor suplimentare neplatite si a sporurilor taiate ale bugetarilor.

“In calitate de viceprimar, facand parte si din executiv, lucrand zi de zi cu acei oameni ai caror copii vor primi cadourile, indiferent daca sunt sau nu membri de sindicat, va pot spune ca anul acesta nu este momentul sa renuntam la aceasta traditie. Nu este cazul pentru ca nu am reusit sa restabilim cel putin situatia din 2008, inca exista sporuri taiate, salarii micsorate si ore suplimentare neplatite, iar acest gest este o compensare intr-o forma sau alta a salariului foarte mic. Aceasta facilitate nu e o caracteristica doar a Consiliului Local Cluj, institutiile isi gasesc resursele de finantare a unor astfel de cheltuieli. Bugetarul nu are de unde altundeva sa beneficieze de astfel de facilitati, decat din bugetul local, judetean sau cel national”, a precizat Anna Horvath.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *