In vizor

Mos Craciun din buzunarele clujenilor, pentru copiii angajatilor Primariei

Scris de 429

Un Mos Craciun bogat, de 13.500 de euro, va veni si anul acesta la copiii bugetarilor din Primaria Cluj-Napoca. Suma, aproape 60.000 de lei, va fi suportata din bugetul orasului. Consilierii locali, care vor discuta proiectul in sedinta de joi, spun ca intrebarea moralitatii si a echitatii acestei masuri se ridica in fiecare an, dar e o traditie, la care “nu e cazul sa renuntam”.

59.700 de lei se vor aloca din vistieria orasului catre Sindicatul Civitas, ca sa se cumpere cadouri pentru cei 597 de copii ai salariatilor Primariei si ai salariatilor serviciilor publice subordonate. In proiect se invoca o prevedere a contractului colectiv de munca prin care “Primaria si Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca si Sindicatul Civitas vor aloca fondurile necesare organizarii Serbarii Pomului de Craciun si a zilei de 1 iunie, pe baza de hotarare”. Potrivit referatului Consiliul Local da fondurile pentru cadourile copiilor angajatilor, iar Civitas cumpara cadourile pentru colindatori.

Avand in vedere ca este vorba de bani publici, fonduri din bugetul local, la care contribuie multi alti parinti clujeni, ai caror copii nu sunt distinsi cu cadouri de 100 de lei de Craciun, se ridica intrebarea moralitatii si echitatii unei astfel de decizii.

“In toti anii a existat aceasta intrebare, am facut ani la randul acest gest. In aceasta dupa-masa vom avea o sedinta de grup si ne vom formula o parere despre aceasta chestiune. Aveti dreptate, daca primesc acei copii, de ce nu primesc si altii, dar fiind vorba de copii s-a facut abstractie de la partea morala”, a spus consilierul UDMR, Csoma Botond.

Consilierul PDL, Florin Gliga, presedintele comisiei de buget-finante motiveaza alocarea fondurilor cu pastrarea unei “traditii de foarte multi ani”.

“Nu vad niciun motiv sa stricam o traditie. Oricum se va supune dezbaterii, vom discuta in plen daca e cazul sa continuam sau sa stricam aceasta traditie”, a spus Gliga.

De asemenea, consilierul USL Claudia Anastase a spus ca va sustine mereu cauza copiilor.

“Fiecare sindicat se adreseaza angajatorului sau pentru asemenea evenimente. Nu cred ca pot fi stabilite ierarhii de finantare pentru cadourile acordate copiilor. Social democrata fiind, voi incerca mereu sa ascult si sa sustin cauza copiilor, indiferent care sindicat va solicita acest lucru”, a precizat Claudia Anastase.

O suma de trei ori mai mica, 20.500 de lei, se va aloca tot de la bugetul local pentru cumpararea cadourilor pentru copiii din familiile beneficiare aflate in evidentele serviciilor de specialitate ale Directiei de Asistenta Sociala si Medicala. Dintre cele 205 pachete, 100 de pachete vor merge la copiii din Pata Rat, la Centrul de Zi provizoriu pentru copiii din rampa de gunoi.

Anul trecut suma cheltuita pentru copiii angajatilor Primariei a fost si mai mare – 65.000 de lei s-au alocat din bugetul local pentru acest scop.  Viceprimarul Anna Horvath considera cadourile platite din bani publici o oarecare compensare a orelor suplimentare neplatite si a sporurilor taiate ale bugetarilor.

“In calitate de viceprimar, facand parte si din executiv, lucrand zi de zi cu acei oameni ai caror copii vor primi cadourile, indiferent daca sunt sau nu membri de sindicat, va pot spune ca anul acesta nu este momentul sa renuntam la aceasta traditie. Nu este cazul pentru ca nu am reusit sa restabilim cel putin situatia din 2008, inca exista sporuri taiate, salarii micsorate si ore suplimentare neplatite, iar acest gest este o compensare intr-o forma sau alta a salariului foarte mic. Aceasta facilitate nu e o caracteristica doar a Consiliului Local Cluj, institutiile isi gasesc resursele de finantare a unor astfel de cheltuieli. Bugetarul nu are de unde altundeva sa beneficieze de astfel de facilitati, decat din bugetul local, judetean sau cel national”, a precizat Anna Horvath.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 9 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 13 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 13 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 14 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 16 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 16 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 16 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 17 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 17 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 18 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 18 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE