4,9 milioane lei se alocă din bugetul local pentru spitalele din Cluj-Napoca, în ciuda faptului că Primăria are în subordine un singur spital, iar celelalte sunt ale Consiliului Județean. În mod paradoxal, din bugetul județului s-a alocat anul acesta pentru spitale tot 4,9 milioane lei, deși forul județean are în subordine cinci spitale.
La rectificarea bugetului local se alocă 4.924.000 lei pentru 11 spitale din Cluj-Napoca. Este cea mai mare sumă din ultimii trei ani: 3,9 milioane lei în 2014, 4 milioane lei în 2015 și 4,3 milioane lei anul trecut.
Tot 4,9 milioane lei s-au alocat anul acesta și din bugetul județului pentru spitale. Cu diferența că forul județean a alocat banii strict pentru spitalele din subordine, pe când Primăria oferă bani și pentru spitale care aparțin de Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale și Consiliul Județean. De altfel, la această alocare, pe listă nu se află Spitalul Municipal Clujana, singurul aflat în subordinea Primăriei. În schimb Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (care este în subordinea Ministerului Sănătății) primește, din bugetul local, aproape o jumătate de milion de euro pentru cheltuieli de întreținere și administrare. Institutul de Urologie a solicitat 1.000.000 lei, dar nu i s-a aprobat decât jumătate din sumă. La negocierile pentru obținerea întregii sume au fost prezenți reprezentanți din conducerea institutului, dar comisia de specialitate din Primărie nu a aprobat decât 450.000 lei. Institutul de Urologie și Transplant Renal se află într-o situație dificilă după ce ani la rând a acumulat datorii, iar acum trebuie să iasă din impas.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj primește cea mai mare sumă – 1.485.000 lei pentru asigurarea asistenței de sănătate publică. Mai exact, banii sunt repartizați mai multor clinici din subordinea spitalului pentru lucrări precum montarea de lifturi, modernizarea blocurilor operatorii, lucrări de reamenajare saloane. Proaspăt câștigător al unui nou mandat de manager de spital, Petru Șușcă primește o sumă generoasă din partea Primăriei.
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase primește 150.000 lei pentru modernizarea cabinetelor din baza de tratament a ambulatoriului. Este cea mai mică sumă alocată pentru spitale la rectificarea bugetară de acum.
Pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii se alocă 539.000 lei pentru achiziționare aparatură medicală – sistem chirurgie laparoscopică pediatrică.
Spitalul Clinic de Recuperare primește 300.000 lei pentru achiziționarea unui aparat medical de tip Diapulse – generator de câmp electromagnetic cu pulsații de înaltă frecvență.
Pentru Institutul Oncologic se alocă 400.000 lei pentru continuarea lucrărilor de modernizare a corpului farmacie din instituție. Aceeași sumă o va primi și Institutul Regional de Gatroenterologie și Hepatologie pentru lucrări de montare și achiziții de instalații ridicat ascensor persoane în clădirea nouă Chirurgie III.
Institutul Inimii primește 260.000 lei pentru reparații capitale la două lifturi: liftul principal folosit pentru transportul pacienților în Clinica de Cardiologie II și a liftului principal pentru transportul pacienților în clădirea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.
Către SMURD Cluj merg 200.000 lei pentru combustibil, piese de schimb, reparații întreținere pentru autospecialele din dotare.
Spitalul Militar de Urgență primește din bugetul local 340.000 lei, bani care vor fi folosiți pentru dotarea cu aparatură medicală a blocului operator din Secția de Ortopedie.
400.000 merg către Spitalul CFR pentru achiziția unui ecograf de înaltă performanță; 450.000 lei sunt alocați pentru Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal pentru cheltuieli de adminsitrare și funcționare.
În perioada 27 martie – 25 aprilie, au fost depuse 12 cereri de finanțare în valoare de aproape 17 milioane lei, pentru reparații, modernizare, achiziții de aparatură, cheltuieli de administrare și de funcționare. O singură cerere a fost respinsă.
Alocarea banilor pentru spitale va fi discutată în ședința de Consiliu Local de joi, 22 iunie.