Conform unui comunicat al ITM Cluj, în data de 30 mai, în urma unui control comun cu lucrători ai Serviciului pentru emigrări al județului Cluj, au fost depistate lucrând, fără forme legale de muncă, un număr de 259 de cetățeni străini dintre care: 162 de cetățeni marocani, 48 cetățeni mexicani, 49 cetățeni paraguayeni, toate fără aviz de detașare, persoane care provin de la alte entități juridice ale grupului Fujikura din Maroc, Paraguay și Mexic.
”A avut loc un control comun cu lucrători ai Serviciului pentru emigrări al județului Cluj. Controlul s-a desfășurat pe o perioadă mai lungă de timp. Faptic, în data de 30 mai, colegii noștri au dat în activitate la Fujikura un număr de 259 de cetățeni străini dintre care 162 de cetățeni marocani, 48 cetățeni mexicani, 49 cetățeni paraguayeni, fără aviz de detașare, persoane care provin de la alte entități juridice ale grupului Fujikura din Maroc, Paraguay și Mexic. În total, pe perioada februarie-iunie 2017 a fost vorba de 291 de cetățeni, 84 de marocani, 57 mexicani și 50 de paraguayeni. Inițial reprezentanții angajatorului au afirmat că acești cetățeni au desfășurat în pricipal activități de instruire a persoanelor române, training în speță, în domeniul lor de activitate, respectiv fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule. Dar la data controlului s-a constatat că cetățenii străini desfășurau activități normale de producție, fiind incluși în fluxurile de producție a cablajelor auto. S-a aplicat o amendă de 100.000 de lei, maximul permis de lege”, a declarat Daniel Păcurariu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj.
“Fapta de primire la muncă a cetăţănilor străini fără avize de detaşare constituie contravenţie şi a fost sancţionată de inspectorii de muncă cu amendă contravenţională în cuantum de 100.000 lei, maximul permis de lege (conf.art. 8 alin. 2 lit. a din Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare)”, se arată într-un comunicat remis presei de către ITM Cluj.
Săptămâna trecută, IPJ Cluj anunţa că cetăţenilor din Maroc le-au fost revocate vizele de intrare pe teritoriul României, iar pe numele lor au fost emise decizii de returnare prin care sunt obligaţi să părăsească teritoriul ţării în termen de 15 zile şi, totodată, s-a luat măsura nepermiterii intrării pe teritoriul ţării noastre pentru o perioadă de 6 luni de la data ieşirii din ţară, conform O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România cu completările şi modificările ulterioare.