Din oras

Primăria autorizează revitalizarea culoarului de mobilitate a Someșului. Ecologizarea râului rămâne o promisiune neîmplinită

Primăria a autorizat lucrările de modernizare a culoarului Someșului pe o durată de 2 ani de la deschiderea șantierului. Zona de intervenţie are o suprafaţă de 146.500 mp şi cuprinde malurile intravilane ale Someşului de-a lungul mai multor străzi. Valoarea proiectului acoperit de fonduri europene este de peste 123 milioane de lei. 

Autorizaţia de construire aferentă revitalizării culoarului de mobilitate nemotorizată a Someşului, zona I – Lunca Someşului Mic, a fost emisă de către reprezentanții autorității locale.

Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire a fost elaborat de SC PRACTICA SOCIEDAD CIVIL, cu sediul în MADRID, respectiv de arh. JOSE RAMON SIERRA GOMEZ DE LEON – arhitect cu drept de semnătură.

Termenul de valabilitate a autorizaţiei: 12 LUNI de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate.

Durata de execuţie a lucrărilor: 24 LUNI calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate.

Zona de intervenţie se întinde pe o suprafaţă de 146.500 mp şi vizează malurile intravilane ale Someşului în zona străzilor: Paul Ioan, 1 Decembrie, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Totuţă, Splaiul Independenţei, Mamaia, Dragalina, Parcul Rozelor, Iuliu Haţieganu. 

Investiţia va fi acoperită de fonduri europene în valoare totală de 123.6 milioane lei şi are ca termen de finalizare data de 30.04.2023. 

Obiective propuse:

Realizarea de trasee pietonale şi velo, a trotuarelor şi traseelor ciclistice pe străzile incluse în proiect, măsuri de consolidare a digului, plantarea de arbori, iluminat modern, resistematizarea verticală cuprinsă între Parcul Rozelor şi Someş. 

Amenajarea malurilor Someșului, un proiect resuscitat după doi ani de promisiuni

În mai 2018, autoritățile locale formulau noi promisiuni privind remodelarea malurilor Someșului,  potrivit unui proiect propus de arhitecții spanioli de la firma Practica, cea care a câștigat concursul de soluții “Rethinking Someș”.

Proiectul prezentat în urmă cu doi ani de zile de arhitectul José Mayoral Moratilla propunea o reconfigurare a Someșului ca factor de legătură între cele două părți ale orașului și nu o barieră despărțitoare, cum este în prezent.

„Este un proiect care vizează naturalizarea malurilor, să le aducă la o formă ceva mai apropiată de natură. Am identificat activități care au loc pe malurile Someșului și plecând de la exemple ca acesta, proiectul propune soluții ca aceste activități să se desfășoare organizat. Se dorește ca malurile să fie amenajate astfel încât accesul la apă să fie mai lin. Modelarea malurilor se va face cu trepte și gradene.

Se propun spații publice cu caracter de piațetă. 

Este necesară reconfigurarea profilelor stradale, pe malul nordic, pe porțiunea de străzi 1 Decembrie, Muzicescu, Dragalina, Nădășel. Ca să asigurăm continuitatea pistelor pentru biciclete și pietoni se vor consolida traseele din zona ștrandului Sun, la intrarea în oraș din Grigorescu și în zona Parcului Armătura”, declara José Mayoral Moratilla.

CITEȘTE ȘI: Malurile Someșului se transformă radical. Cum va arăta râul, după schimbare 


Primăria Cluj-Napoca lansa în 2017 un concurs internaţional de soluţii pentru amenajarea malurilor Someşului pe două tronsoane, primul de la intarea în Cluj-Napoca dinspre Floreşti până la Podul Horea şi alt tronson care vizează Parcul Armătura.

În privința finanțării proiectului, Consiliul local efectua primele aprobări în mai 2019. Cheltuielile legate de acest proiect vizează două etape.

Este vorba despre două proiecte, în valoare de 168 milioane de lei (35 milioane euro), pentru care Primăria își propunea atunci să atragă fonduri europene, şi anume:

Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic

Valoarea totală a proiectului este de 123.696.371 lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Cluj-Napoca se ridică la 34.038.247 lei.

Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, zona II – Parcul Armătura şi zona III – platoul Sălii Sporturilor

Valoarea totală a proiectului este de 44.242.722 lei, iar contribuţia proprie a municipalităţii în cadrul proiectului este în valoare totală de 4.199.883 lei.

Astfel, malurile râului Someş, care traversează municipiul Cluj-Napoca, vor fi transformate în zone pietonale, de agrement şi cu piste pentru biciclete, într-un proiect realizat de arhitecţi spanioli, care au câştigat un concurs internaţional de soluţii iniţiat de Primărie.

„Planurile urbanistice care prevăd amenajarea malurilor Someșului presupun o creștere a accesibilității la apă, și aici mă refer la zona Parcului Rozelor, unde va fi creat un pod pietonal care să facă legătura cu Parcul 1 Decembrie din cartierul Grigorescu.

O altă zonă importantă este platoul Sălii Sporturilor, care va deveni preponderent pietonal, se vor planta arbori, se vor crea alei pietonale și piste de biciclete, dispar parcările, strada Muzicescu va deveni pietonală”, declara Ovidiu Cîmpean, coordonatorul proiectului de revitalizare a malurilor Someșului.

Din păcate, până în prezent autoritățile au rezolvat prea puțin din obiectivul de ecologizare a Someșului, curățarea albiei de algele care cresc necontrolat de ani buni. 

Intervențiile angajaților de la Administrația Bazinală a Apelor Someș Tisa pentru a culege algele care au împânzit Someșul au un impact nesemnificativ. 

Una dintre soluții ar trebui să vizeze și rezolvarea poluării din amonte. 

Someșul din zona Sălii Sporturilor arată ca o orezărie, brăzdată de cărări făcute de păsări. De altfel, mizeria din amonte crește odată cu creșterea numărului de locuitori din Florești și localitățile din amonte. 

Înainte de a ecologiza Someșul, autoritățile autorizează direct revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată. 

Potrivit informațiilor publicate de Primărie și în concordanță cu valabilitatea autorizației -12 luni, plus termenul de execuție propriu-zisă a lucrărilor – 24 luni, Someșul nu va fi revitalizat și transformat înainte de 2024.

Termenul de finalizare a investiției este Aprilie 2023. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *