Din oras

Primăria a amendat doar 90 de clădiri construite ilegal, deși în oraș sunt sute de astfel de imobile. Deocamdată nici un “criminal urbanistic” nu a demolat vreo construcție ilegală

Scris de 867

Primarul Emil Boc i-a făcut criminali urbanistici pe cei care construiesc ilegal în Cluj-Napoca și, nu demult, a spus că nu există altă cale pentru cei aflați în această situație decât demolarea imobilelor. De la vorbe la fapte drumul este lung și dificil: majoritatea proprietarilor de clădiri ilegale dau în judecată Primăria după ce sunt amendați și procesele se lungesc ani de zile. În municipiu sunt sute de clădiri ridicate fără autorizație.

De anul trecut și până acum, Primăria Cluj-Napoca a identificat doar 90 de clădiri construite ilegal. Au și fost aplicate amenzi totale de 762.500 lei.

“Numărul construcțiilor tip clădire edificate ilegal și sancționate din anul 2021 și până în prezent este de 90. Precizăm că aici nu sunt incluse celelalte tipuri de lucrări ilegale (modificări interioare, modificări la fațade, balcoane, împrejmuiri, pergole, terase, drumuri, panouri publicitare și mashuri, firme, etc)”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca la solicitarea Ziar de Cluj.

Valoarea amenzilor este mult mai mică decât valoarea caselor astfel că este normal ca majoritatea proprietarilor să acționeze în instanță administrația publică locală. O parte din ele au termen de demolare un an.

“Imobilele sancționate se află în termenul de desființare de 365 de zile de la data comunicării proceselor verbale de constatare a contravenției sau unele dintre acestea fac obiectul unor plângeri contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată, astfel încât vor fi desființate la data comunicării unei hotărâri judecătorești definitive. Față de cele precizate nu există sentințe definitive pentru procesele verbale întocmite în intervalul sus menționat”, au afirmat reprezentanții Primăriei.

Vă reamintim că doar pe Valea Fânațelor există aproximativ 250 de case construite ilegal, obiceiul de a construi fără autorizație fiind deja o obișnuință pentru acea zonă. Deși proprietarii acelor imobile se află în afara legii, ei au format o asociație cu ajutorul căreia să acționeze Primăria în instanță.

Un alt caz celebru este cel al garajelor de pe Calea Someșeni transformate în apartamente. Constructorul a dat Primăria în judecată tocmai pentru a prelungi pe un termen cât mai lung decizia inițială a instanței de demolare a garajelor.

Citește și:

Celebrele garaje de pe Calea Someșeni, transformate în apartamente sunt tot în picioare la un an de la sentința definitivă. De ce nu au fost desființate. Boc spunea că este o crimă imobiliară

Vă reamintim și ce spunea primarul Emil Boc despre cei care construiesc ilegal:

“Există niște reguli atâta de clare, transparente și precise încât numai cine este inconștient nu respectă aceste obligații legale de a avea șantier autorizat, de a avea rampă de spălare a roților pentru a nu ieși pe carosabil cu mizerie. Fără mamă, fără tată, de la cel cu țâța-n gură până la cel cu barba sură, indiferent despre cine este vorba, indiferent despre ce șantier, aceste reguli se verifică, se aplică și se închid șantiere pentru faptul că nu ai rampă de spălare. Am inclus obligativitatea rampei de spălare în autorizația de șantier. Cu alte cuvinte, dacă nu ai rampă îți închid tot șantierul.

Deci aviz amatorilor. Unii cred că pot să fie mai șmecheri și să fie deasupra legii. Nu, cu respect față de toată lumea, dar și cu fermitate în respectarea și aplicarea legii. Și asta e valabil atât pentru șantiere cât și pentru lucrări fără autorizație. A scăzut dramatic numărul acelora care încearcă să mai construiască fără autorizație.

Repet: fără patimă, fără ură, doar de informare, aplic amenzi între 50.000 lei și 100.000 lei pentru oricine începe construcție fără autorizație în Cluj-Napoca”.

Citește și:

Boc către cei care construiesc fără autorizație: Se aplică amenzi și se demolează tot, “de la cel cu țâța-n gură până la cel cu barba sură”. Primarul a mai avut vorbe mari și anul trecut, dar cu vorba a rămas

Boc despre cei care construiesc ilegal: “Este un drum cu sens unic care se sfârșește în instanță!”. Dar procesele durează ani la rând, cum este cazul garajelor-apartamente de pe Calea SomeșeniULTIMA ORĂ

 • Acum 23 mins Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 50 mins Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 1 hour Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 2 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 2 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 4 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 5 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 7 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 18 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE