Din oras

După patru licitații ratate, autoritățile alocă peste 6 MILIOANE € pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania. Potrivit celor mai optimiste scenarii, lucrările ar dura 2 ani

Scris de 534

Deși de-a lungul anilor au fost organizate 4 licitații pentru așa-numitul centru cultural din Cluj, nici un investitor nu s-a arătat interesat de colaborarea cu Primăria Cluj-Napoca. Recent, autoritățile au lansat o nouă licitație (a 5-a la număr), iar valoarea proiectului este estimată la 29.919.072,3 RON / 6.047.862,22 EUR + alte 2 milioane de lei pentru lucrări «neprevăzute».

Proiectul construirii Centrului Cultural Transilvania pe terenul unde se afla vechea cazarmă a orașului bate pasul pe loc din 2011 de când s-a încheiat concursul de soluții.

La finalul lui Aprilie 2022, edilul Emil Boc declara că Centrul Cultural Transilvania urmează să fie construit pe fonduri europene.

Valoarea totală a proiectului era estimată la 300 milioande EUR.

CITEȘTE ȘI: Să facem din nefăcutul centru cultural Transilvania un centru cultural Militar

Recent, în 14 mai 2022, autoritățile clujene au lansat licitația privind

Restaurarea, revitalizarea și valorificarea durabilă a monumentului istoric în vederea realizării unui centru cultural, identificat prin codul CJ-II-m-B-07268-pavilion B, situat în b-dul 21 Decembrie 1989, nr. 106 din municipiul Cluj-Napoca

Licitația vizează încheierea unui contract de achiziții publice pentru Lucrări de construcții complete sau parțiale și lucrări publice.
Tipul contractului: Lucrări.
Executarea, prin orice mijloace, a unei lucrări, conform cerințelor specificate de autoritatea contractantă.
Lucrări de restaurare.
Descriere succintă:
Restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a monumentului istoric în vederea realizării unui centru cultural, identificat prin codul CJ-II-m-B-07268-pavilion B, situat în b-dul 21 Decembrie 1989, nr. 106 din municipiul Cluj-Napoca.
Valoarea totală estimată: 29.919.072.3 RON

Valoarea cheltuielilor «diverse și neprevazute» este de 1.850.000 lei, fără TVA, și nu este cuprinsă în valoarea estimată a lucrărilor.

Durata în luni: 24. (Durata totală de implementare ar putea trece de 36 de luni).
Tip finantare: Fonduri bugetare/ Buget local și alte surse de finanțare legal constituite identificate pe parcurs.

Primăria urmează să susțină proiectul cu o parte din bani, iar un investitor privat este căutat pentru construirea unei clădiri de birouri/hotel și parking.

„Anul acesta, la fosta cazarmă de pe 21 Decembrie unde vom avea Centrul Cultural Clujean vor începe demersurile de organizare a licitației pe fonduri europene. Așteptăm doar lansarea apelului astfel încât să îl depunem pentru că suntem pregătiți.
În privința concesionării terenului, realizarea parkingului și a clădirii Filarmonicii cred că suntem la a patra încercare de licitație la care nu s-a prezentat nimeni pentru concesionarea terenului de aproximativ 1000 mp pe care să se construiască o clădire de birouri sau un hotel și să aibă parkingul comun pe care urmează să se construiască sediul Filarmonicii”, a declarat Emil Boc în ședința Consiliului local din aprilie 2022.

Mai mult, cu acel prilej primarul le-a soliciat consilierilor locali să găsească un răspuns la întrebarea: de ce nu se prezintă nimeni la licitație?

“Vreau să vă cer tuturor pe expertiză economică să vă întâlniți și să vă pronunțați de ce nu vine nimeni pentru asemenea bucată de teren în centrul Clujului, una dintre cele mai scumpe piețe din România? Când e scos la licitație nu se prezintă nici un ofertant”, a afirmat Emil Boc.

În 2011, Primăria a organizat o primă licitație pentru desemnarea unui investitor privat împreună cu care să construiască acest proiect, dar nu s-a prezentat nimeni.

În 2017, după șase ani de stagnare, proiectul a fost relansat.

Au urmat licitații în 2019, 2020 și 2021, care au fost anulate din cauză că nimeni nu a fost interesat să intre în parteneriat cu Primăria pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 2 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 3 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 3 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 4 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 5 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 6 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 8 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 19 hours General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
 • Acum 1 day In vizor
  UN ADEVĂRAT SUCCES AL LUCRĂRILOR DE REȚELE DE ALIMENTARE CU APĂ din Cluj: În 12 localități, oamenii primesc apă cu ”porția”
 • Acum 1 day Rautacisme
  După cum era de așteptat, Parcul de Est ”VA FI”, ”VA AVEA” (cândva, cumva), dar, deocamdată, ARE NEVOIE DE 96 de milioane de euro pentru a fi creat. Încă o poveste peste care bate vântul viitorului
 • Acum 1 day Sport
  ÎN RITMUL ACESTA, NE AȘTEAPTĂ PLAY-OFF-OFF-UL: Universitatea Cluj, la a treia înfrângere în stagiul din Austria. Clujenii n-au marcat niciun gol
 • Acum 2 days In vizor
  Clădirea Filialei BCR Cluj-Napoca este scoasă la vânzare din 2019. Acum Emil Boc zice că o cumpără din motiv de metrou
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE