In vizor

PRIM VOIAJORUL ROMÂNIEI, ”Iohannis Vacanță”, a călătorit de 26 de ori cu avionul în 2022 și primele două luni din 2023. În Majoritatea cazurilor a dat o raită pe la Sibiu să-și ia și ”Răvășitoarea” cu el. Așa se face dezmăț pe bani publici

Președintele Klaus Iohannis a călătorit de 26 de ori cu avionul în 2022 și primele două luni din 2023, în țară și străinătate, iar majoritatea zborurilor au avut opriri de câteva zeci de minute la Sibiu, scrie Boardingpass. Cele mai multe curse au fost operate de Toyo Aviation, despre care G4Media.ro a scris că este controlată de milionarul de origine egipteană El Feki Tarek, care apare în stenogramele din dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu. Nu degeaba Iohannis a fost speranța de premier a puciștilor de la Grivco în 2012! Lui Traian Băsescu șparlamentarii USL au cerut să i se taie banii de deplasări la întâlniri externe importante. Acum ministrul Transporturilor, ex-premierul PSD ”Gudureanu”, cere să i se cumpere avion președintelui, să aibă pentru concedii și vacanțe.

  • Președintele României a călătorit în 2022 și primele două luni ale anului 2023 de 26 de ori în țară și străinătate, iar majoritatea zborurilor au avut opriri în Sibiu. Conform listei de zboruri efectuate de președinte în 2022 și primele două luni ale anului 2023, compilată de Boardingpass, din cele 26 de călătorii avute de acesta în țară și străinătate, doar șapte nu au avut opriri pe aeroportul sibian.

Referitor la operatorul zborurilor, pentru vizitele oficiale din Paris și Bruxelles din februarie 2022 și vizitele oficiale din Marea Britanie și SUA din septembrie 2022 Administrația Prezidențială a închiriat avioane de tip Dassault Falcon 8X și 900DX de la Global Jet.

Restul zborurilor au fost operate de compania aeriană Toyo Aviation. Aceasta este certificată în țara noastră și deține, conform Autorității Aeronautice Române (AACR), cinci avioane private.

În anii trecuți, Președintele României a mai călătorit de câteva ori cu avioane închiriate de la compania Global Jet, însă majoritatea zborurilor avute de acesta erau la bordul unui avion operat Toyo Aviation, potrivit Boardingpass.

În iunie 2022, G4Media.ro a scris că președintele Iohannis a mers la summit-ul NATo de la Madrid cu un avion închiriat de la compania Toyo Aviation. Un om de afaceri de originea egipteană, care apare în stenogramele dosarului fostului senator PSD Cătălin Voicu, drept denunțător al omului de afaceri Marius Locic, controlează compania Toyo Aviation.

Potrivit datelor furnizate de Confidas.ro, Toyo Aviation e controlată de milionarul de origine egipteană Tarek El Feki. El este acționar majoritar la două companii care dețin Toyo Aviation.

Numele lui El Feki Tarek apare în stenogramele cazului Cătălin Voicu, fost senator PSD condamnat la închisoare pentru corupție. Stenogramele au fost publicate de Hotnews.ro în 2010.

El Feki Tarek deține și compania Toyo Motor Leasing IFN SA. Această companie a sesizat parchetul în 2010 în legătură cu presupusa înșelăciune făcută de omul de afaceri Marius Locic.

Administrația Prezidențială a transmis Agerpres că în anul 2022 a cheltuit 16.604.678,40 de lei pentru 21 de deplasări externe efectuate de Președinte.

Cele 26 de călătorii cu avionul ale președintelui Iohannis au fost, în ordine inversă cronologic, la: Luxemburg, Varșovia, Bruxelles, Baku, Caracal, Bruxelles, Tirana, Atena, o călătorie la Riga, Vilnius și Kaunas, apoi la Paris, Sharm el-Sheikh, Bruxelles, Cincu, Praga și Constanța, Marea Britanie și SUA, Madrid și Constanța, Bruxelles și Constanța, Riga, o călătorie la Constanța, Haga, Constanța, Kiev și Constanța, Nuremberg, o altă vizită pe ruta Constanța, Bruxelles și Haga, Caracal, Constanța, Bruxelles și Constanța, Bruxelles, Paris și Bruxelles.

  • Lista desfășurată a zborurilor, inclusiv opririle la Sibiu, pe Boardingpass.