In vizor

ASTĂ SEARĂ ÎMPĂRȚIM BANII ÎN FAMIGLIE: Sindicatul din sport îl acuză pe ministrul Eduard Novak că și-ar fi premiat ilegal tatăl cu 112.000 de euro ca antrenor al lotului paralimpic. Reacția ministerului: La Tokio nu a făcut deplasarea, într-adevăr, dar totul s-a făcut conform legii

Sindicatul Național Sport și Tineret solicită ANI și Corpului de Control al Prim-Ministrului să dispună verificarea ministrului Sportului, Eduard Novak pentru abuz în serviciu și conflict de interese după ce și-ar fi premiat ilegal tatăl cu 112 mii de euro, în urma participării la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020. Competiție la care Novak Karoly, tatăl ministrului, nu a fost prezent.

  • Victor Gavril, consilier al ministrului Eduard Novak, admite faptul că tatăl ministrului nu a fost la Tokyo, însă spune că în aceeași situație mai sunt și alți antrenori. ”Totul s-a făcut conform legii”, precizează acesta.

Din verificările făcute de sindicaliști, reiese că deși Comitetul Național Paralimpic (CNP) a stabilit în ședința Biroului Federal din data de 01.07.2021 ca antrenorul principal al lotului de ciclism al delegației României să fie Valoppi Cristiano, ulterior, în Statul de premiere nr. 10702 / 25.10.2021, Ministerul Tineretului și Sportului îl trece pe Valoppi Cristiano la categoria inferioară, de antrenor secund, ”pentru a putea să îi acorde suma maximă, de 554.344 de lei, tatălui ministrului Sportului, Novak Karoly, pe care il înregistrează direct antrenor principal”, susține sindicatul.

”Astfel, deși în luna august 2021 Novak Karoly nu făcea parte din lotul național de ciclism pentru jocurile paralimpice, în mod surprinzător, două luni mai târziu, pe statul de premiere și pe nota de fundamentare prin care au fost acordate premiile acesta apare ca antrenor principal – ciclism, iar Valoppi Cristiano apare ca antrenor secund.

Este, așadar, mai mult decât evident faptul că ministrul sportului Novak Carol-Eduard s-a folosit de funcția deținută, pentru a-l adăuga pe statul de premiere al Ministerului Sportului pe tatăl său, numitul Novak Karoly, ca antrenor principal, pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Național Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcția de antrenor secund”, precizează Sindicatul Național Sport și Tineret.

Novak Karoly a mai fost implicat în trecut într-un scandal legat de premieri, când a apărut pe statul de plată al Federației Române de Caiac-Canoe, de unde a încasat o primă de 156.579 de lei, pentru Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro 2016, conform ziarului Libertatea, care a preluat informația apărută pe blogul jurnalistului Lucian Oprea.

Victor Gavril, consilier al ministrului Eduard Novak, susține că premierea tatălui ministrului Novak s-a făcut în condițiile legii. El admite că acesta nu a făcut deplasarea cu restul lotului paraolimpic, însă susține că în această situație sunt mai mulți antrenori și că întotdeauna li s-a recunoscut și lor activitatea.

”Tatăl ministrului Novak a fost premiat, dar a fost premiat dintotdeauna, e antrenor emerit în ciclism.  La Tokio nu a făcut deplasarea, într-adevăr, pentru că nu au fost disponibile locuri. A fost premiat, dar totul s-a făcut conform legii. La canotaj, de exemplu, ar trebui să meargă zeci de antrenori la olimpiadă, dar nu sunt locuri pentru toți. Legea nu prevede însă că nu trebuie să fie premiați doar pentru că nu au participat la olimpiadă. Le este premiată întreaga activitate. Nu e nimic în neregulă acolo”, spune Victor Gavril, consilier al ministrului Eduard Novak.

Contactat de Libertatea, Eduard Novak, președinte FR Ciclism la vremea respectivă, a fost ofensiv, nefiind dispus să lămurească dacă acel Novak este el sau o altă persoană:

”Și, care e problema? Nu mă interesează subiectul. Sunați la federațiile sportive și vedeți dacă sunt sunt eu acel Novak sau nu”.

Răspuns de plod de grădiniță ajuns ministru! Toți neterminații României au impresia că abnul public este la dispiziția lor să-și satisfacă ei cumetriile și partipriurile. În tot acest timp, vajmicii procurori, frumoșii noștri magistrați liberi, dorm duși cu capul pe dosare, în așteptarea unei pensii babane încă de tineri…

Oricum, se pare că acestui gândac de bucătărie sportivă i se pregătește mătrășirea la ”rotativă”. Are să-l recupereze dâmbovițatul UDMR într-o sinecură, ceva.

Ministrul UDMR al Sportului, Eduard Novak, a scandalizat lumea sportului prin împărțirea discreționară a banilor alocați federațiilor în 2023, fapt pentru care zilele sale la conducerea acestui minister sunt cam numărate.

Ministrul Sportului Eduard Novak nu mai răspunde de mult timp la apelul liderului UDMR Hunor Kelemen și cu atât mai puțin la cel al premierului Nicoale Ciucă și a șefului PSD Marcel Ciolacu. Practic, potrivit informațiilor noastre, Eduard Novak ascultă doar de anumiți oficiali de la Budapesta.

Dar, anul acesta a reușit să-și pună toată lumea sportului în cap prin împărțirea discreționară a banilor către federații pentru acest an preolimpic. O dovadă în acest sens este că Federația de Ciclism pe care el o păstorește a primit cam același buget cu cea de handbal.

Ca atare, vreo 20 de președinți de federații au solicitat premierului Nicolae Ciucă și liderului UMDR Hunor Kelemen să regleze această situație inechitabilă de finanțare a anumitor ramuri de sport, dar deocamdată cei doi n-au reușit să îndrepte situația. În schimb, liderul PSD, Marcel Ciolacu, le-a dat asigurări că după rotativă, Eduard Novak nu va mai fi ministrul Sportului și deja le-a transmis celor de la UDMR să vină cu o altă propunere.