ORGANELE de animale domestice sunt excelente surse de vitamine si minerale, dar pot fi foarte bogate in colesterol. Ficatul este cel mai raspandit preparat culinar de acest gen, fiind extrem de bogat in vitaminele A si C, ca si in fier, zinc, si vitamina B12. Momitele de vitel sau de miel constituie unul dintre putinele alimente de sorginte animala cu un supliment de vitamina C.
Recomandare. Gateste cu grija aceste preparate – se pot intari foarte repede, dupa cum isi aminteste probabil oricine a fost obligat in copilarie sa manance ficat cu ceapa. Cauta retete in cartile de bucate.
Ce contin? O portie de 85 g de ficat de vaca aduce un surplus de 409 mg de colesterol, cu 109 mai mult decat cantitatea zilnica recomandata, si un aport de vitamina C de vreo 7 ori mai mare. In general, organele sunt bogate in fier si minerale esentiale, cum ar fi cuprul, zincul si fosforul, dar si in vitamine B.
Ce este indicat? Ficatul de vitel este mai fraged decat cel de vaca si are o aroma mai slaba. Are un colesterol destul de ridicat, dar semnificativ mai redus decat cel de vaca. Ficatul, in general, este bogat in vitamine si minerale, dar trebuie gatit cu grija. Ideal este sa se consume calit. Momitele (texticulele) sunt considerate o delicatesa, au mai putine calorii si sunt chiar sarace in acizi grasi saturati.
Ce nu este indicat? Organele, in general, sunt extrem de perisabile. Trebuie pastrate si manevrate cu grija si gatite chiar in ziua in care au fost cumparate. Pesticidele, fertilizatorii, antibioticele si alte chimicale se pot acumula in ficatul animalului. Asigura-te ca acest organ provine de la un animal mai tanar sau de la vitele care au fost crescute fara administrarea unor astfel de substante toxice.
ALIMENTE CONSERVATE SI PRELUCRATE. Mezelurile sunt produse din carne bogate in grasimi, colesterol si sodiu. Ele contin organe si trigliceride. Sodiul este adesea folosit pentru conservarea si aromarea lor.
Recomandare. Acorda o mare atentie dimensiunii portiilor. Cele mai multe etichete de pe sunca si salam indica o portie de 29-58 g, ceea ce inseamna ca ele nu trebuie consummate in cantitati mai mari de o felie, maximum doua.
Ce contin? O portie standard de 85 g de sunca extra-slaba are numai 45 mg de colesterol si 4,5 g de grasime, dar peste 1000 mg de sodiu, adica aproape jumatate din ratia permisa pe zi. Verificati continutul de sodiu din sunca presata. Nu este indicata in exces, ci doar sa dea gust supelor si semipreparatelor.
Ce este indicat? Cauta variantele sarace in sodium si grasimi, cum ar fi baconul de curcan. Sunca extra-slaba nu trebuie sa contina mai mult de 5% grasimi. Baconul este bogat in sodiu si grasimi. Poate fi consumat la mic-dejun, dar numai in ocazii speciale. Aseaza feliile de bacon pe un gratar, astfel incat sa lasi grasimea topita sa se scurga, apoi frige-le la 195 ° C.
Ce nu este indicat? Sunca presata si salamurile uscate sau semi-uscate, deoarece pot contine nitrat sau nitrit de sodiu. Nu consuma portii mari. Utilizeaza mezelurile pentru a da gust altor preparate, nu ca antreuri. Adauga putin salam afumat in supa sau presara cateva bucatele de bacon pe o salata.