In vizor

Premierul Cîțu, niciun răspuns la 2 luni de când rectorul UBB i-a cerut schimbări legislative în relația dintre universități și mediul socio-economic

Prim-ministrul Florin Cîțu nu a oferit nici un răspuns solicitării oficiale transmise în urmă cu 2 luni de rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, Daniel David, prin intermediul unei scrisori deschise, privind schimbările legislative necesare pentru eficientizarea relației dintre universități și mediul socio-economic.

„Din păcate, trebuie să recunosc, cu oarecare surprindere și poate chiar o ușoară dezamăgire, că nu am avut încă o reacție din partea destinatarului”, a declarat Daniel David, rectorul UBB și președintele Consiliului Național Rectorilor, pentru Edupedu.ro.

În 10 februarie 2021, președintele Consiliului Național al Rectorilor și rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, Daniel David, a cerut susținerea premierului Cîțu pentru „o modificare fundamentală de arhitectură și viziune în legislația relevantă pentru relația dintre universități și mediul socio-economic”.

CITEȘTE ȘI: Universitatea Babeș-Bolyai – scrisoare deschisă către premierul Cîțu: E nevoie de schimbări fundamentale pentru relația dintre universități și mediul socio-economic

„Într-un limbaj mai simplu: am cerut ca, în condiții legale clare și de control riguros, banii investiți de mediul privat în universități să nu fie tratați ca și cum ar veni de la stat (cu regimul juridic astfel mai birocratizat), ci să poată să fie utilizați flexibil, în funcție de dinamica activităților academice (ex. dacă am nevoie de o substanță mâine, să o pot cumpăra atunci, altfel în cercetare pierd avantaje competitive);

în plus, exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală și dezvoltarea de societăți comerciale (ex. spin-off-uri) de către universități ca instituții publice să fie mai clar reglementate, pentru a fi încurajate și valorizate, așa cum se întâmplă în marile universități world-class (n. red. de talie mondială), și pentru a nu genera suspiciuni sau vulnerabilități în relația ‘public-privat-economic’”, a declarat Daniel David.  

Exemple de măsuri menționate în scrisoarea trimisă primului ministru Cîțu în urmă cu două luni de zile

• Stabilirea unor excepții normative care să permită angajarea fondurilor dobândite direct din mediul privat sau prin colaborări cu mediul privat fără utilizarea mijloacelor generale de angajare a cheltuielilor publice.

• Modificarea legislației fiscale, astfel încât finanțările acordate de mediul privat să se bucure de regimul de facilitate fiscală reală.

• Stabilirea de excepții normative care să flexibilizeze regimul achizițiilor publice pentru necesarul de produse și servicii specifice destinate activităților de cercetare-dezvoltare-inovare din universități.

• Elaborarea de acte normative care să prevadă participațiile minimale ce pot fi asumate de universități, precum și crearea unui mecanism normat care să asigure selectarea partenerului din mediul privat în mod simplificat, în baza autonomiei universitare.

• Adoptarea de norme care să garanteze un regim special deschis și neîngrădit de cheltuire a fondurilor avansate de universități către societățile comerciale pe care le creează singure sau prin asociere.

CITEȘTE ȘI: Rectorul UBB: Guvernul anunță proiecte de milioane de Euro care de care mai ambițioase, unele frizează „science-fiction”
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *