Din oras

Prefectura ataca in instanta autorizatia pentru blocul dintre case din Gruia

Institutia Prefectului a anuntat ca va ataca in contencios administrativ autorizatia data pentru construirea blocurilor dintre case din cartierul Gruia.  In urma cu doua saptamani, o comisie mixta compusa din subprefectul Mihnea Iuoras si reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Inspectoratului de Stat in Constructii si ai Serviciului de Control Urbanism al Politiei Locale a constatat nereguli flagrante la ansamblul de blocuri construite intre case in cartierul Gruia.

Unul dintre cele trei blocuri care urmeaza sa fie construite la adresa Romulus Vuia 8-10 nu este conform cu ceea ce au dispus instantele de judecata atunci cand au obligat Primaria sa emita autorizatia de construire si exista probleme in privinta nivelurilor constructiei.

“Exista neconcordante intre definirea nivelurilor constructiei ca subsol – demisol – parter – trei etaje si etajul 4 retras din formularul autorizatiei emise si plansele vizate spre neschimbare aflate in documentatia tehnica, documentatie care a stat la baza emiterii acestei autorizatii. Din consultarea acestor planse se poate constata ca nivelul numit Subsol este, de fapt, Demisol (avand proiectate geamuri), iar nivelul numit Demisol este in totalitate deasupra nivelului natural al terenului”, se arata in nota de constatare.

La momentul controlului a iesit la iveala faptul ca, in cazul constructiei-problema, cota zero s-a fixat la 1,72 de metri deasupra solului. Prefectul va formula o actiune in contencios administrativ prin care va cere anularea autorizatiei de construire emisa in luna octombrie 2011.

„Actiunea in contencios administrativ are in vedere neconcordantele intre dispozitivul hotararii judecatoresti in baza careia a fost emisa autorizatia de construire si autorizatia de construire nr. 1222/2011, in ceea ce priveste numarul nivelurilor, autorizatia avand prevazut in plus un nivel, respectiv „demisol”, au mai aratat reprezentantii Prefecturii.

Blocul din cartierul Gruia, unde constructorii eludeaza legea nu este un caz singular in Cluj-Napoca. Un alt exemplu este blocul de pe strada Viilor, care a avut acelasi proiectant, Mircea Dinculescu, precum ansamblul din Gruia. In 2007, Primaria a emis o autorizatie pentru o locuinta colectiva cu trei apartamente cu regim de inaltime D+P+2E pentru amplasamentul de pe strada Viilor numarul 16. Vecinii au atacat in instanta autorizatia pe motiv ca nu sunt respectate dimensiunile si, in 2010, Curtea de Apel a anulat autorizatia pentru ca  Procentul de Ocupare a Terenului si Coeficientul de Utilizare a Terenului aveau valori mai mari decat cele legale. Acum exista un proces pe rol pentru demolarea cladirii.

Cazuri celebre a la Cluj

Probabil unul dintre cele mai cunoscute scandaluri imobiliare privind constructiile ilegale este cel al Pietei Marasti. Complexul a fost edificat fara a respecta mai multe reguli urbanistice, cu toate acestea imobilul nu a fost demolat. Si Hotelul Cristian din Piata Mihai Viteazu se numara printre imobilele construite fara autorizatie. Si acesta, la fel ca Piata Marasti, a fost un proiect de-al omului de afaceri Constantin Pocol.

Un alt caz celebru a fost cel al Pellicer Business Center, o cladire de zece etaje pe Dorobantilor 98, care insa nu s-a mai materializat, dupa ce Prefectura a solicitat Primariei anularea Hotararii de Consiliu Local prin care a fost aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru proiect. Problema in cazul Pellicer a fost nerespectarea distantei fata de celelalte imobile. Un exemplu mai recent, din anul 2010, a fost pe strada Bucuresti, unde un cetatean arab, Awwad Jamal, a construit un intreg bloc fara autorizatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *