Din oras

Otrava pentru cainii comunitari, pe strazile Clujului

Scandalul cainilor vagabonzi ia amploare la Cluj. Daca sute de clujeni ies in strada pentru a protesta impotriva eutanasierii cainilor, altii tac malc si actioneaza: pun mancare otravita pe strazi. 

Zeci de bucati de carne si mancare pentru caini stropite cu otrava pentru sobolani au fost gasite in ultimele zile, aruncate pe Calea Dorobantilor. Momeala era pentru cainii vagabonzi, spun locuitorii din zona, care au strans mancarea contaminata. Reprezentantii unui cabinet veterinar de pe Calea Dorobantilor spun ca nu este pentru prima data cand acest lucru se intampla, din contra, in centrul Clujului se gasesc in mod constant astfel de momeli otravitoare:

„Am gasit biscuiti si bucati de carne, stropite cu praf alb; erau destul de multe. S-a intamplat si anul trecut, si acum doi ani. Eu am strans otrava, tocmai pentru a-mi proteja cainii si clientii”.

Cei care vor sa vada cainii vagabonzi ai Clujului morti apeleaza la tot felul de variante, care mai de care mai dureroase pentru animale, dar, in final, cu acelasi efect: decesul. O spune chiar Radu Termure, presedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor. Sunt stapani care scapa de proprii caini folosind otrava, sunt alti oameni care impart otrava pe strazi.

„In ultimul an, eu am fost direct implicat in multe situatii in care animalele au fost intoxicate cu tot  felul de substante care le cauzeaza moartea, fie ca se folosesc raticide, fie ca se foloseste antigelul”, explica acesta.

Antigelul are un gust relativ placut, e usor dulce. Ceea ce nu stie insa multa lume, e ca antigelul subtiaza sangele animalelor, cauzeaza blocaj renal, afecteaza organele vitale, dupa care, inevitabil, animalele mor.

„Anul acesta, in zona industiriala a Clujului, un caine zacea langa un bloc si suferea cumplit, se zbatea, plangea, era in agonie. Din pacate, nu am putut sa-l salvam. Am apelat la specialisti, care au preluat probe si care au stabilit ca a fost intoxicat cu antigel. Stiti ce inseamna asta?! Sangele tasneste din sistemul circulator, devine prea fluid, si se scurge atat in interior, in organele vitale, cat si in exterior. E sinistru sa vezi asa ceva”, explica Termure.

Florestiul, campion la otraviri

Florestiul este vestit pentru cazuri de de otravire a cainilor. In ultimii ani, aici s-au inregistrat zeci de cazuri in care animalele au murit in mod suspect, otravite.

„Daca seara aveam un grup de 3-5 caini nepericulosi, sterilizati si vaccinati, care nu reprezentau niciun pericol, a doua zi ii gaseam morti. Este exclus sa se fi imbolnavit de boli mortale si sa moara subit, toti caini tineri si sanatosi”, explica Radu Termure.

E o realitate foarte trista, insa atoritatile nu au probe care sa indice ca otrava a fost pusa in mod intentionat. Uciderea cu intentie este considerata infractiune si se poate pedepsi cu inchisoarea pana la 3 ani sau amenda intre 1.000 si 10.000 de lei.

„Persoanele care detin informatii despre asemenea practici, trebuie sa ne anunte sau sa depuna plangere penala la politie”, anunta presedintele  Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor

Odata cu aceasta otrava imprastiata pe strazile orasului de pune in pericol si viata oamenilor, a copiilor, a categoriilor defavorizate, care ajung sa consume momeala pusa pe domeniul public.

„E o mare iresponsabilitate din partea unora si o lipsa totala de suflet si omenie”, adauga Termure.

Protestele din strada, vorbe goale

In Cluj-Napoca exista aproximativ 200 de caini vagabonzi, majoritatea sterilizati, identificati, deparazitati. In centrele de ecarisaj, situatia e putin diferita. Numai in Centrul de Gestionare al Cainilor fara Stapan exista 167 de caini, in conditiile in care capacitatea totala a centrului este de 130 de locuri. De aici, de la inceputul lunii septembrie, au fost adoptati doar cinci catei. Sute de iubitori au iesit, insa, in strada.

„Asociatiile cu care colaboram iau cei mai multi. De cand au inceput protestele, nu am avut nici mai multi vizitatori, nici mai multi caini adoptati. Situatia e aceeasi. Nici in zilele de vizita nu vin mai multi oameni”, spune Mioara Macrinici, reprezentanta centrului de ecarisaj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *