Sanatate

Practica autosugestiei

Autosugestia consta in a trece in subconstient ceea ce a fost hotarat de constient, cu ajutorul unei sugestii. Ea se realizeaza sub trei forme consecutive sau concomitente: imaginea, formula si actul. Pentru a va antrena trebuie sa va serviti de imagini si de cuvinte si sa faceti eforturi constiente pentru ca subconstientul sa-si insuseasca ideile respective si sa le realizeze, in mod progesiv.

 

Practica autosugestiei

Vointa nu poate infaptui nimic prin ea insasi, ci trebuie intarita prin sugestii mereu repetate. Subconstientul are tendinta de a reproduce activitatile pe care i le-a incredintat constientul. Aceasta tendinta va fi cu atat mai puternica, cu cat activitatea constientului a fost mai puternica si s-a  efectuat mai des.

 

Repetati autosugestiile! Toate au efect oricand si oriunde. Ele sunt mai mult sau mai putin folositoare, dupa atentia daruita, dupa credinta pe care o aveti in ele si dupa numarul repetarilor. Perioadele de perceptie maxima a subconstientului sunt cele de trecere dintre starea de veghe si starea de  somn, deci seara, inainte de a adormi, si dimineata, la desteptare.

 

Practica autosugestiei impune o concentrare a spiritului care depaseste starea obisnuita, o concentrare sustinuta si repetata a atentiei asupra unor imagini mentale precise, cum ar fi cele referitoare la existenta unei sanatati perfecte sau a unei reale imbunatatiri a acesteai.

 

Orice esec, total sau partial, inregistrat in urma utilizarii pozitive a activitatii mentale se va datora uneia dintre urmatoarele cauze: 1) lipsa de incredere; 2) insuficienta efortului. Sa invatam atat din succese, cat si din esecuri si vom obtine cele mai mari succese. Amintiti-va ca mintea dvs. subiectiva este atot puternica si atotstiuitoare, ca ea stie si poate sa vindece toate organele si functiile din corpul dvs. Decretati starea de sanatate si subconstientul o va restabili, dar nu uitati ca pentru aceasta reusita este absolut necesara si relaxarea. Nu va ingrijiti de detalii si mijloace de realizare, vizionati numai deznodamantul. Vindecarea trebuie simtita subiectiv, nu intr-un viitor oarecare, ci pe cat posibil imediat.

 

Exercitii practice de autosugestie

Pentru influentarea pozitiva a starii de sanatate prin autosugestii imaginative constiente se recomanda, in principiu, urmatorul scenariu practic:

 

1.    Realizati o stare de bine si relaxare totala.
2.    Respirati adanc, rar si cat mai ritmic.
3.    Acceptati convingerea ca nimeni nu va poate da sugestii la fel de puternice si benefice cum sunt cele pe care vi le dati singuri.
4.    Efectuati sugestia propriu-zisa:

 

–    cu caracter general, aidoma celei recomandate de E.Coue: “Din zi in zi ma simt tot mai bine, din toate punctele de vedere”;
–    cu caracter specific / personalizat, pentru fiecare pacient; de pilda: “rinichii mei functioneaza din ce in ce mai bine”, “inima bate din ce in ce mai lent”, “durerea din urechea dreapta e tot mai slaba si dispare”, durerea mea de cap trece” etc.

 

Reguli si principii de luat in seama:

–    Autosugestia trebuie adaptata pentru fiecare pacient in parte, la propunerea terapeutului sau la libera alegere, si nu se modifica pana nu si-a atins scopul.
–    Autosugestiile se repeta de mai multe ori pe zi si de mai multe ori de fiecare date sau pana la realizarea efectului propus.
–    Autosugestiile sa fie cat mai scurte si mai precise, afirmate pe un ton bland, dar hotarat.
–    Perioadele de perceptie maxima ale subconstientului sunt cele de trecere de la starea de veghe la cea de somn si invers, deci seara, inainte de a adormi, si dimineata, imediat dupa desteptare.

 

–    Autosugestiile nu se refera niciodata la viitor – “durerile mele vor disparea” ci intotdeauna la prezent: “durerile mele trec” sau “durerile mele dispar”.
–    Aveti incredere deplina in realizarea autosugestiilor pe care le faceti prin pronuntarea lor cu voce tare sau chiar numai in gand.
–    Trebuie sa va formati un puternic si sanatos optimism: daca folositi o afirmatie in care exista chiar si cea mai mica urma de neincredere, de genul: “vreau…, dar nu stiu daca voi reusi”, totul e ratat. Vointa si concentrarea constientului, a mintii obiective intra in lupta cu imaginatia, dar lupta e inegala – intotdeauna castiga imaginatia.

 

Ritm si respiratie

E bine ca textul autosugestiei sa se impleteasca cu ritmul respiratiei. De pilda: “Din / toate / punctele / de / vedere – ma / simt / tot / mai / bine”, inseaamna 5 timpi sau 5 cuvinte pe inspiratie si 5 cuvinte pe expiratie. In acest mod, ritmarea respiratiei se realizeaza mai usor, iar autosugestia poate fi executata si in timpul mersului: 5 pasi si 5 cuvinte pe inspiratie si 5 pasi si 5 cuvinte pe expiratie. Fiecare poate adopta modelul care se potriveste cel mai bine cu ritmul respiratiei sale.

 

Se pot prevedea timpi de retinere a respiratiei intre inspiratie si expiratie, ca si intre expiratie si inspiratie. Iata un exemplu: “din / toate / punctele / de / vedere/ – sunt / sanatos / fizic / si / mental / si-mi / sporesc / rezervele / de / bioenergie. Aceasta inseamna 5 timpi inspiratie, 5 timpi retinere, 5 timpi expiratie si iarasi 5 timpi retinere. Retinerea poate fi numai intre inspiratie si expiratie, sau numai intre expiratie si inspiratie si poate avea alta durata decat respiratia si expiratia, dupa cum diferita poate avea si expiratia fata de inspiratie (de exemplu: inspiratie- retinere-expiratie-retinere: 4-2-8-2.

 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *