Fiecare dintre noi trecem la un moment dat prin pierderi de memorie pe termen scurt. Nu ne pute aminti unde ne-am pus cheile de la apartament sau de la masina, numele personelor pe care le-am intalnit. Acestea sunt situatii normale.
La nastere, avem miliarde de celule cerebrale. Pe masura ce imbatranim unele dintre celule ale creierului mor si nu sunt inlocuite. O data cu inaintarea in varsta, organismul produce si mai putine substante chimice de care celulele creierului au nevoie pentru a functiona. Desi memoria pe termen scurt sau pe termene lung nu este, de obicei, afectata, o data cu varsta, memoria recenta se poate deteriora.
Cele trei tipuri de memorie sunt descrise astfel:
– Memoria pe termen scurt: aceasta este un tip temporar de memorie. Puteti gasi un numar in cartea de telefon, dar dupa ce-l formati, il uitati. O data ce ati terminat de utilizat informatia, aceasta dispare.
– Memoria recenta: aceasta este tipul de memorie care pastreaza trecutul recent, de pilda ce ati mancat la micul dejun sau cu ce ati fost imbracat ieri.
– Memeoria pe temen lung: acest tip de memorie este cel care pastreaza trecutul indepartat, precum si amintirile din copilarie.
Pierderile de memorie pot fi cauzate de mai multi facori: un efect secundar al medicamentelor, o lovitura la cap, alcoolismul sau un accident vascular cerebral. Problemele de auz sau de vedere pot afecta si ele memoria. Femeile insarcinate au cateodata tulburari ale memoriei pe termen scurt. Dementa (ceea ce altadata se numea senilitate) determina si ea pierderi de memorie.
Boala Alzheimer
Este cea mai cunoscuta forma de dementa. Simptomele sunt reprezentate de pierderea progresiva de memeorie pentru evenimente recente si incapacitqatea de a stoca noi informatii; o tendinta in crestere de a se repeta; de a aseza obiectele gresit, de a deveni confuz si de a se rataci; dezintegrare lenta a personalitatii, a puterii de judecata si a abilitatilor sociale, o crestere a nervozitatii, depresiei, confuziei si nelinistii.
Dementa este una dintre cele mai devastatoare boli care distruge progresiv celulele nervoase, afecteaza fiecare aspect al vietii cotidiene si poate dura mai multi ani. In urma studiilor epidemiologice s-a constatat ca oricine poate fi afectat de aceasta boala, indiferent de sex, educatie sau stil de viata. Riscul de a fi afectat de Alzheimer creste o data cu varsta, dar nici tinerii nu sunt exceptati.
In medie, o persoana bolnava de Alzheimer traieste 8-10 ani dupa aparitia primelor simptome, dar exista oameni care, daca sunt diagnostigati si tratati in stadiile incipiente ale bolii, pot trai inca 20 de ani. Un diagnostic precoce si precis, alaturi de un tratament continuat pe termen cat mai lung reprezinta cheia succesului si unica speranta a pacientilor si familiilor lor.
Cum sa va imbunatatiti memoria:
– Stabiliti o rutina. Controlul activitatilor zilnice devine mai usor daca urmati o rutina (alegeti un interval de timp pentru sarcinile casnice: spalarea baii – sambata; stropirea plantelor – duminica si miercurea).
– Exersati-va “muschii mintii”. Paticipati la jocuri de cuvinte, rezolvati “cuvinte incrucisate” (rebus) sau alegeti-va alete activitati personale sau sociale (hobby-uri) pentru a va provoca si mentine abilitatile mintale.
– Repetati: cand intrati intr-o camera, faceti un invenat mintal al persoanelor pe care le recunoasteti. Cand faceti cunostinta cu cineva, repetati-i numele in conversatie.
– Memorati cu atentie numerele: De exemplu, daca ziua de nastere a sotiei este pe 15 iunie, faceti ceva pentru a v-o aminti (conexiuni), de exemplu, tinand seama ca este in aceeasi zi cu cea a poetului Eminescu.
– Faceti asocieri. Cand conduceti masina, cautati puncte de reper pentru a le asocia cu ruta dvs. si repetati-le cu voce tare pentru a se imprima in memorie.
– Incercati sa nu va ingrijorati. Agitatia in legatura cu pierderea de memorie poate accentua problema.
– Scrieti liste. Retineti obligatiile sau intalnirile importante. De pilda, platiti factura pentru apa intr-o anumita zi a lunii.
– Consulati medicul daca sunteti ingrijorat pentru pierderile de memorie.