Afacerea zilei

Povestea restaurantului La Turcu din Cluj, care rezistă de mai bine de 10 ani pe piață

Scris de 2,035

Undeva în centrul Clujului, găsim cel mai autentic restaurant cu specific exclusiv turcesc, aflat pe str. Napoca nr. 6. Aici sunt păstrate și respectate tradițiile bucătăriei turcești, de la preparate cu carne de vită, până la cele cu carne de oaie. Se pot găsi bucatele gătite după rețete originale aduse de către Yilmaz Çamci, proprietarul restaurantului: musaca de legume, grătare, carne de vită, carne de oaie, antricot de vită, kofte kebab – chifteluțe din carne de miel, imam bayildi – vinete umplute la cuptor, carne gătită la cuptor, baklava și alte deserturi.

Ajunși la fața locului suntem întâmpinați de o mireasmă apetisantă care îți lasă gura apă și te duce direct cu gândul la bucătăria orientală. Anturajul din interiorul restaurantului completează specificul turcesc cu tapet și draperii decorative încărcate.

Printre ospătarii și bucătarii restaurantului îl zărim pe Yilman Çamci, proprietarul restaurantului La Turcu. Îl recunoaștem după logo-ul de la intrare, cu poza lui. Amabil și zâmbitor acesta ne invită la un ceai turcesc pentru a cunoaște mai bine povestea din spatelele acestui restaurant și cum a ajuns să fie un exemplu pentru mulți dintre patronii de restaurante din Cluj.

„Prima dată am ajuns în România în 1996, și sunt căsătorit cu o româncă. În Cluj am ajuns acum 10 ani când am decis să deschid un fast-food turcesc. Când am ajuns în Cluj acum zece ani nu exista nici un fast-food cu specific turcesc, așa că eu am fost primul care a deschis un astfel de local pe strada Hermann Oberth lângă Academia de Muzică”, ne povestește Yilmaz Çamci.

Dificultățile cu care s-a confruntat patronul restaurantului turcesc, nu i-au afectat afacerea La Turcu. Chiar dacă chiriile și taxele au crescut în ultimii ani, acesta a reușit să facă față și să-și păstreze clientela.

“Problema cea mai mare sunt spațiile din Cluj-Napoca. Toate sunt în stare delăsătoare, cu pereții mucegăiți de la umiditate, sunt scurgeri prin tavan și chiriile s-au scumpit între 3.500 și 5.000 de euro. E foarte greu acuma și cu parcările căci clienții nu au unde parca, și chiar dacă vin două secunde, imediat primesc amendă. Este lipsă de parcări în centru. Și la parcarea de la Primărie dacă mergi trebuie să stai jumătate de oră ca să prinzi un loc”, spune patronul de La Turcu.

Dăruirea lui pentru această afacere, l-a făcut să-și dea seama că cel mai important este să îți placă ceea ce faci și să fii mereu prezent și implicat, ca să funcționeze ceva. Faptul că tot mai mulți oameni cu bani care încearcă să investească în spații cu fast-food, nu cunosc meseria în sine și așa ajung să dea faliment multe dintre ele.

„Toți încearcă să-și deschidă tot felul de fast-food-uri în centru care funcționează doar trei-patru luni de zile, după aia eșuează. Sunt foarte mulți care vin din străinătate cu bani, și investesc în afaceri care nu cunosc meseria, și odată cu chiriile mari, aceste spații dau faliment. Important e să faci o afacere din meseria pe care o cunoști, și astfel vei avea succes. Eu de exemplu știu despre mâncarea turcească și asta fac cel mai bine. Problema nu stă în bani. Meseria este o problemă. Aici în Cluj au crescut taxele dublu față de acum cinci ani. Restaurantele apar ca ciupercile după ploaie, însă 90% dintre ele eșuează, deoarece în Cluj taxele și chiriile sunt prea mari. O altă problemă este la fiecare colț de stradă sunt fast-food-uri, unul lângă altul. Unul închide și altul deschide”, adaugă Yilmaz Çamci.

Deocamdată acesta întâmpină problema personalului, căci mulți dintre ei oscilează câte o lună-două pe la câte un fast-food. Ceea ce-l face în continuare pe Yilmaz să facă de toate în restaurant.

„Problema personalului este una mare. Nu sunt femei de serviciu cu salar de 1.600-1.800lei. Dificit de ospătari, mulți dintre ei sunt și plecați în străinătate.Eu aici le îndeplinesc pe toate de la ospătar până la bucătar” mai adaugă Yilmaz.

Clienții care vin aici sunt atât de origini străine cât și români care cunosc bucătăria turcească. Mulți dintre ei sunt clienți fideli și au legat relații strânse de prietenie cu familia Yilmaz Çamci.

„Aici vin foarte mulți români și cunosc deja mâncărurile. Am o clientelă formată de zece ani, nu mai e nevoie să vină să se uite în meniu jumătate de oră și să aleagă mâncarea. Deja știu fiecare ce mănâncă. Aici servim doar mâncare tradițională turcească, nu ciorbe de burtă, piept de pui, și cartofi prăjiți” ne povestește Yilmaz.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 22 mins Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 1 hour Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 4 hours In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 4 hours In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 5 hours Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 22 hours In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 1 day In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 1 day In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
 • Acum 1 day Rautacisme
  Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
 • Acum 2 days Politica
  Flancat de Salad Box și Canta, Ovidiu Săcară rămâne președinte al PSD Cluj-Napoca
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE