Din oras

Orașul de cinci stele, coșmar pentru persoanele cu dizabilități locomotorii: “Dacă mă duc până la autogară, risc să mor”

Scris de 201

Trotuare blocate de mașini parcate, trotuare cu borduri prea înalte și zone cu pietriș – așa arată străzile din Cluj-Napoca, străzi pe care trebuie să se descurce persoanele imobilizate în scaun cu rotile. Autoritățile promit multe, dar fac extrem de puține. 

Unele zone din oraș, atât de accesibile și ușor de traversat pentru un om apt fizic, sunt ca niște munți extrem de greu de escaladat pentru persoanele care folosesc un scaun cu rotile. În plus, mai primesc ”bonus” și o porție de umilință de la clujenii cu handicap moral care își parchează mașinile pe trotuare sau pe locul rezervat pentru ei, blocând accesul. Cei mai mulți clujeni cu handicap locomotor se resemnează și ajung să își limiteze universul la propria locuință, iar alții și-au construit strategii de supraviețuire în trafic și iau Clujul în piept.

Străzile Clujului nu sunt primitoare pentru persoanele în cărucior

Covaks Csaba este este un tânăr care, în urma unui accident, a ajuns să vadă lumea dintr-un cărucior electric, dar acest lucru nu îl împiedică să ducă o viață normală. Csaba iese singur în oraș și chiar dacă se lovește de anumite obstacole în drumul său, spune că e mai bine în Cluj, comparativ cu alte orașe din țară. Tânărul e optimist și încrezător; nu se sfiește să tragă de mânecă autoritățile pentru a le semnala problemele prin care trec cei care folosesc scaunul cu rotile. Deși se plimbă în multe zone din oraș, Csaba ocolește anumite străzi, din instinct de conservare.

”Față de alte orașe în care mergi, e mai ok, dar e loc de mai bine. Dacă mă duc până la autogară, risc să mor. Trebuie să mă duc pe drum pentru că pasajul nu a fost făcut ca lumea, să pot urca și coborî, să pot ajunge la Dedeman, de exemplu. Eu mai mult circul pe drum decât pe trotuar. Sunt locuri unde nu pot urca pe trotuare. Undeva în jur de 80% eu zic că e ok să trăiești în Cluj. Depinde și de scaunul rulant pe care îl ai. Eu deja îmi cunosc rutele, dar sunt și zone unde nu pot urca și coborî deloc.Trecerea de pietoni de la Sala Polivalentă e varză, nu poți să treci. M-am întâlnit o dată cu domnul primar la un eveniment și am semnalat treaba asta și a spus că o să rezolve, dar nu s-a modificat nimic.

Peste tot unde merg și dau de echipe de construcții, toți îmi spun că o să fie de 2-3 cm bordura și când ajung să o măsor, de obicei, e de 7-8 cm la treceri de pietoni. Și în Piața Unirii erau borduri de 7-8 cm și la insistențele mele domnul primar le-a refăcut. Sunt în cartiere, în anumite zone, nu peste tot, locuri unde parchează mașinile pe trotuar și nu poți să te deplasezi. Am găsit soluții ocolitoare. Pe viitor probabil că o să fac o sesizare la Poliție. Dar nu peste tot e așa. În centru nu se mai parchează așa de mult”, ne-a relatat Covaks Csaba.

Infrastructura nu e adaptată clujenilor cu nevoi speciale

Dacă Csaba se mai descurcă cu ajutorul căruciorului electric, alți clujeni care folosesc un cărucior manual, întâmpină mai multe dificultăți. Și li s-a umplut paharul amărăciunii cu următoarele probleme: nu toate mijloacele de transport sunt dotate cu rampă de acces pentru cărucioare, bordurile sunt prea înalte pentru persoanele cu o dizabilitate, unele trotuare sunt înguste, iar zonele pietruite din oraș le dau dureri de cap. Primăria nu a montat stâlpi pe marginea unor trotuare, și în consecință șoferii profită de fiecare centimetru liber și parchează.

Un cetățean i-a scris primarul pe mycluj.ro despre o stradă foarte periculoasă pentru integritatea fizică a persoanelor cu handicap.
„În fiecare zi sunt foarte multe mașini parcate pe trotuarul de pe str. Aurel Suciu. Astfel, e împiedicată trecerea în siguranță pe trotuar. Persoanele cu cărucioare sau scaun cu rotile sunt nevoite să-și riste integritatea fizică, ieșind pe carosabil! Rugăm montarea de stâlpi gen morcovi!”, a solicitat clujeanul.

Dacian Maskszin este un tânăr care utilizează căruciorul manual și spune că își rezolvă singur treburile în oraș și când este nevoie apelează la prieteni. A făcut mai multe sesizări către RATUC deoarece șoferii de autobuze nu obișnuiau să coboare rampa pentru cărucior.

”Acum depinde la ce ne gândim când spunem dacă o persoană cu dizabilități poate trăi ușor în Cluj, dacă ne gândim la perioada studenției, nu toate facultățile sunt adaptate, iar cele care sunt adaptate nu sunt integral adaptate. Iar dacă vorbim de mijloacele de transport, nu toate sunt adaptate, și încă mai bântuie prin oraș autobuze de acum 50 de ani, dar în acest moment avem cele mai accesibile și bune tramvaie în Cluj. În multe locuri însă lipsesc peroanele sau sunt stații unde poți doar să cobori, nu și să mai urci cu căruciorul; de exemplu stația din Bucium. Dar comparativ cu Capitala, vă spun că este mult mai bine la acest capitol”, ne-a povestit Dacian.

Asociația ADAM și-a propus să îi scoată din casă pe clujenii cu dizabilități fizice 

Asociația de Ajutor Mutual Cluj (ADAM) îi sprijină pe clujenii care conviețuiesc cu un handicap. Cei care lucrează în asociație le cunosc problemele, așa că s-au gândit să le pună la dispoziție un serviciu care să îi scoată din casă, să le facă mai ușoară deplasarea prin oraș. Asociația le închiriază la un preț simbolic – pentru orice buzunar – dispozitive medicale. Persoanele care schimbă scaunul cu rotile clasic cu un cărucior electric devin independente, nu mai au nevoie de însoțitor pretutindeni în oraș.

”E dezastru. Peste tot sunt zone pietruite, bordurile foarte înalte, distanță foarte mare între spațiul unde poți urca cu un asemenea cărucior. Nu cred că e foarte ok accesul. Cărucioarele standard nu încap în lifturile blocurilor. Dacă ei nu găsesc o echipă de oameni care să îi care cu tot cu cărucior de la etaj până jos, e greu. Majoritatea se deplasează însoțiți prin oraș.

Cei care au cărucioare electrice se pot deplasa și singuri, nu au nevoie de ajutor. Din punctul meu e vedere e cam praf în orașul acesta, acum a început să se miște puțin treaba și cu mijloacele de transport. Clădirile noi încep să fie prevăzute cu rampe pentru accesul mai ușor al persoanelor care folosesc echipamente medicale.

Nu prea sunt condiții. Săracii sunt izolați, acuma au început cât de cât autoritățile să se activeze puțin, probabil și presați de Uniunea Europeană, că mi-e greu să cred că din bunăvoința lor au început să investească bani în utilarea mijloacelor de transport și a clădirilor. E greu. Asociația noastră tocmai din acest motiv a dezvoltat și serviciul de închirieri. Toate dispozitivele le închiriem contra unor sume modice. Ca să vă faceți o idee, un cadru de mers îl închiriem la 5 lei pe lună. Prețurile sunt simbolice pentru a facilita accesul cât mai multor persoane”, a declarat Liana Kiss, reprezentantul Asociației de Ajutor Mutual Cluj (ADAM).

 

 

 

 

Sursă foto: dasmclujnapoca.ro

 

 



ULTIMA ORĂ

  • Acum 14 hours Sport
    DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
  • Acum 15 hours Eveniment
    NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
  • Acum 17 hours In vizor
    NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
  • Acum 17 hours Politica
    NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
  • Acum 1 day In vizor
    Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
  • Acum 2 days In vizor
    Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
  • Acum 2 days Justitie
    EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
  • Acum 2 days Din oras
    Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
  • Acum 2 days Din oras
    AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
  • Acum 2 days Politica
    Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
  • Acum 2 days Eveniment
    FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
  • Acum 2 days Politica
    Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
  • Acum 2 days Eveniment
    Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE