In vizor

Un clujean a lăsat singur un câine bolnav, pe post de cameră de supraveghere, la casa sa de vacanță de la Valea Drăganului

O cititoare ne-a solicitat ajutorul în privința situației critice și inadmisibile în care se găsește un câine bolnav, rasa ciobănesc german, închis în curte unei cabane de pe Valea Drăganului (ultimul imobil pe partea dreaptă, la ieșire spre Tranișu), animal lăsat singur pentru a păzi această proprietate. Câinele are răni mari în jurul ambilor ochi, posibil de la o conjunctivită netratată, proprietarul fiind, din spusele cititoarei, o persoană în vârstă care locuiește în Cluj-Napoca și care merge rareori la casa sa de vacanță din Valea Drăganului pentru a se îngriji de câinele rămas doar în grija unui localnic.

Contactat telefonic, acum două săptămâni, proprietarul a promis că se va ocupa de starea de sănătate a animalului, însă, pentru că starea câinelui a rămas la fel de gravă, cititoarea noastră a sesizat și DSVSA Cluj în privința maltratării acestui cățel care părea a suferi și de foame și de sete. În cele din urmă, după ce inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare s-au deplasat la fața locului și după ce a fost contactat și de către Ziar de Cluj, proprietarul a declarat că se va ocupa de tratarea câinelui. Rămâne însă problema lăsării acestui câine singur într-o curte, la mila turiștilor și a vecinilor, cățelul meritând o soartă mai bună și proprietari care într-adevăr să se ocupe și să se bucure de el și nu doar să-l folosească pe post de cameră de supraveghere însuflețită la casa de vacanță.

Ziar de Cluj a contactat-o telefonic pe Adina Simina Costin, persoana care a făcut demersurile pentru a salva cățelul din lunga suferință – demersuri greoaie la instituțiile statului care, după lungi insistențe, totuși s-au mobilizat:

„În 22 aprilie, acum două săptămâni și ceva, am fost cazați acolo, un grup de prieteni am fost la o cabană și, alături, la cabana vecină, am văzut cățelul acesta. Adevărul este că are spațiu foarte mare acolo, dar eu l-am mângâiat prin gard și era aproape scheletic. Am aflat că e lăsat în grija cuiva și astăzi mi-a spus domnul polițist din Poieni că a depistat persoana la care e lăsat, teoretic, în grijă, pentru că rezultatul se vede pe înfățișarea și pe starea lui! 

Am fost surprinsă neplăcut să aflu că agonia lui e de mult timp, de anul trecut. Tot așa, de la cineva care a fost în zonă, am văzut reacția pe Facebook.

La ochi are răni, carne vie, sângerânde aproape erau, la ambii ochi, și el nu se poate linge acolo, nu se poate curăța, deci trebuie ajutat, poate chiar anesteziat și curățat cum trebuie! 

Eu atunci l-am sunat pe proprietar pentru că am zis că să rezolv la modul omenesc și să îl sensibilizez cumva prin ceea ce îi spun, am fost politicoasă, l-am rugat frumos. A zis că, da, că se ocupă, a spus că știe că are o conjunctivită. I-am spus: dacă știți, acționați cumva! 

A doua zi, ca să își dea seama că nu las baltă problema, l-am sunat din nou și l-am rugat frumos și mi-a zis că, da, i-am luat medicamente și mă duc cu medicamentele acolo. Și cu veterinarul, a zis! Nu știu cu ce veterinar a mers, că domnul polițist din Poieni a contactat veterinarul din localitate și a spus că nu a fost solicitat să-l ajute. Iarăși mi-a spus domnul polițist că dânsul ar fi dispus să îl ia la el, dacă ar fi omul de acord să i-l dea. Dar nu îi mai răspunde la telefon. 

O prietenă s-a dus acum acolo, am rugat-o să meargă să vadă de starea lui. Mi-a trimis poze și a zis: arată cumplit! Arată jalnic! 

La DSV prima data am sunat și am întrebat-o pe doamna secretară care e procedura. Mi-a dat o adresă de mail și mi-a spus să fac sesizarea pe mail. Duminică am făcut-o pentru că eu sâmbătă seara am aflat de starea câinelui. Am sunat la Poliția Poieni, nu a răspuns nimeni pe telefonul fix. Am sunat apoi la 112 și mi s-a spus că nu constituie o urgență un animal. Am insistat, le-am zis că, din câte cunoștințe legale am eu, știu că intră în atribuțiunile DSV-ului și ale Poliției. Am insistat la 112, nu mi s-a dat așa, din prima. Am sunat la Poliția Huedin și Poliția Huedin m-a direcționat la Poliția Poieni. Acolo am găsit înțelegere la domnul polițist Perneș care s-a nimerit să fie în timpul liber, pentru că era weekend. Dar m-a ascultat și luni dimineața mi-a zis să îl sun, l-am sunat și mi-a spus că deja a contactat veterinarul, care nu cunoștea problema, și că l-a sunat pe proprietar, acesta a zis că da, se va ocupa. 

Am făcut sesizarea scrisă la DSV și văzând că nu îmi vine mail de confirmare, că am mai făcut așa la Poliția Română pentru un animal abuzat, pentru un cal, și mi-a venit confirmare, văzând că nu mi-a venit înapoi confirmare de primire, așa cum se întâmplă de regulă, ca să am un număr de înregistrare, am sunat ieri și mi-a zis doamna secretară: «Să știți că am listat, cu poze, și e dusă în birou la cine trebuie! Cred că la doctorul Sârbu, numai că dânsul e în concediu! Iarăși am implorat și am rugat să îmi dea o persoană care îl înlocuiește și am vorbit cu un domn doctor Lucaciu, care, la început, a fost un pic reticent, dar după ce i-am expus situația și l-am rugat foarte frumos să se implice a zis că, da, se va implica! Și mi-a cerut să-i trimit numărul proprietarului. Ceea ce am făcut. Cam în stadiul acesta este povestea acum. Din păcate, între timp, zilele trec și, în primul rând, câinele acela suferă de singurătate acolo! E lăsat cu săptămânile și trăiește din mila celor care… Nu știu cât merge persoana aia și cât se implică, dar rezultatul se vede pe starea lui! Eu prin gard l-am mângâiat și îi simțeam oasele! Pur și simplu ochii lui și starea, rănile acelea trebuie tratate! 

Atunci l-am anunțat pe domnul, două telefoane i-am dat, unul după altul, și acum, când am văzut care e starea lui, l-am sunat și, la modul politicos, dar ferm, i-am spus: nu v-ați ocupat de câine, să știți că o să fac ceea ce trebuie să fac în împrejurarea asta, o să fac procedurile legale! Nu am folosit injurii, că nu mă caracterizează, dar i-am spus: să vă urmărească păcatul acesta și în mormânt! El m-a înjurat atunci. Azi mi-a spus domnul polițist că l-a sunat și nu a mai răspuns. Nu știu ce are de gând, dar pe mine mă interesează rezultatul. Coroiu Alexandru mi-a spus, cineva care îl cunoaște, că îl cheamă. De luni de zile, de anul trecut, câinele stă acolo singur și el merge când merge acolo! 

Eu știu că persoane de genul acesta… doar cu presa și rușinați, că pe ei îi interesează aparențele și imaginea lor! Câinele acela care stă să îi păzească proprietatea, el își face datoria, câinele față de om, dar omul față de câine nu își face!”

Și alți iubitori de animale și-au exprimat disponibilitatea de a prelua câinele în foster, de a-l duce la medicul veterinar și de a-i găsi o familie adoptivă, în cazul în care proprietarul este dispus să renunțe la el. Contactat de Ziar de Cluj, proprietarul câinelui a declarat:

„Da de unde, domnule! Sesizarea aceasta e făcută de o nebună, câinele este sub tratament, este casa mea de vacanță, nu este abandonat! Femeia asta chiar a făcut sesizare și la Inspecția Sanitară, sunt cu ei aici, la Valea Drăganului, să vadă și ei că nu e așa! Acum mă întâlnesc cu ei aici, eu oricum veneam astăzi să îi aduc niște medicamente, pe care mi le-a recomandat medicul veterinar, și un guler, că tot își rupe acolo tratamentul! Și mi-au recomandat să îi pun un guler la gât, un guler special care se pune la câinii care sunt operați, și am venit să îl montez eu! Dar acum mă ajută și ăștia de la Inspecția Sanitară! Doar eu am grijă de el, că doar e câinele de pază al casei de vacanță! Cum o să-l țin înfometat! E în apropiere cineva care are grijă să îi dea de mâncare, să îi dea apă! Rana o are cam din iarnă, că eu nu am prea fost în iarnă aici și femeia care are grijă de el nu mi-a spus până acum două luni, când am început tratamentul și își rupe! Acum, cu gulerul acesta, nu mai are posibilitatea să-l rupă și sper ca într-o săptămână să fie vindecat! E o conjunctivită de fapt! Nu e altceva!”

Ziar de Cluj l-a contactat și pe directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, care a confirmat că o echipă din cadrul Direcției s-a deplasat astăzi la Valea Drăganului pentru a se întâlni cu proprietarul animalului și pentru a constata starea câinelui și modul în care este întreținut. Astfel, cu ajutorul oamenilor de bine și al presei, cățelul are șanse de a beneficia, în sfârșit, de un tratament medical adecvat. Rămâne însă, pe viitor, problema întreținerii corespunzătoare a acestuia pentru că un câine lăsat singur într-o curte, în seama unui vecin, nu poate fi un animal bine întreținut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *