Din oras

Povestea festivalului “Ghibstock”, unic în țară. Elevii de la Liceul Onisifor Ghibu au învățat că școala este cool și că pot face singuri lucruri serioase, de oameni mari

Ghibstock este festivalul din curtea școlii, al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, care anul acesta va organiza cea de-a opta ediție. Este un festival unic în țară, realizat de elevi pentru elevi. De la an la an, festivalul adună un public tot mai numeros. La acest festival, tinerii din licee sunt invitați să participe la activități inedite create special pentru ei.

Clubul se numește IMPACTIIII și este club de inițiativă comunitară care face parte dintr-o rețea de peste 150 de cluburi la nivel național, aflându-se sub umbrela Fundației Noi Orizonturi. Acest festival ajută tinerii să vadă altfel școala, ca pe un remediu plăcut și atractiv pentru petrecerea atât a timpului liber cât și a timpului dedicat orelor. Toată această poveste a început în anul 2010 la inițiativa unor elevi ai Liceului Teoretic Onisifor Ghibu și s-a menținut timp de opt ani.

    „Este a opta ediție, ne numim Clubul IMPACT și suntem un club de inițiativă comunitară pentru tinerii voluntari. Metodele de învățare sunt non formale printre care și managementul de proiect și proiectele în folosul comunității de fapt. Ca profesor lider voluntar, mă interesază de fapt ce învață copiii din toate chestiile acestea. Facem foarte multe proiecte, nu doar Ghibstock-ul, o grămadă de proiecte caritabile. Și printre toate aceste proiecte s-a născut Ghibstock-ul acum opt ani”, afirmă profesoara Anda Culișir, coordonatoarea proiectului.

Au refăcut grădina școlii, abandonată acum 30 de ani

Este de apreciat că elevii au fost încurajați și susținuți de către profesori și de conducerea școlii pentru proiectul lor. Elevii au venit cu idei pentru finanțarea festivalului, de la mic la mare și împreună au construit ceva frumos.

    „Toate ideile vin de la copii, ei analizează comunitatea, eu doar îi încurajez, de aceea și gradul de motivație este mare la fel ca gradul de satisfacție. Eu sunt acolo să-i ajut să facă față provocărilor, cumva să treacă peste ele și să învețe lecții de viață. Acum, opt ani în urmă, copii au ajuns să amenajeze un spațiu verde care era în curtea școlii, o fostă grădină botanică a școlii de treizeci și ceva de ani, care fusese abandonată pentru că nu au mai fost fonduri de la Primărie, etc. Era un spațiu complet părăginit din păcate. Și astfel copiii au văzut potențialul grădinii respective și au propus să se facă un fel de clasă în aer liber, unde să se poată desfășura activități. Și pe când au început să calculeze la câți bani au nevoie, vă dați seama că era mult mai mult la cât se așteptau ei, și eu adultul „acru” și mult prea știut, ca toți adulții, bineînțeles că îi descurajam oarecum (Și de unde facem rost de bani? Hai copii să ne găsim un proiect mai simplu, etc.) și copiii desigur că nu m-au ascultat. Și asta m-a bucurat mult. Au avut curajul să facă chestii pe care noi, adulții nu mai avem curajul să le facem. Ei văd oportunități unde noi nu mai vedem. Și așa au zis să amenajăm. Dar de unde facem rost de bani? Și am început cu obiecte hand-made în curtea școlii, în pauze într-o zi să le dăm, cu un leu/doi lei. După aceea, cineva îi cunoștea pe cei de la Outdoor4U, și am adus un panou de cățărat, să punem 2 lei pe urcare, cine vrea să urce. Cineva cunoștea trupa Mute, ceva trupă de liceeni pe vremea respectivă, erau foarte tari. Și unde să cânte? Până la urmă ne-a ajutat directoarea pentru că avem o direcțiune foarte liberă în gândire, care încurajează foarte tare împuternicirea tinerilor. A vorbit cu cineva de la Sala Sporturilor, au adus de acolo un ring de box și acela a fost scena”, povestește Anda Culișir.

Cu evenimente organizate de ei, elevii au reușit să adune banii necesari ca să readucă la viață grădina școlii.

    „De la codițe cu ață până la mici făcuți în curtea școlii, fiecare am adus de acasă câte un suc și câte un mic. A ieșit super tare și s-au strâns banii necesari. Și toată lumea a rămas plăcut surprinsă cum s-a putut întampla așa ceva în curtea școlii”, adaugă profesoara.

Elevii sunt ajutați deja de ONG-uri din oraș

Festivalul elevilor a crescut de la an la an, a atras și ONG-uri care îi ajută. Anul acesta, Ghibstock va avea două zile, față de o zi cum era până acum.

    „Cumva fără să ne dăm seama am acoperit un soi de nevoie a tinerilor de a vedea școala ca pe o chestie cool. Și de atunci facem festivalul în fiecare an. A crescut foarte tare. Anul trecut au fost 2.017 participanți, evident cât permite capacitatea curții. Cu două scene. Scena mare, scena mică care este în spatele sălii de sport unde este muzică rap/dj. Anul acesta este primul an în care îl creștem la două zile. Scena mică va fi amenajată de cei de la Beard Brothers. Cum funcționează Beard Brothes cam așa funcționează și clubul ăsta. Și anul trecut au venit și acu doi ani, și așa a rămas scena din spate, scena Beard Brothers unde amenajează și activități pentru copii, un fel de community corner ca la celelalte festivale. Pe noi ne-a ajutat foarte mult faptul că s-au implicat frații bărboși. Și în fiecare an sunt tot mai multe ONG-uri și parteneri care vor să se implice și să ajute. Anul acesta vom avea și silent party”, explică Anda Culișir.

Cum se distrează elevii la Ghibstock

La edițiile de până acum, au avut loc concerte susținute de trupe cunoscute precum Șuie Paparude, Macanache, Gojira&Planet H, Shiver, Basska, Vescan, Mr. Levy, Mute, Lights Out, RehabNation și trupe clujene în curs de afirmare ca BloodPrint, Sinfold, Ego, Loud Empire, cățărări pe panou, tiroliană, pod indian, proiecții în aer liber de scurtmetrej, graffiti, teatru, workshop-uri de animație, fotografie, și alte activități distractive s-au derulat special pentru tinerii prezenți.

    „Școala încă e o speranță pentru toată lumea. Tuturor celor care le povestesc că la noi la școală se întâmplă așa ceva, li se aprind steluțe în ochi ca și cum „Wow! Mai avem o speranță!”, punctează profesoara de la Ghibu.

În fiecare an au o cauză caritabilă

Festivalul elevilor de la Liceul Onisifor Ghibu nu înseamnă doar distracție. Acest eveniment are și o latură caritabilă. Până acum au avut loc șapte cauze diferite. Fondurile din fiecare an au fost donate unor nevoi identificate în comunitate. Astfel, la prima ediție, din donațiile obținute s-a reabilitat un spațiu în paragină din curtea Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, astfel obținându-se un cadru în aer liber pentru desfășurarea orelor de curs. Iar în cea de-a doua ediție au organizat mai multe activități și excursii pentru un grup de 20 de copii în prag de abandon școlar din satul Căianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *