Din oras

Acreditați și nu prea. Ministrul sănătății spune că ICTUR Cluj ar fi totuși acreditat

Răsturnare de situație în scandalul acreditării Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii Institutul clujean ar fi fost acreditat în vederea activităţii de prelevare şi transplant pancreatic, încă din 15 noiembrie 2013. După ce în ultimele zile au apărut în spațiul public informații despre activitatea de transplant pancreatic de la instituția clujeană, astăzi a găsit acreditarea institutului. 

“Și tot astazi, managerul Institutului de Transplant a spus foarte clar ca face demersurile catre DSP sa intre in legalitate.  Singura precizare pe care o face ministerul este că din anul 2013, atentie, transplanturi de pancreas se fac la Institutul de Urologie din 2004. (Ministerul) spune ca din 2013 exista oacreditare, dar, atentie, fara avizul DSP, fara de care aceasta activitate nu se desfasoara în legalitate”, a declarat Emanuel Ungureanu, deputat USR Cluj.

Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie mai spune că Direcția pentru Sănătate Publică Cluj se face complice pentru moartea a doi pacineți, operați anul trecut în Institutul de Urologie și Transplant Renal.

“Din cauza unor circuite medicale nerespectate, anul trecut, doi pacienti cu insuficienta renala, cu transplant renal de această dată au murit din cauza unui focar de gripă  la Institutul de Transplant. De atunci incoace DSP-ul trebuia sa isi faca treaba. io o să întreb de ce nu și-a făcut treaba până acum”, puncteaza Emanuel Ungureanu.

Un alt aspect semnalat de Emanuel Ungureanu este lipsa specialiștilor din Instututul de Urologie și Transplant Renal Cluj care să fie în măsură să facă transplanturi de pancreas. 

“Institutul nu are un medic gastroenterolog care este o condiție obligatorie ca această activitate să se desfășoare în siguranță pentru pacient”, mai puncteaza deputatul.

Conform datelor furnizate de conducerea clinicii, după acreditare, în perioada 2014 – 2016 a fost realizat un număr de 14 intervenţii chirurgicale care au inclus transplantul de pancreas, 10 transplanturi combinate de rinichi şi pancreas şi două transplanturi solitare de pancreas, în 2014, iar în anii 2015 şi 2016 a fost efectuat câte un transplant combinat de rinichi şi pancreas, anunţă Ministerul Sănătăţii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *