Diete

Postul alimentar – operatia fara bisturiu

Intre religie si medicina au existat intotdeauna interferente, si este normal sa fie asa, intrucat prima se ocupa de vindecarea sufletului, iar cea de-a doua, de vindecarea trupului. Din punct de vedere religios, postul este una dintre caile cele mai insemnate pentru realizarea mantuirii noastre, in timp ce privit din perspectiva actiunii sale asupra organismului uman, el reprezinta un mijloc de revitalizare, dezintoxicare si regenerare a acestuia.

 

 

In ceea ce ii priveste pe medici, valoarea terapeutica a postului a fost acceptata de catre acestia inca de la inceputurile stiintelor medicale, iar cercetarile moderne au confirmat ca postul are calitati terapeutice cu totul deosebite. Afectiunile cronice ca neurodermitele, reumatismul, guta, artroza, dar si alergiile, migrenele pot fi ameliorate, la fel ca si tulburarile digestive sau durerile de spate. Rolul terapeutic are un efect atat de puternic asupra metabolismului, incat unii medici il considera ca un fel de “operatie fara bisturiu”.

 

 

Persoanele preponderente, hipertensive, care au probleme de circulatie pot beneficia de ameliorari considerabile ale problemelor lor de sanatate daca postesc, dar numai sub stricta indrumare a unui medic nutritionist. Pentru un succes deplin, trebuie sa se renunte la dulciuri, grasimi, alcool, nicotina si cafea; se prefera fructele, legumele, cerealele integrale, sucurile naturale.

 

 

In caz de convalescenta, epuizare fizica sau psihica, dupa interventii chirurgicale majore, tuberculoza, boli psihiatrice severe, anumite nevroze, in cazul administrarii unor medicamente anticoagulante, postul terapeutic nu este indicat. De asemenea, postul nu este recomandat pentru copii, femei gravide sau care alapteaza.

 

 

S-a observat ca, in general, persoanele care postesc nu sufera de insomnii, dorm foarte bine si profund, iar perioada de somn se reduce.

 

 

Postul nu este de un singur fel, ci exista un post al simturilor, unul al mintii si altul al duhului. Ideea de sanatate nu se refera numai la corpul fizic, ci si la mentalul si spiritual omului, iar medicina moderna pune accent tot mai mult pe tratarea holistica a fiinitei umane in toata complexitatea sa. Prin post intelegem alimentatie echilibrata, dar si gandire pozitiva, sentimente luminoase, traire generala in armonie, toleranta si intelegere.

 

 

Pentru a determina durata si tipul postului, unii terapeuti evalueaza in prealabil starea mentala a subiectului, inainte de a lua in consideratie si alti factori cum sunt varsta, sexul, greutatea, forta vitala, gradul de intoxicare a organismului, severitatea afectiunilor.

 

 

Trebuie retinut faptul ca, in majoritatea cazurilor, se recomanda posturi terapeutice de 3-10 zile pana la trei saptamani. La inceputul postului, in cele mai multe cazuri, foamea devine oarecum chinuitoare, dar senzatia respectiva dispare dupa 2-3 zile, lasand locul unei senzatii de usurare si unei mai mari limpezimi a constiintei. Odata postul inceput, hrana sanatoasa isi va face simt efectul atat asupra corpului fizic, cat si asupra celui emotional si mental.

 

 

Postul este unul dintre tratamentele cele mai vechi, iar experienta a demonstrat ca puterea lui de vindecare este mai mare decat a altor procedee naturale cunoscute, cum ar fi curele de cruditati, in multe cazuri putand fi evitate chiar interventiile chirurgicale.

 

 

Rezultatele experimentale obtinute de-a lungul timpului au demonstrate ca postul poate fi considerat un procedeu terapeutic eficient, ieftin si comod, insa practicat numai in conditii sigure de supraveghere si asistenta medicala. Oamenii au observat dintotdeauna ca postul, indiferent de motivatia religioasa care sta la baza lui, ii face sa se simta mai bine si sa aiba mintea mai clara.

 

 

Postul pune in repaus in special tubul digestive, acesta insemnand esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subtire, si organele anexe ale aparatului digestiv, respectiv ficatul, caile biliare si pancreasul.

 

 

Treptele de realizare a postului:

 

 

–    Faza pregatitoare – consta in reducerea progresiva a ratiei alimentare si alegerea unui regim vegetarian;
–    Postul propriu-zis, total sau partial;
–    Reintegrarea / readaptatrea alimentara, respectiv revenirea graduala la alimentatia normala, pe parcursul unei perioade egale cu aceea a postului.

 

 

Respectarea stricta a egalitatii de timp a postului si a stingerii lui (revenirea graduala) sunt decesive pentru vindecare.

 

 

Postul este unul dintre mijloacele terapeutice de dezintoxicare, utilizat in cadrul terapiilor alternative. Practicarea lui si adoptarea unui regim macar partial de cruditati ar trebui sa devina un fapt obisnuit in viata fiecarui om care doreste sa-si mentina sanatatea.

 

 

Postul are un efect global de dezintoxicare si purificare a structurii fizice, si din acest punct de vedere posturile crestine sunt foarte bine fixate. Astfel, dupa excesele alimentare (de carne si grasimi) din timpul iernii, urmeaza postul Pastelui, care permite renasterea la o conditie mai pura si vitala, in accord cu noile forte regeneratoare ale primaverii. In timpul verii, postul dinaintea Adormirii Maicii Domnului, ajuta la echilibrarea organismului pe timpul caniculei, in care alimentatia vegetala, compusa din legume si fructe, este cea mai potrivita. La sfarsitul anului, postul Craciunului pregateste oamenii pentru perioada de iarna.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *