Reportaj

Pompierul-taximetrist de la sectia Colina

Dan Bodea este pompier al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj de 23 de ani. A fost in sute de incendii, accidente rutiere sau inundatii.Lucreaza la sectia de la Colina, cartierul Manastur, inca de la infiintare, din 1995. Tot de atunci este si taximetrist si a facut mii de curse in oras, de a ajuns sa il stie ca in palma. Isi face constiincios ambele meserii, dar daca ar fi pus in situatia sa aleaga, fara sa ezite ar opta pentru cea de pompier.

A prins drag de meseria de pompier in armata. Si-a efectuat stagiul militar obligatoriu in Bucuresti, la trupele de pompieri, unde era sofer pe autospeciala de apa. Si acum, la 27 de ani distanta, isi aduce aminte de inundatia de la metrou, de incendiile dese si de momentele in care il asteptau, fara sa respire, pe Ceausescu pe aeroportul Henri Coanda.

“Dintr-odata, dintr-un civil sa ajungi pe masina de pompieri si sa ajungi intr-un incendiu in valvataia aia…si oamenii aia disperati ca li se duce toata averea. Sa intri si sa ii salvezi… Nu te intalnesti niciodata cu aceeasi situatie de doua ori, aici nu faci nimic din rutina, fiecare caz e special. Fiind sofer aveam o responsabilitate foarte mare. Si in ziua de astazi simt un nod pana vad ca merge pompa aia. Pana nu vad ca iese apa pe furtun nu ca nu sunt linistit, dar din momentul ala…stiu ca baietii mei isi pot face treaba”, spune plutonierul adjutant sef Dan Bodea, seful garzii de interventie de la sectia Colina.

Este vesel si foarte vorbaret, zambeste des de sub mustata si i se lumineaza ochii atunci cand vorbeste despre pompieri, aceasta “arma umanitara”. 30 iulie 1990 a fost prima zi in care a lucrat la ISU Cluj, dupa absolvirea scolii de subofiteri Pavel Zaganescu din Boldesti-Scaieni, judetul Prahova.

“Cand am venit din armata a trecut pe langa mine o masina de pompieri. Cand am auzit sirena mi s-au inmuiat genunchii. Mi-am zis uite, eu stau aici si baietii mei se duc la interventie. Am simtit ca acolo e locul meu, cu ei”, explica Bodea decizia de a se face pompier.

In 1995, la deschiderea unitatii de la Colina si Bodea s-a mutat la noua sectie. Dupa 18 ani doar gradele lui Bodea s-au schimbat – si acum se simte cel mai bine pe teren si se echipeaza in mai putin de un minut cand suna alarma.

“Daca suna alarma orice as face in momentul acela, las, imi iau cizmele, pantalonii, braul, geaca si casca si am plecat. Avem alarma distinctiva sa stim, sa nu ne rupem usile pe aici: suna de trei ori pentru SMURD, suna de doua ori pentru descarcerare si cand suna alarma in continuu inseamna ca e incendiu.  Alarma te prinde oricum, facand un dus, dupa ce ai venit de la o alta interventie, mai pe la toaleta. Au fost situatii cand ne-am dus cu sapunul pe noi”, isi aduce aminte seful GIS.

Dupa interventii intotdeauna se intreaba daca nu putea face altfel, daca nu putea sa isi faca treaba mai bine.

“Ai satisfactia ca ti-ai facut datoria, dar intotdeauna ma intreb oare omul acesta vede ca am facut un efort, vede ca mi-am dat toata silinta sa fac sa i se limiteze paguba. Nici nu ma astept sa vina sa imi multumeasca, are alte probleme. Eu trebuie sa fiu multumit ca baietii mei au lucrat bine, ca am facut tot ce era omeneste posibil, dar imi pun intrebarea daca faceam altfel, nu puteam salva mai mult…”, spune militarul.

Cariera de taximetrist si-a inceput-o la momentul in care s-a mutat la Colina. O data cu Revolutia din ’89 s-a schimbat si regimul spartan de lucru al pompierilor, cand o zi lucrau si o zi erau liberi.

 “S-a schimbat timpul de munca si lucram 24 cu 48. Erau doua zile libere, in care, daca esti un om activ nu poti sa stai. Nici nu poti sa lucrezi non-stop ca pompier, este o meserie intensa. Ca taximetrist daca pot lucrez, daca sunt obosit nu lucrez. O data intrati in Uniunea Europeana lucram 24 de ore cu 72 de ore libere, dar sa nu crezi ca stau trei zile acasa. Se poate intampla sa fii chemat si in ziua libera, daca sunt interventii mai mari si echipajele sunt ocupate. Colina nu iese din interventie. Unitatea nu se inchide. Daca vii si faci din placere chestia asta, nu ti se pare greu. Apoi taxi facem in timpul liber”, explica omul, jovial.

Spune ca activitatea de taximetrist l-a ajutat mult in depistarea adreselor si scurtarea timpului de interventie in activitatea de pompier.

“In ’95, cand i-am cerut aprobarea domnului colonel Branga, Dumnezeu sa-l ierte, m-a intrebat ce folos are unitatea din treaba asta. I-am spus: personal castig un ban in plus. Si unitatea…vedeti blocurile alea de acolo, spuneti-mi pe ce strada sunt. Parang numarul 8 si Parang numarul 6. Blocul ala mare e 61-63, Brates 5 e jos dupa colt, ala. Eu pe o parte castig niste bani pentru familia mea, pe de alta parte raionul de interventie la mine e parfum. Il stiu pe de rost. Este cand ii ghidez pe baieti prin telefon, stiu aleile, stiu unde pot intra cu masina mare, pe unde nu. Asta e primul castig, cunoscand raionul mi-e mult mai usor. Cand e flacara sau fum, vezi si te duci acolo, dar cand ai o persoana blocata in apartament sau asa ceva nu iti poti permite sa te invarti in jurul cozii”, spune subofiterul Bodea.

Sta 8-10 pe taxi in zilele cand este liber de la unitate si, potrivit declaratiei de avere, a castigat anul trecut peste 20.000 de lei din taximetrie.

“Ce fac acolo are repercusiuni aici. Si atunci am incercat sa evit orice fel de problema, nu stau in fata cluburilor de manele, nu lucrez noaptea cu betivi sau persoane violente si ferindu-te de chestiile astea, ca sa nu imi afecteze cariera aici, eu am nevoie de amandoua. Daca sunt ponderat nu are ce sa se intample”, explica el.

Daca ar trebui sa aleaga vreodata intre cele doua meserii, Bodea spune fara sa ezite ca ar alege sa fie pompier, chiar daca nu este o meserie usoara.

 “Cel mai dureros in meseria noastra este sa vezi copiii morti. Copiii mor intr-adevar ca ingerii. Copiii mici nu constientizeaza pericolul, ei nu stiu ca acolo poate li se rupe firul vietii”, dezvaluie el.

Subofiterul Dan Bodea nu este singurul pompier de la ISU Cluj care face si taximetrie in timpul liber. Aurel Balea, sef garda de interventie Gilau a castigat anul trecut 12.500 de lei din taximetrie, iar Istafie Cret, sef garda de interventie la Colina a castigat 8.000 de lei ca taximetrist in 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *