In vizor

Domeniul Muzeului “Octavian Goga” din Ciucea va fi reabilitat

Scris de 209

O firma din Maramures va reface aleile si zidul de sprijin pentru Muzeul “Octavian Goga” din Ciucea. Cu toate ca proiectul a fost finalizat inca din 2009,  Consiliul Judetean Cluj a alocat abia anul acesta buget pentru aceasta lucrare. Contractul are o valoare de un milion de lei.

Muzeul Óctavian Goga” din localitatea Ciucea este un important obiectiv turistic al judetului. Aflat in administrarea Consiliului Judetean Cluj, castelul are mare nevoie de reparatii. Anul acesta, institutia a alocat buget pentru refacerea aleilor pietonale si carosabile, puternic avariate de-a lungul timpului.

Asa cum arata proiectul tehnic, intocmit inca din 2009, caile  de circulatie din incinta muzeului se afla intr-o situatie precara in ceea ce priveste siguranta circulatiei.  Exista portiuni cu denivelari mari, cu pietre dislocate, chiar lipsa.

Toate aleile sunt pavate cu piatra cubica dar pe anumite zone starea lor tehnica este necorespunzatoare datorita aparitiei unor forme de degradare sau sunt acoperite cu pamint sau resturi vegetale. Zidurile de sprijin si de delimitare sunt realizate din piatra mai mult sau mai putin legate cu mortar, care in timp, datorita intemperiilor, s-au degradat si s-au produs dislocari ale blocurilor si chiar prabusiri locale . Toate cele aratate mai sus necesita lucrari de reparatii partiale sau totale.

Consiliul Judetean Cluj a alocat peste un milion de lei pentru lucrarile de reparatii. O firma din Maramures, Salmir Impex SRL a castigat contractul de refacere a aleilor si a zidului de sprijin. Termenul pentru finalizarea lucrarilor este de 15 luni de la data semnarii contractului, adica ianuarie 2016.

Muzeul “Octavian Goga” din localitatea Ciucea se afla la 80 de kilometri de Cluj-Napoca. Acesta se intinde pe un teren de patru hectare, pe care sunt amplasate noua cladiri. Principalul obiectiv este castelul in stil neogotic, construit la sfarsitul secolului al XIX-lea.

A fost cumparat de Octavian Goga in 1919, de la vaduva preotului maghiar Ady Endre. Patrimoniul cuprinde 14.310 de piese organizate pe domenii: arta plastic, arta decorative, etnografie, fond de carte etc.ULTIMA ORĂ

 • Acum 55 mins Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 1 hour In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 2 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 3 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 3 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 4 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 5 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 6 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 15 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 20 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 21 hours PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
 • Acum 22 hours Politica
  Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
 • Acum 22 hours Straineze
  Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE