In vizor

Domeniul Muzeului “Octavian Goga” din Ciucea va fi reabilitat

O firma din Maramures va reface aleile si zidul de sprijin pentru Muzeul “Octavian Goga” din Ciucea. Cu toate ca proiectul a fost finalizat inca din 2009,  Consiliul Judetean Cluj a alocat abia anul acesta buget pentru aceasta lucrare. Contractul are o valoare de un milion de lei.

Muzeul Óctavian Goga” din localitatea Ciucea este un important obiectiv turistic al judetului. Aflat in administrarea Consiliului Judetean Cluj, castelul are mare nevoie de reparatii. Anul acesta, institutia a alocat buget pentru refacerea aleilor pietonale si carosabile, puternic avariate de-a lungul timpului.

Asa cum arata proiectul tehnic, intocmit inca din 2009, caile  de circulatie din incinta muzeului se afla intr-o situatie precara in ceea ce priveste siguranta circulatiei.  Exista portiuni cu denivelari mari, cu pietre dislocate, chiar lipsa.

Toate aleile sunt pavate cu piatra cubica dar pe anumite zone starea lor tehnica este necorespunzatoare datorita aparitiei unor forme de degradare sau sunt acoperite cu pamint sau resturi vegetale. Zidurile de sprijin si de delimitare sunt realizate din piatra mai mult sau mai putin legate cu mortar, care in timp, datorita intemperiilor, s-au degradat si s-au produs dislocari ale blocurilor si chiar prabusiri locale . Toate cele aratate mai sus necesita lucrari de reparatii partiale sau totale.

Consiliul Judetean Cluj a alocat peste un milion de lei pentru lucrarile de reparatii. O firma din Maramures, Salmir Impex SRL a castigat contractul de refacere a aleilor si a zidului de sprijin. Termenul pentru finalizarea lucrarilor este de 15 luni de la data semnarii contractului, adica ianuarie 2016.

Muzeul “Octavian Goga” din localitatea Ciucea se afla la 80 de kilometri de Cluj-Napoca. Acesta se intinde pe un teren de patru hectare, pe care sunt amplasate noua cladiri. Principalul obiectiv este castelul in stil neogotic, construit la sfarsitul secolului al XIX-lea.

A fost cumparat de Octavian Goga in 1919, de la vaduva preotului maghiar Ady Endre. Patrimoniul cuprinde 14.310 de piese organizate pe domenii: arta plastic, arta decorative, etnografie, fond de carte etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *