Eveniment

Pompierii clujeni au intervenit anul trecut la peste 900 de incendii de vegetație. Apel (degeaba) către cetățeni să nu mai dea foc la miriști

Aproape o mie de intervenții au avut anul trecut pompierii clujeni la incendii de vegetație. Printr-o comunicare publică, pompierii clujeni fac un apel la clujeni să nu dea foc la miriști, mai ales că astfel de acțiuni sunt ilegale. Din punctul nostru, apelul este unul inutil la gradul de lipsă de educație a culeanul vânjos care, din moși strămoși, își dă foc la miriște în loc să pună osul să și-o curețe. În fond, cu un drum îngrașă pământul, igienizează de dăunători și scapă și de vecinul ”Vasile”. Doar amenzile, dacă vor fi prinși, ce au să-i mai disciplineze și potolească.

”Numai anul trecut am intervenit în județul Cluj la peste 900 de incendii de vegetație uscată, fiind printre județele fruntașe la acest capitol, iar, din păcate, unele dintre aceste evenimente, au fost soldate chiar și cu victime omenești”, arată Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Conform modificărilor legislative adoptate anul trecut, arderea vegetației uscate este interzisă, iar cetățenii care vor utiliza în continuare focul pentru igienizarea terenurilor agricole riscă amenzi între 7.500 și 15.000 lei.

”Pentru diminuarea numărului de arderi și implicit a pagubelor rezultate, precum și aplicarea măsurilor coercitive în situația constatării neîndeplinirii obligațiilor de către persoanele fizice și juridice, vor fi intensificate acțiunile în teren desfășurate de personalul inspectoratului pentru situații de urgență, în colaborare cu reprezentanți și specialiști din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Gărzii Naționale de Mediu”, arată pompierii.