Eveniment

Polițiștii locali din Turda, deciși să poarte banderolă albă pe lângă mască, în semn de „protecție” față de reacția publică a ministrului Vela

Ultimele declarații publice ale ministrului Marcel Vela, în privința lefurilor nesimțite din cadrul poliției locale, par să-i fi pus pe jar pe cei care veghează asupra ordinii și liniștii publice din parcuri ori de la colț de stradă. Acesta pare a fi și motivul pentru care polițiștii locali din Turda au decis să se „protejeze” nu doar împotriva pandemiei de coronavirus, ci și de afirmațiile ministrului de Interne, Marcel Vela. După instaurarea stării de urgență și publicarea ordonanțelor de către Guvernul liberal-militar Orban, polițiștii locali au intrat pe această perioadă sub autoritatea Ministerului de Interne. Și chiar dacă protestele nu pot avea loc în timpul urgenței liberal-militare, polițiștii locali turdeni au apelat la o metodă japoneză de a-și face auzită poziția: aceștia s-au hotărât ca pe parcursul a trei zile să poarte în semn de „protecție”, dar și de protest față de afirmațiile ministrului Vela, nu doar măști anti-coronavirus, ci și baenderole albe la braț.

Șeful poliției locale Turda, Valer Moldovan, afirmă că aceste proteste vor dura trei zile, polițiștii își vor face treaba în continuare, dar vor purta banderole albe, iar afirmațiile conform cărora un polițist local are un salariu de 8.000-9.000 de lei sunt o mare minciună.

„În medie un polițist local nu ia mai mult de 3.000 de lei în mână. Acum după ce s-a făcut toată treaba, se aruncă cu noroi, sunt afirmații mincinoase și nereale. Nu am făcut abuzuri, s-au aplicat ordonanțele militare”, a declarat Moldovan, citat de turdanews. 

La rândul lor, reprezentanții Sindicatului Național Pro Lex solicită ministrului Marcel Vela să nu implice instituţiile statului ȋn jocurile politice, să nu caute „ţap ispăşitor” pentru deciziile sale ce au generat nemulţumirea populaţiei şi scăderea ȋn sondaje a partidului.

„Solicităm ministrului Marcel Vela să ȋnceteze campania de denigrare a poliţiştilor locali şi să acorde respectul cuvenit acelora care au fost ȋn linia ȋntâi ca forţă de ordine publică ȋmpreună şi ȋn subordinea poliţiştilor din Poliţia Română.

Solicităm minstrului Marcel Vela să pună capăt discriminării poliţiştilor locali şi să accepte propunerile Sindicatului Naţional Pro Lex de a reglementa acordarea personalului poliţiei locale aceleaşi compensaţii acordate militarilor şi poliţiştilor pentru munca prestată ȋn zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale, declarate potrivit legi zile ca fiind nelucrătoare”, transmit aceștia.

Conform sursei citate și polițiștii locali din Câmpia Turzii s-ar fi alăturat, adoptând această formă de protest. 

„Poliția Locală Câmpia Turzii se afiliază colegilor din țară și începând de azi toți cei care intră în serviciu poartă banderolă albă le braț, până vineri inclusiv”, ar fi declarat un polițist local pentru sursa citată. 

Recent, ministrul de Interne, Marcel Vela, a taxat discrepanța dintre lefurile exagerat de mari ale polițiștilor locali din subordinea primăriilor, care nu ar fi decât niște gardieni ai parcurilor și spațiilor publice, și salariile considerabil mai mici ale polițiștilor din subordinea MAI din cadrul poliției naționale care își riscă viața zi de zi:

„Poliția locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliția națională. Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local”, a transmis ministrul în cadrul unei intervenții televizate. 

De altfel, Vela a tras un semnal de alarmă în privința amenzilor abuzive aplicate pentru nerespectarea măsurilor specifice de restricționare a circulației pe timpul stării de urgență, dar și a altor forme de abuz, apreciind că acestea se regăsesc mai ales în rândul reprezentanților poliției locale: 

„Am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt pe teren, pentru că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile”, a precizat Marcel Vela.

Numai în municipiul Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale din subordinea Primăriei, structură ce numără câteva sute de angajați, are un venit lunar total de aproximativ 19.630 lei (4.100 euro), dar cea mai mare parte din bani provin din pensie. Bonțidean are un salariu net de la Primărie în valoare de 8.300 lei, la care se adaugă pensia lunară de 10.500 lei pe lună.

De altfel, tuturor angajaților din cadrul Primăriei Cluj-Napoca le-a fost majorat venitul lunar cu un procent de 15% încă din vara anului trecut pentru „condițiile vătămătoare de muncă”.

Datele de la finele anului 2019 arată următoarele: 

Cluj-Napoca
Primar: Emil Boc (PNL)
Bugetul orașului (pe an): 326 milioane de euro
Număr angajați primărie: 1095
Polițiști locali: aproximativ 320
Bugetul alocat salariilor: 35.8 milioane de euro 

Polițiștii locali anunțau recent că intră în grevă japoneză, începând de miercuri până vineri, după ce „ministrul Marcel Vela a declanşat o campanie ȋmpotriva categoriei profesionale a politiştilor locali, prin declaraţii mincinoase şi denigratoare”, anunța marți, Sindicatul Pro Lex.

 

 

 

 

 

sursa foto: impact.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *