In vizor

Polițiștii locali clujeni au folosit ILEGAL camerele portabile din dotare. Primăria, sancționată de Autoritatea Națională de Supraveghere

Autoritatea Națională de Supraveghere a sancționat cu avertisment Primăria Cluj-Napoca deoarece polițiștii locali au folosit camerele video cu care i-a dotat Emil Boc, iar datele au fost prelucrate fără a fi respectat Regulamentul General privind protecția datelor.  

„Personalul Direcției Generale de Poliție Locală Cluj-Napoca, aflat în exercitarea misiunilor și activităților specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera” (care prelucrează imaginea și vocea), începând cu luna octombrie 2019, fără să existe o obligaţie legală a operatorului și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la art. 6 alin. (1) din RGPD, deși potrivit art. 5 alin. (1) lit. a) din RGPD, operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată”, potrivit comunicatului transmis  de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. 

Primăria Cluj-Napoca a cumpărat în 2019 250 de camere portabile Body Worn. Această investiție a fost de 335.000 lei. Ulterior Primăria a mai pus la cale o achiziție pentru viitorii cyborgs: cu 223.734 lei a cumpărat sisteme audio-video portabile de tip Body Worn Camera, camere DVR auto și camere de înregistrare cu filmare panoramică. Sistemul DVR auto este format din cameră înregistrare auto + carcasă + ventuză interioară + încărcător auto + accesorii + card memorie 64Gb. Sistemul de înregistrare audio-video cu filmare panoramică 360 grade este format din cameră înregistrare + ventuză + încărcător auto + monopied + accesorii + card memorie capacitate 64 Gb. 
 

Investigația a fost efectuată ca urmare a primirii unei sesizări cu privire la încălcarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal de către Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca. 

În 2019, primarul Emil Boc declara că aceste camere vor fi folosite cu respectarea legislației în vigoare, se pare însă că acest lucru nu s-a întâmplat, Primăria fiind sancționată de Autoritatea Națională de Supraveghere. 

„Toți polițiștii locali care lucrează la Serviciul ordine și siguranță publică și la Serviciul Trafic rutier vor fi dotați cu camere video portabile pe care le vor avea pe uniformă și cu care vor înregistra toate activitățile pe care le vor avea în meseria pe care o desfășoară. Aceste camere vor fi utilizate în concordanță cu legislația în vigoare, acest lucru însemnând protejarea datelor cu caracter personal prevăzute de lege”, declara Boc în 2019. 

Sancțiunea avertismentului a fost însoțită de aplicarea unei măsuri corective, prin planul de remediere, potrivit dispozițiilor art. 12- 14 din Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor). Astfel, în sarcina operatorului s-a dispus asigurarea conformității operațiunilor de prelucrare, efectuate prin utilizarea sistemelor audio-video portabile de tip ”Body-Worn Camera”, cu dispozițiile art. 5 și art. 6 din RGPD. 

S- a constatat că Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca prelucrează date cu caracter personal prin intermediul sistemelor audio-video portabile de tip ”Body-Worn Camera”, utilizate de către polițiștii locali aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru înregistrarea următoarelor categorii de intervenții și acțiuni: 
 

a) legitimarea persoanelor; 

b) conducerea persoanelor la sediul poliției locale; 

c) utilizarea forței și a mijloacelor din dotare; 

d) efectuarea controlului coporal sau al bagajului; 

e) oprirea vehiculelor; 

f) constatarea infracțiunilor flagrante și a contravențiilor; 

g) cele determinate de prevenirea unui pericol imminent la adresa vieții, sănătății și integrității fizice a unei persoane. 

Direcția Generală de Poliție Locală Cluj-Napoca nu a putut face dovada respectării art. 6 alin. (1) din RGPD privind legalitatea prelucrării efectuate prin intermediul sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera”. 

În consecință, s-a constatat că prelucrarea datelor cu caracter personal (imagine, voce) s-a efectuat fără îndeplinirea condițiilor de legalitate prevăzute la art. 6 alin. (1) din RGPD. 

Practic investiția de peste 500.000 de lei a Primăriei în dotarea Poliției Locale s-a dovedit a fi o gaură în bugetul local. Dacă nu vor să încalce în continuare legea, polițiștii locali cel mai probabil vor trebui să renunțe la camerele portabile care vor aduna praf în vreun depozit al Primăriei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *