Din oras

Poliția Locală și ANAF nu vor mai putea amenda firmele. Ce spun reprezentanții autorităților din Cluj despre modificarea legii

Legea Prevenției va obliga autoritățile să nu mai sancționeze firmele înainte de a stabili un „plan de remediere”. Aceasta înseamnă că Poliția Locală, ANAF-ul, Protecția Consumatorilor și alte instituții nu vor mai putea da buzna peste agenții comerciali și să îi amendeze din start. Mai întâi trebuie să îi ia cu frumosul, să le dea un avertisment și să îi pună să își facă un plan de remediere. Apoi vor urmări dacă planul este respectat și doar dacă nu este pus în practică acel plan se va trece la sancțiuni.

Aceste prevederi apar în proiectul Legii Prevenției, care este postat pentru dezbatere publică, pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. De această facilitate nu vor benificia firmele care utilizează munca la negru sau angajează minori.

Firmele vor avea la dispoziție un termen de până la 90 de zile calendaristice, stabilit de comun acord de către inspector cu reprezentantul firmei, pentru remedierea unei probleme înainte de a fi sancționate.

Firma va benificia de această facilitate o singură dată în termen de 3 ani de la data avertismentului.

În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, inspectorul are obligația să reia controlul. Firmele nu vor mai fi sancționate fără să fi fost prevenite în prealabil La Cluj-Napoca, Poliția Locală utilizează deja un fel de plan de remediere cu firmele, după cum spune Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale Cluj-Napoca.

„Legat de Legea Prevenției, în genereal sunt diferite categorii de contravenții. De exemplu, una este ca un conducător auto să încalce o regulă de circulație și alta este ca un comerciant să expună marfă într-un loc pe care el nu îl deține în contractul de închirier. Avem deci două chestiuni total diferite. În general pe zona de comerț, de mediu, de construcții, care ține de noi, se dau termene de remediere. Și până acum a fost așa cum spune Legea Prevenției”, declară Marcel Bonțidean.

Potrivit șefului Poliției Locale, scopul serviciului pe care îl conduce nu este acela de a da amenzi, ci de a-i face pe oameni să înțeleagă importanța respectării legii.

“Orice lege care face referire la prevenție este bună în orice domeniu. Spre exemplu, Poliția Locală nu are nici plan de amenzi, nici normă, nici altceva. Pe noi ne interesează să se respecte legalitatea”, precizează Bonțidean.

Reprezentanții ANAF Cluj consideră că Legea Prevenției trebuie luată ca atare, fără niciun comentariu.

„În mod sigur este necesară. Oricum nu este o lege scrisă de noi, asta ține de Minister. Nefiind a noastră noi o luăm ca atare. Deci nu putem noi să o comentăm că e bună sau e rea, noi o folosim și o aplicăm”, sunt de părere reprezentanții ANAF Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *