Din oras

Politia Locala propune un nou regulament privind accesul si plimbarea cainilor in Cluj-Napoca

Hotararea de Consiliu Local 84/1996, veche de 18 ani, ar putea fi schimbata de un nou regulament “privind accesul, circulatia si plimbarea cainilor cu stapan pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca”, propus de Politia Locala. Primaria a initiat procedura de consultare publica, proiectul a fost afisat pe site, iar cei care doresc pot trimite sesizari si observatii pana in 6 iunie, la adresa consultarepublica@primariaclujnapoca.ro.

In HCL 84/1996 exista mai multe prevederi care sunt in contradictie cu alte norme si drepturi. Spre exemplu “cetatenii care detin imobile cu gradina si curte pot sa creasca si sa intretina caini care, in cursul zilei, vor fi tinuti legati, iar pe timpul noptii vor putea fi dezlegati daca exista imprejmuiri corespunzatoare”. De asemenea, potrivit regulamentului in vigoare, proprietarii de caini trebuie sa aiba acordul asociatiei de locatari pentru animalele tinute in apartamente, si sa aiba ladite cu nisip in imobile pentru excrementele cainilor.

“Indiferent de talia si rasa cainilor acestia, pe timpul plimbarii, vor fi purtati cu lesa si botnita. Insotitorii vor avea asupra lor actul personal de identitate si carnetul de sanatate al cainelui. Insotitorii cainilor vor avea, in mod obligatoriu in timpul plimbarii o matura mica, un faras, pungi PVC si manusi in vederea colectarii dejectiilor. Dupa colectare acestea vor fi depozitate in cel mai apropiat punct gospodaresc sau cos de gunoi”, se mai arata in HCL 84/1996.

In proiectul regulamentului detinatorii de caini nu mai au nevoie de acordul asociatiei de proprietari, au doar obligatia “de a respecta orele de liniste, normele generale de curatenie, igiena si intretinere a spatiului comun (holuri, casa scarii, etc.). Orice litigiu cu privire la incalcarea proprietatii comune sau individuale se va solutiona de catre instantele de judecata”.

De asemenea, doar cainii de talie mare trebuie sa poarte botnita iar stapanii sunt obligati sa curete dejectiile animalelor. In spatiile publice trebuie sa aiba asupra lor buletinul de identitate si carnetul de sanatate al cainelui.

Proiectul prevede interzicerea accesului cu caini pe spatiile verzi, cu exceptia zonelor semnalizate corespunzator, in care se permite plimbarea cainilor, in perimetrul unitatilor de invatamant, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, in mijloace de transport in comun, sau in orice alt loc semnalizat prin indicatoare care interzic accesul cainilor.

Spatiile verzi, inseamna, potrivit regulamentului si scuaruri, parcuri si zona verde din jurul blocurilor, in schimb se promite amenajarea a cat mai multor parcuri pentru caini, imprejmuite, unde cainii pot fi lasati liberi.

Un aspect interesant din proiect este interzicerea producerii de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale câinelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante”. Amenda pentru asta este intre 200 si 400 de lei.

Tot atat ar trebui sa scoata din buzunar si cei care isi lasa cainii liberi nesupravegheati pe domeniul public, indiferent de rasa si talie, sau cei care nu isi plimba cainii in lesa sau si cu botnita in cazul cainilor mari, sau nu au carnetele lor de sanatate. De asemenea cei care isi plimba cainii pe spatiile verzi neamenajate expres pentru asta sunt pasibili de o amenda intre 200 si 400 de lei.

Amenda poate ajunge pana la 600 de lei in cazul in care se intra in parcurile de caini cu exemplare agresive, stapanii nu intervin atunci cand reactiile cainelui devin un pericol pentru siguranta cetatenilor, sau pentru abandonul cainilor.

Varianta propusa de Politia Locala poate fi consultata AICI.

In urma cu cateva saptamani, mai multi proprietari de caini din Cluj-Napoca si-au unit fortele pentru a anula in instanta HCL veche de 18 ani, in baza careia au primit mai multe amenzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *