In vizor

Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”

Legea după care funcţionează Poliţia Locală spune că echipajele pot folosi atât semnalele sonore cât şi pe cele luminoase, de culoare albastră, în timpul misiunilor. Prevederea nu este inclusă, însă, şi în Codul Rutier ceea ce înseamnă, în acest moment, contravenţie: între 9 şi 20 de puncte amendă. Suplimentar, şoferul poate rămâne 3 luni pieton şi fără plăcuţele de înmatriculare. Codul Rutier prevede că luminile albastre pot fi folosite, de exemplu, pentru autospecialele Ministerului de Interne, ale SPP-ului, SRI-ului sau Penitenciarelor. Alfel spus, dacă până acum poliţia Locală ţi-a făcut semn în trafic să opreşti sau să te dai la o parte, nu erai obligat să o faci.

  • Un proiect de lege, depus recent la Senat, ar putea să includă Poliția locală printre instituțiile ai căror angajați au dreptul să folosească sirenă și girofar cu lumină albastră, alături de cele aparținând poliției sau jandarmeriei.

Eugen Tone, preşedinte Federaţia Poliţiei Locale: Au existat cazuri în care Poliţia Rutieră a oprit în trafic poliţişti locali deoarece foloseau în trafic semnale luminoase.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, în Codul Rutier s-ar putea adăuga şi permisiunea ca poliţiştii Locali să folosească semnalele acustice şi luminoase, legal, nu ca până acum. Ideea nu-i deloc pe placul poliţiştilor de la Interne.

”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”, este de părere Vasile Zelca, preşedinte Sindicatul Naţional al Poliţiştilor.

Proiectul urmează să treacă prin comisii pentru aviz şi apoi va fi trimisă, în plen, la dezbatere.

Până atunci, polițiștii locali ”aflați în misiune” cu semnalele luminoase și acustice pornite cam încalcă legea.

Mai ales când sunt ”în misiune”, ca în noiembrie anul trecut, să-și procure de-ale gurii de la KFC, parcând neregulamentar și cu girofarul pornit. Misiunea? Umplerea mațului.

Anul trecut, în noiembrie, doi poliţişti locali din Cluj-Napoca au fost filmaţi când au parcat neregulamentar maşina de serviciu şi aveau girofarul în funcţiune pentru a cumpăra mâncare de la un fast-food.

Sursa: Observator.

Video: Antena 3/CNN