General

PNL şi PSD se pregătesc să-şi impună favoriţii pentru o funcţie de judecător la Curtea Constituţională

Scris de 645

Mandatul lui Valer Dorneanu (foto) şi cel al Monei Pivniceru (foto) ajung la final, la fel ca şi cel al lui Daniel Morar. PNL şi PSD se pregătesc să-şi impună favoriţii pentru o funcţie de judecător la Curtea Constituţională, în timp ce Klaus Iohannis va decide, la rândul său, un nou magistrat. În luna iunie, expiră mandatele a trei membri ai CCR.

PNL este prima formaţiune a Puterii care a decis să anunţe ce persoană susţine pentru un mandat de magistrat al Curţii Constituţionale, dat fiind că în mai puţin de o lună şi jumătate expiră mandatele Monei Pivniceru (numită de Senat), lui Valer Dorneanu (numit de Camera Deputaţilor) şi lui Daniel Morar (numit de preşedintele Traian Băsescu).

PNL a stabilit, într-o şedinţă de Birou Executiv de joi, să o susţină pe Iuliana Scântei pentru funcţia de judecător CCR din partea Senatului. Scântei este preşedintă a Comisiei juridice din Senat, aflată la al doilea mandat de parlamentar, iar anterior a ocupat inclusiv funcţii guvernamentale, cum a fost cea de secretar general Ministerului Justiţiei, în perioada august 2007 – mai 2008.

Singurul contracandidat al lui Scântei este Cristi Danileţ. Danileţ, propus de USR pentru un mandat la Curte, este fost judecător CSM, în prezent exclus din magistratură.

Aritmetica parlamentară arată că propunerea Puterii ar trece fără probleme, cele trei partide, PSD, PNL şi UDMR, având 94 de senatori, iar majoritatea necesară este de 69 de voturi.

PSD îşi decide nominalizarea săptămâna aceasta

La Camera Deputaţilor, PSD este partidul îndreptăţit să decidă noul judecător, potrivit înţelegerii din Coaliţie.

Deşi social-democraţii nu au decis oficial, favorit este considerat Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, precizează surse din conducerea PSD pentru „Adevărul”. Varianta de rezervă pentru PSD este Robert Cazanciuc.

Decizia va fi luată în următoarele zile, dat fiind faptul că toţi candidaţii vor trebui audiaţi de comisiile juridice reunite, pentru ca pe 3 mai să fie plenurile în care sunt votate toate propunerile.

Şi la Camera Deputaţilor, USR a venit cu propria propunere, adică Peter Eckstein-Kovacs, avocat şi fost senator UDMR timp de trei mandate, care şi-a dat demisia din Uniunea în 2018, ca semn de protest pentru faptul că formaţiunea condusă de Kelemen Hunor susţinea PSD, în contextul modificării Codurilor Penale şi legilor Justiţiei.

Şi la Cameră, Coaliţia are o majoritate de peste două treimi, ceea ce o face să n-aibă emoţii în privinţa impunerii candidatului favorit.

Iohannis, la al treilea judecător

Potrivit legii, cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea mandatelor, care va avea loc pe 10 iunie, cele două foruri ale Parlamentului trebuie să valideze noile numiri. Potrivit mass media, Klaus Iohannis o va propune, din partea Preşedinţiei, pe Mihaela Ciochină. Aceasta este din 2015 consilier prezidenţial, fiind responsabilă de Departamentul Constituţional Legislativ.

Absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti în 1992, Ciochină a lucrat anterior la Senatul României, fiind inclusiv director general al Direcţiei generale legislative. Aşadar, cu o experienţă îndelungată mai ales în ceea ce priveşte aria proiectelor de lege şi normelor de tehnică legislativă.

Proiectul care nu mai e de actualitate

Trei aleşi ai PSD, printre care şi Marcel Ciolacu, au depus în Parlament, toamna trecută, un proiect de lege prin care noii judecători ai CCR ar trebui să nu fi fost membri de partid în ultimii opt ani înainte de numire.

După ce a trecut tacit de Camera Deputaţilor în decembrie, în Senat acesta a fost abandonat. Nici PSD, dar nici PNL, n-au mai urgentat această iniţiativă care ar fi fost un pas în faţă pentru depolitizarea CCR, pe motiv că nu reprezintă o prioritate legislativă a Coaliţiei.

Jocuri de culise pentru şefia Curţii

Prin noile schimbări de la Curtea Constituţională, raportul de forţe din această instituţie va fi de patru judecători numiţi pe filieră PSD, patru pe filieră liberală, iar unul din rândurile UDMR (Attila Varga).

Conform cutumei, noul preşedinte al CCR, în condiţiile în care lui Dorneanu i se termină mandatul, devine, prin vot în interiorul plenului, unul dintre judecătorii vechi.

Procedura alegerii prevede că fiecare grup de judecători, în funcţie de cine i-a propus (Camera Deputaţilor, Senat, Preşedinţie), propune un nume. Dacă nu există majoritate de voturi în primul tur, este organizat un al doilea tur.

Potrivit informaţiilor vehiculate pe piaţa mass media, prima şansă o Marian Enache, ajuns la CCR după ce a fost susţinut în 2016 de PSD, ALDE şi UNPR.

 

FOTOCREDIT: MediafaxULTIMA ORĂ

 • Acum 22 mins Rautacisme
  Lucrări publice cu viață scurtă, dar de cea mai bună calitate! Dalele noi, mândria Clujului, au crăpat și în jurul BT Arena
 • Acum 24 mins Din oras
  În weekendul ăsta, Festivalul Gastronomic Culinăria îți dă acces la grădina secretă a Restaurantului Da Pino unde vor cânta Grigore Leșe, Luiza Zan și trupa TRIGON
 • Acum 31 mins Din oras
  Lista problemelor descoperite de Primărie la proiectul de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989
 • Acum 58 mins De cartier
  Imagini nerecomandate minorilor – În parkingul Negoiu, din fundul Mănășturului, vandalii mânjesc pereții nestingheriți de Poliția Locală
 • Acum 2 hours De cartier
  SOPORUL viitorului, prins în «furcile administrative» din prezent: „După aprobarea PUZ-ului cheia va fi la investitori, la cei care dețin terenuri acolo”. Autoritățile nu pot avansa încă un termen final
 • Acum 3 hours Editorial
  Eşti hoţ, mincinos şi nu-ţi place munca? Te faci politician
 • Acum 4 hours Din oras
  Înc-o strategie: Autoritățile își propun să «planteze» zece mii de corpuri de iluminat public până în 2030. Valoarea investiției este estimată la aproape 7 milioane €
 • Acum 5 hours Din oras
  Nici n-a apucat bine managerul Spitalulului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj să refuze fonduri private nerambursabile, că “totul e perfect” şi aflăm că un părinte şi-a spălat copilul internat acolo cu furtunul
 • Acum 5 hours Rautacisme
  MI-S PENIBILII JUDEŢULUI: S-a inaugurat „ţava” de apă la Dej în prezenţa unui sobor de politicieni locali
 • Acum 18 hours Sanatate
  Sindicaliștii de pe ambulanțe nu-l vor pe Arafat să le fie ”ayatolah”. Ei cer ca Ministerul Sănătății să coordoneze activitatea, nu Ministerul de Interne
 • Acum 18 hours Politica
  RĂSGÂNDACUL DE POLITICHIE. Dacian Cioloș ar fi renunțat la demisia din USR
 • Acum 18 hours Vocea ta
  Răspunsul conducerii U Cluj la aberațiile lui Alin Tișe
 • Acum 19 hours PubliNews
  Grupul TeraPlast a primit acordul pentru un ajutor de stat la dezvoltarea unei noi fabrici de folii stretch
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE