Straineze

“Omuleţii verzi” ai lui Putin acţionează în Transnistria. Războiul se apropie îngrijorător de graniţele României

Scris de 1150

Mai multe explozii au fost auzite marți dimineață în regiunea separatistă Transnistria. Două antene radio au fost avariate de explozii în Transnistria, a anunțat Ministerul de Interne, potrivit Sky News, preluat de Mediafax.

Exploziile s-au produs în satul Maiac marți, la orele 6.40 și 7.05. Niciun locuitor nu a fost rănit în urma exploziilor, susțin sursele.

Alte explozii au avut loc luni la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria. Oficiali de la ministerul de interne al regiunii separatiste au declarat că asupra clădirii s-a tras de către atacatori necunoscuţi cu lansatoare de grenade.

Regiunea separatistă este recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, dar este ocupată de trupele rusești de la destrămarea Uniunii Sovietice.

UPDATE: Încă o provocare sub steag fals: Separatiștii pro-ruși din Transnistria acuză un „atac terorist” împotriva unei unități militare de lângă Tiraspol

Autoritățile din Transnistria au acuzat marți că un „atac terorist” a avut loc împotriva unei unități militare din apropierea Tiraspolului, capitala regiunii controlate de separatiștii pro-ruși din Republica Moldova, relatează agenția Reuters.

Anunțul a fost făcut de Consiliul de Securitate al Transnistriei, o entitate nerecunoscută de comunitatea internațională, la fel ca guvernul separatist de la Tiraspol și citat inițial de Novosti PMR, un site local.

Știrea a fost preluată apoi de TASS, Interfax și RIA Novosti, principalele agenții de presă ale statului rus.

Consiliul de Securitate al Transnistriei a anunțat de asemenea că nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la roșu după „trei explozii” care au avut loc începând de luni, ultima având loc la o unitate militară din satul Parkani aflat în stânga Nistrului.

„Nivelul de pericol a fost recunoscut de membrii Consiliului de Securitate ca fiind critic. S-a luat decizia de a introduce un nivel ‘roșu’ de amenințare teroristă în țară, care prevede adoptarea unor măsuri suplimentare pentru asigurarea securității”, a declarat Consiliul de Securitate într-u comunicat preluat de Interfax.

Agenția rusă amintește și de faptul că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat la rândul ei o întrunire a Consiliului de Securitate de la Chișinău în urma exploziilor ce au fost raportate în Transnistria. Aceasta urmează să aibă loc marți după-masa.

Separatiștii pro-ruși au raportat mai multe explozii în Transnistria

Presupusa explozie de la unitatea militară din apropierea Tiraspolului este a treia raportată de autoritățile din Transnistria de la începutul săptămânii după ce luni acestea au acuzat că în apropierea Ministerului Securității de Stat din Tiraspol au avut loc mai multe explozii care au avariat clădirea în care se află acesta.

Republica Moldova a denunțat incidentul, afirmând că obiectivul acestuia este de a crea tensiuni legate de situația de securitate din regiunea transnistreană.

Rusia vorbește de un „culoar” înspre Transnistria

Seria de explozii vine după ce vinerea trecută un general rus a anunțat „etapa a doua” a „operațiunii militare speciale” din Ucraina, aceasta vizând controlarea Donbasului și a sudului Ucrainei.

„Acest lucru va asigura un coridor terestru spre Crimeea, precum și influența asupra infrastructurii vitale a economiei ucrainene, porturile de la Marea Neagră prin care sunt livrate produse agricole și metalurgice”, a declarat generalul Rustam Minnekaiev.

Generalul rus a mai spus că, prin controlarea sudului Ucrainei, Rusia va avea un alt coridor spre Transnistria, o republică separatistă pro-rusă de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale spre Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația vorbitoare de limbă rusă este oprimată”, a susținut Minnekaiev la o întâlnire în regiunea Sverdlovsk din centrul Rusiei.

Se pare că Rusia îşi pregăteşte pretexte pentru a justifica ocuparea coastei ucrainene a Mării Negre, inclusiv a orașului-port Odesa.

Liderul separatișilor din Donețk spune că Rusia ar trebui să treacă la următoarea etapă a campaniei militare, după exploziile din Transnistria

Liderul regiunii separatiste Doneţk, din estul Ucrainei, a afirmat marţi că Rusia ar trebui să lanseze următoarea etapă a campaniei sale militare după atingerea frontierelor regiunii, informează agenţia de presă rusă RIA, citată de Reuters.

Denis Puşilin a făcut aceste comentarii într-un talk-show rusesc difuzat online. În opnia acestuia, următoarea fază este crucială având în vedere ultimele evoluții din regiune.

El a făcut trimitere la exploziile de luni din regiunea separatistă Transnistria, Rep. Modova, dar și la acuzațiile Rusiei privind atacurile forțelor ucrainene pe teritoriul rusesc.

“Ritmul cu care operațiunea (militară) atinge granițele noastre este important pentru noi, pentru a lansa următoarea etapă, care este necesară după ce am văzut ce s-a întâmplat în Transnistria și la granița rusească”, a spus Pușilin, citat de RIA.

Reacția Kremlinului: Veștile din Transnistria, un motiv de serioasă îngrijorare

Veștile din regiunea separatistă Transnistria sunt un motiv de ”îngrjorare serioasă” pentru Rusia, a transmis marți Kremlinul, potrivit Reuters.

Kreminul a mai transmis că urmărește îndeaproape evenimentele din regiunea separatistă pro-rusă de pe teritoriul Rep. Moldova.

Moscova a acuzat marți că un centru radio din Transnistria care difuza programe în limba rusă a fost aruncat în aer de „persoane necunoscute”.

Explozia de la centrul radio a avut loc o zi după ce presa rusă a scris luni că mai multe explozii au avut loc lângă o clădire a autorităților separatiste din Transnistria, fotografii distribuite pe Telegram arătând ferestre sparte, dar și două lansatoare de grenade folosite pe o stradă în apropierea clădirii.ULTIMA ORĂ

 • Acum 13 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 14 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 16 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE