Aceasta strategie include un mar ca parte a fiecarei mese. Participantii sunt incurajati sa urmeze acest plan de alimentatie, sa mareasca aportul de apa si sa incepa mersul pe jos. Fiecare masa din acest plan trebuie sa includa un mar intr-o forma sau alta.
Istoricul dietei
Dieteticianul autorizat Tammi Flynn a elaborat acest plan in cartea sa “The 3-Apple-a-Day Plan” (Planul 3 mese pe zi) in 2003 (republicata in 2005), observandu-si de-a lungul anilor pacientii de la un centru de sanatatre care doreau sa slabeasca. Ea a constatat ca ceia care mancau mai multe mere pierdeau o cantitate mai mare de grasime. De la succesul pe care l-a observat la pacientii sai, Planul “3 mere pe zi” a fost transformat intr-o intreaga strategie de alimentatie, inclusiv planuri de mese.
Cum functioneaza?
Consumarea unui mar proaspat inaintea fiecarei mese poate ajuta la stapanirea apetitului, la prevenirea consumului excesiv de alimente si la pierderea in greutate. Merele sunt o buna sursa de fibre. Consumarea unui mar inaintea fiecarei mese il ajuta pe individ sa se simta mai satul si, eventual, sa consume mai putine calorii.
Exista multe beneficii, in ceea ce priveste sanatatea, asociate cu consumul de mere si, in general, cu o dieta bogata in fibre. Acestea includ scaderea colesterolului, scaun regulat, prevenirea cancerului si risc mai scazut de boli cardiace.
Autoarea arata cum ne imbunatatim dieta generala si incurajeaza puternic exercitiul fizic si consumul de apa. Nu exista restrictii la calorii.
Argumente pro si contra
Acest plan este simplu prin aceea ca schimbarea principala consta in adaugarea a trei mere la dieta zilnica. Merele sunt intotdeauna disponibile in mai multe varietati. Deoarece merele sunt usor de transportat, acest plan este ideal pentru cei aflati in miscare cea mai mare parte a zilei.
Totusi cresterea prea rapida a aportului de fibre poate cauza un oarecare discomfort intestinal. Unii se vor plictisi sa manance trei mere pe zi.
Este potrivit pentru dvs.?
Acest plan alimentar este potrivit pentru aceia care cauta un program simplu si sanatos de slabire. Nu este potrivit pentru cei care sunt alergici la mere sau care trebuie sa consume alimente cu continut scazut de fibre din cauza unei anumite boli.
Merele se gasesc tot timpul anului. Celelalte alimente din dieta sunt cele pe care o persoana le cumpara si le consuma in mod obisnuit. Exercitiul fizic este o componenta cruciala a acestui plan. T. Flynn accentueaza importanta exercitiului fizic efectuat cu regularitate pentru procesul de slabire. Alte modificari sunt reprezentate de dieta fara grasimi si consumul a 8-10 pahare de apa pe zi.
Sugestii de meniuri pentru 7 zile:
Sambata. Mic dejun: mar, burrito. Dejun: mar, chili pregatit in casa. Cina: salata Waldorf. Gustarea 1: bautura-crema din fructe, facuta in casa. Gustarea 2: shake de fructe facut in casa.
Duminica. Mic dejun: mar, oua umplute, briosa fara grasimi. Dejun: mar, orez cu carne de curcan, broccoli gatit. Cina: salata mexicana, desert cu mar copt. Gustarea 1: biscuiti din grau integral cu somon. Gustarea 2: shake de vanile facut in casa.
Luni. Mic dejun: mar, omleta cu carne si branza. Dejun: mar, 2 piepturi de pui, broccoli la aburi, orez nedecorticat. Cina: mar, salata verde cu somon. Gustarea 1: branza de vaci degresata si iaurt degresat. Gustarea 2: shake nutritiv cu aroma de cafea.
Marti. Mic dejun: mar, omleta mexicana, fulgi de ovaz instant Dejun: mar, chiftea din carne de curcan cu branza pe chifla din grau integral, legume gatite. Cina: mar, pui fript cu salta asortata. Gustarea 1: shake cu proteine. Gustarea 2: iaurt degresat, usor aromat.
Miercuri. Mic dejun: terci de ovaz cu felii de mar. Dejun: mar, lasagna cu carne tocata de curcan, salata verde cu sos fara grasimi. Cina: pui, legume si bucati de mar trase la tigaie. Gustarea 1: bautura-crema din fructe facuta in casa. Gustarea 2: shake nutritiv cu aroma de cafea.
Joi. Mic dejun: mar, cereale cu continut bogat in fibre, lapte degresat. Dejun: mar, tocana de carne. Cina: mar, ton cu salata verde. Gustarea 1: telina cu unt de arahide. Gustarea 2: bautura-crema din fructe facuta in casa.
Vineri. Mic dejun: mar, omleta cu legume si branza. Dejun: mar, spaghete din faina integrala cu sos marinara. Cina: mar, salata Cezar cu somon fript. Gustarea 1: branza de vaci degresata, lapte degresat. Gustarea 2: shake de ciocolata facut in casa.