Din oras

Pistele de bicicletele ale Clujului – un proiect ratat inainte de finalizare

Scris de 299

Lucrarile pentru trasarea si construirea celor 59 de kilometri de piste de biciclete incluse in proiectul european “Bike-Sharing” nu au fost finalizate nici pana acum, iar acolo unde au fost montati stalpisori prea putini mai stau in picioare. Sistemul prost gandit si si mai prost pus in practica al Primariei Cluj-Napoca se prabuseste inainte sa fie finalizat si receptionat. Acum, pe banii constructorului, de anul viitor pe banii clujenilor. 

Inainte de finalul anului, municipalitatea clujeana va receptiona atat de mult contestatele piste de biciclete. Cele care pornesc de nicaieri si se termina niciunde, in cel mai prost caz intr-un copac, colt de strada, tomberon sau gard viu. Pistele ce nu au fost finalizate nici pana in acest moment, desi politistii locali nu se sfiesc sa imparta amenzi in stanga si in dreapta pentru biciclistii care nu pedaleaza pe ele. Pe pistele folosite drept parcare de prea multi soferi, pe pistele ce nu mai au, de mult, stalpisori ce ar trebui sa delimiteze benzile de circulatie si sa ii apere, atat cat pot, pe cei care aleg sa se deplasze pe doua roti prin orasul comoara. 

Sute de astfel de stalpisori au fost culcati la pamant in prima saptamana de la amplasare de catre soferii Clujului. Acum, la cateva luni de la amplasarea lor aleatorie – pentru ca municipalitatea a trasat punctat pistele si nu a mai revenit niciodata sa le completeze – prea putini dintre stalpisori mai stau in picioare. Iar Primaria nu va accepta receptionarea sistemului asa, ci doar cu toti stalpisorii defecti inlocuiti. 

“Stalpisorii sunt platiti de firma care care a facut tot sistemul, Viacor. Deocamdata este treaba firmei. Receptia o sa se faca anul asta si o sa o aprobam doar daca totul va fi in regula”, spune Ovidiu Campean, seful directiei de Comunicare, Relatii Publice si Turism din cadrul Primariei Cluj-Napoca. 

Adica municipalitatea nu va accepta sa se ocupe de administrarea pistelor decat daca trasarea lor e completa si stalpisorii intacti. Reprezentantii municipalitatii nu spun cat ar costa inlocuirea acestora, insa pretul unui singur stalpisor flexibil este, conform firmelor care se ocupa cu comercializarea acestora, aproximativ 85 de lei.  

Viacor ar trebui sa inlocuiasca pana la sfarsitul acestui an, in cel mai bun caz, cateva sute de astfel de stalpi. In cazul in care numarul lor este de 500, suma pe care firma trebuie sa o plateasca pentru neatentia si nepasarea soferilor care au distrus stalpii este de 42.500 de lei, iar daca numarul stalpisorilor distrusi este de 1.000 – 85.000 de lei. 

Tot Ovidiu Campean este cel care spune ca “dupa ce se receptioneaza, plateste Primaria. Inainte de asta, firma”. Cu alte cuvinte, banii contribuabililor vor fi cheltuiti, incepand de anul vitor, si pentru inlocuirea stalpisorilor distrusi. ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE