Din oras

Inca un clujean a ajuns in curtea Google. Algoritmii lui Alessandro Alghisi si visul de a investi in Romania

Visul oricarui tanar student este de a lucra pentru o companie de renume mondial. Visul clujeanului de doar 20 de ani, Alessandro Alghisi, s-a indeplinit in aceasta luna. Student in anul doi la sectia informatica de la UBB, Alessandro a fost acceptat sa faca parte, in cadrul unui internship, din compania Google. El va petrece cele mai grele trei luni de iarna in Canada, unde isi va dezvolta un proiect personal menit sa aduca unele imbunatatiri in functionarea Google Chrome. 

Pasionat de informatica inca din perioada liceului, Alessandro Alghisi a aplicat pentru un internship in cadrul companiei Google. Dupa patru interviuri telefonice si probe practice, Alessandro a fost admis sa faca parte din echipa Google Canada pentru o perioada de trei luni. Acesta va pleca pe continentul nord american, unde, la sediul Google de langa Toronto, va incerca sa imbunatateasca, prin proiectul personal pe care il va dezvolta alaturi de specialistii Google, serviciile programului Google Chrome. 

Alessandro Alghisi a absolvit, in urma cu doi ani, sectia de mate-info a liceului Onisifor Ghibu. Impresionat inca din copilarie de programele de calculator si modul in care acestea functioneaza,  Alessandro si-a cultivat pasiunea sa pentru algoritmi in cei patru ani de liceu, reusind sa obtina la olimpiada nationala de informatica doua medalii de bronz la cele trei participari ale sale. 

“Am reusit sa obtin medalie de bronz la doua din trei participari, in clasa a XI-a si a XII-a, ca urmare a pregatirilor pe care le-am avut cu doi studenti, Anca Login si Cosmin Tutunaru. Dintotdeuna m-au pasionat algoritmii si concursurile de algoritmi, fie ca era vorba de competitie on line, fie olimpiada sau concurs international. Daca la inceput nu am excelat in informatica din cauza ca nu aveam profesori indrumatori, odata cu inceputul casei a X-a, cand am reusit sa gasesc un student care sa ma ajute sa inteleg mai bine tainele informaticii, am dezvoltat o adevarata pasiune fata de algoritimi. Primul meu indrumator a fost un student care a plecat in Germania la facultate si acuma lucreaza la Microsoft in Canada. El era de parere ca nu am nicio sansa pentru olimpiada. De la primele sedinte si-a dat seama ca nu prea stiam multe lucruri. Impotriva ideilor sale am tras tare pentru a-mi demonstra ca pot mai mult”, a afirmat Alessandro. 

Curiozitatea, provocarile de a rezolva problemele de algoritmica si ideile inedite l-au facut pe Alessandro sa capete experienta necesara pentru a aplica pentru internshipul Google.

“Din curiozitate am ajuns sa prind pasiunea pentru informatica si am ajuns sa imi placa foarte mult algoritimii, pentru ca sunt de fapt niste provocari. Cineva iti aduce mai multe probleme si tu trebuie sa le gasesti solutia optima. E vorba de idei.  Pe langa idei, e vorba de experienta. Pentru ca daca ai mai lucrat si ai gasit probleme sau parti de probleme de genul pe care le ai de rezolvat, te gandesti la ce ai mai facut si te gandesti ce ai putea aplica in cazul la care lucrezi”, spune tanarul. 

Alessandro a aplicat pentru un internship la compania Google, iar in urma a patru interviuri a fost acceptat sa dezvolte un program personal, care probabil va imbunatati activitatea Google Chrome. In cadrul unui campus universitar de langa Toronto Alessandro va incerca sa demonstreze celor de la Google cat este de priceput in solutionarea algoritmilor in cele 3 luni cat va petrece pe continentul american. 

“Am aplicat pentru un internship si am avut 4 interviuri. Trei dintre ele erau foarte tehnice si unul a fost mai complex, in care au venit cu o echipa si mi-au spus ca ma vor in echipa lor pentru ca au vazut ce stiam sa fac. Fiecare dintre cei trei din echipa de interviu au venit cu probleme diferite, iar eu trebuia sa vin cu rezolvari optime. Probleme de algoritmica in principiu. Una dintre probleme mi s-a parut mai grea, insa mi-am dat seama destul de repede de idee si am fst bucuros ca am reusit sa o rezolv. In 20 ianuarie am sa plec in Canada, langa Toronto. Voi lucra pe proiectul Google Chrome, unde voi avea un mic proiectel al meu in managing de PDF-uri. Voi incerca sa aduc o imbunatatire in ceea ce inseamna managementul fisierelor PDF”, a afirmat Alessandro.

La cei 20 de ani ai sai, tanarul student este pasionat, pe langa informatica, de filme, inot, schi, tenis de masa si nu in ultimul rand de cluburi si de muzica buna. Dupa cele trei luni pe care urmeaza sa le petreaca in Canda, Alessandro a recunoscut ca nu este exclus sa isi prelungeasca aventura americana in cadrul altor companii de renume mondial fara a preciza care sunt acestea, iar cu banii pe care i-ar castiga. 

“Am participat la cateva competitii de tenis de masa, insa nu cu rezultate exceptionale. Trebuie sa recunosc ca nu putem excela in mai multe domenii. Probabil ca voi merge si la alte firme mari de soft din State sa vad cum e viata pe acolo si cum e anturajul si presiunea la locul de munca. Cu banii pe care ii voi castiga intentionez sa imi deschid o mica firma de programare chiar aici in Cluj. Nu intentionez sa raman in afara tarii pentru ca si aici se poate castiga decent, cu conditia sa fi serios si sa iti respecti termenele de finalizare ale proiectelor”, a declarat Alessandro.

Pentru deplasararea sa in Canada si munca pe care o va presta in cadrul companiei Google, Alessandro a aratat ca remuneratia este pe masura, fara a preciza suma exacta.

”E destul de dificil in a-mi gasi cazare. Voi locui intr-un campus in care vin oameni din intreaga lume. Am gasit cateva oportunitati de cazare si sper sa fiu acceptat. Cei de la Google se ocupa de costuri, de obtinerea vizei. Exista un fond de realocare prin care imi vor fi acoperite cheltuielile de transport si cazare si totodata voi avea si un salariu. Totul este confidential, insa e mai mult decat suficient”, a afirmat Alessandro.

Cele trei luni pe care urmeaza sa le petreaca in Canada ii vor cauza mici probleme la facultate prin lipsa de la cursuri si seminarii. Cu toate acestea solutia pe care a gasit-o noul intern de la Google este de a-si da o parte dintre examene inainte de inceperea sesiunii.

“Ma bucur ca am gasit intelegere in randul profesorilor. Cu o parte dintre ei am vorbit si sunt de acord ca sa imi dau examenele inainte de plecarea mea de la sfarsitul lunii ianuarie. Acum, cu toata tehnologia, am acces la suporturile de curs de la facultate si voi incerca in week-end-uri sau in zilele libere sa invat pentru a nu ramane prea mult in urma cu materia, iar la intoarcerea mea in tara voi sustine examenele la care nu voi putea sa particip”, a declarat Alessandro.

Pentru ca nu a uitat de unde a plecat, studentul clujean mai ofera consultatii elevilor liceului pe care l-a absovit in cadrul unui cerc de informatica.

„Am organizat  un cerc de pregatire la informatica la fostul meu liceu, unde eu ii pregatesc pe cativa elevi mai buni. E foarte important ca ei sa inteleaga faptul ca daca te pregatesti in timp si ai notiunile de baza atunci cand ajungi la facultate iti e mult mai usor, iar cand vor incerca sa aplice pentru diferite joburi vor avea sanse mai mari”, a afirmat Alessandro.

Dupa experienta celor trei luni in Canada, Alessandro ca va mai petrece o perioada de timp prin Statele unite unde va incerca sa acceada la mari companii de soft. Visul sau este sa stranga suficienti bani pentru a-si porni o afacere proprie.

“Odata ce ai in CV ca ai lucrat pentru Google iti e mult mai usor sa aplici la alte job-uri in domeniu. Daca voi fi acceptat si la alte companii din Statele Unite intentionez sa strang suficienti bani pentru a-mi deschide o afacere in Romania. Chiar cu riscul de a ma repeta nu vreau sa raman in strainatate”, a declarat Alessandro Alghisi.

Tanarul are dubla cetatenie, romano-italiana. Calculele matematice le-a invatat de la tatal sau care, inventator fiind, a reusit sa breveteze un sistem de scoatere a navelor esuate, patent cumparat de catre fortele maritime americane. 

“Parerea mea e ca de la tatal meu am luat toata gandirea aceasta matematica. El a inventat la vremea lui, si este un brevet pe aceasta inventie, o modalitate prin care se pot scoate epavele din apa. Am vazut si un reportaj pe Discovery despre brevetul tatalui meu. Prin sistemul inventat de el, de navele esuate, se leaga niste baloane mari de cauciuc si efectiv nava este ridicata la suprafata. Totul tine de calcule matematice si de fizica”, a afirmat tanarul Alessandro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *