Din oras

Pictorul Marius Bercea, Hypernova de Cluj in Londra, cu tablouri din Transylfornia

Pictorul clujean Marius Bercea isi continua ascensiunea pe scena mondiala. El va vernisa, saptamana viitoare, expozitia Hypernova, la Londra, intr-una dintre cele mai ravnite galerii de arta contemporana din lume. Tanarul artist a expus, saptamana trecuta, la Sotheby’s.

Marius Bercea va vernisa, peste cateva zile, expozitia Hypernova in galeria Blain|Southern din Londra. Artistul traieste la Cluj-Napoca si creeaza la Fabrica de Pensule, departe de ochii tociti si nepregatiti ai clujenilor.

Transylfornia: L.A.-ul din Cluj-Napoca

Considerat de criticii internationali drept unul din exponentii de marca ai artei contemporane, Bercea aduce performanta pe panza prin tuse aspre care converg si creeaza un nou spatiu mixat intre Transilvania si California:Transylfornia. Potrivit curatorilor expozitiei, Hypernova “ilustreaza o calatorie atat senzoriala si psihologica la fel de mult ca una geografica” din Cluj-Napoca in Los Angeles.

La Blain|Southern, cu Transylfornia, Bercea propune un melanj de imagini iconice care exista in cultura romana si americana. Pictorul clujean a creat o serie de peisaje vibrante, care “fluctueaza intre utopic si distopic care estompeaza granitele dintre realitate si imaginatie”. Deschisa la galeria Blain|Southern din Londra intre 28 martie si 17 aprilie, expozitia reflecta drumul artistului dinspre Clujul natal spre Los Angeles. Expozitia este insotita de aparitia primei monografii a artistului. Artistul recunoaste, deschis, ca inspiratia poate fi pasagera si ca, in picturile sale se bazeaza pe (re)construirea diferitelor teme si topici.

“Lucrurile ies in momentul in care deja ai devenit interesat de o anumita zona, pe care o cercetezi din ce in ce mai mult. Nu stiu daca inspiratia, ca si formula, se preteaza unui secol cum e secolul XXI, secolul vitezei, un secol foarte pragmatic”, spune Marius Bercea.

Desi sustine ca se poate trai din arta, respecta o etica a muncii. Tanarul doctor in pictura al Universitatii de Arta si Design (UAD) pune accent pe comunicare si pe feedback-ul post-productie.

“Cand, intr-adevar am satisfactia faptului ca am ajuns la unele rezultate, am incercat sa mediez o anumita comunicare cu persoane diverse in zone apropiate: teoreticieni, istorici de arta, curator si chiar si dealer-I de arta. Sunt curios sa aflu niste pareri inainte sa fie puse pe perete. Lucrurile in zona industriei culturale sunt asemanatoare si in momentul in care ca si muzician faci un demo, il duci la o casa de productie care il prezinta unor oameni si ai un feedback. Asa e si cu arta vizuala. In cazul meu, imi place sa am o discutie cu niste oameni si sa discut despre lucrarile recente, inainte sa le pun pe perete si sa ma expun in fata publicului”, continua artistul, intors la Cluj-Napoca de la Londra, unde a expus, spre vanzare, un tablou la Sotheby’s.

Spune ca, pentru un artist contemporan, cheia succesului o reprezinta, printre altele, networking-ul. Crede ca artistii contemporani au menirea sa explice publicului directiile artistice pe care le propun si vorbeste cu responsabilitate. Hypernova va fi insotita de prima monografie a artistului, pe langa cele 60 de tablouri, precum si un interviu cu Bercea alaturi de doua eseuri de Michael Bracewell si Barry Schwabsky.

Face arta de dragul artei, iar tablourile lui ajung sa valoreze, in Europa si in Statele Unite ale Americii, mii de dolari. La Sotheby’s, Marius Bercea a expus, spre vanzare, saptamana trecuta, tabloul Solar Playground.

De-a lungul timpului, Marius Bercea a expus la Hudson Valley Center for Contemporary Arts, in New York, in 2010, alaturi de Adrian Ghenie si Ion Grigorescu. In acelasi an, Bercea a fost prezent intr-o expozitie de 50 de lucrari la Royal Academy of Art, care a acoperit o jumatate de mileniu de arta din Europa.

Foto: Wall Street International Magazine, Blain|Southern, fiac.com, artandcointv.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *