Justitie

Petru Șușca, după descalificarea de la concursul pentru funcția de manager al SCJU Cluj: „Nu mi-au spus motivele. Este vorba despre o răzbunare”

Probabil una dintre cele mai importante știri din ultimele zile trece neobservată, sau prea puțin titrată: Spitalul Clinic Județean Cluj este în toiul procedurii de alegere a noului manager. Petru Șușca, ex-managerul, a fost înlăturat din funcție după ce USR-PLUS a ales să colaboreze politic cu PNL, la nivel național, în fruntea SCJU Cluj fiind numită Claudia Gherman, opțiunea aleasă de ex-ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru a prelua funcția de manager până la demararea și finalizarea procedurii de mandat pe această poziție executivă. 

Procedura a început de curând, iar pe lânga preferata USR-PLUS – Claudia Gherman, la concursul pentru șefia SCJU Cluj s-au înscris și Petru Șusca – ex-managerul SCJU Cluj și Lauran Vasile Beniamin. Cei doi au fost eliminați din fașă, Claudia fiind singura rămasă în concurs. 

Culmea, cu toate ca Șusca a condus Spitalul de Urgență Cluj-Napoca timp de mai bine de șapte ani, participarea acestuia la concursul pentru funcție a fost respinsă. Contactat, ex-managerul susține că nu i s-a comunicat motivul pentru care a fost împiedicat să participe la concursul pentru un  nou mandat în șefia spitalului. 

„Nu mi-au spus motivul sau motivele. Este vorba despre o răzbunare. Nu au vrut să mă lase să ajung în etapa în care să le prezint planul de management. Nu s-a dorit asta și nici nu mi s-a spus de ce. Oricum, am decis să public zilele acestea planul de management. Am lucrat mult la el și cei din comisie n-au vrut să-l vadă. Am depus două plângeri prealabile la Ministerul Sănătății și la Consiliul Administrativ al Spitalului Clinic Județean Cluj. Am condus acestă instituție timp de 7 ani și două luni. Este vorba despre o răzbunare”, explică fostul manger. 

Într-una dintre plângerile prealabile depuse de către Petru Șușca se arată pe larg faptul că două persoane din comisia consituită pentru procedura de alegere a noului manager au fost revocate anterior din astfel de funcții din cauza criteriilor de neperformanță: 

„In speță, în cadrul comisiilor stabile se regăsesc domnii DINDELEGAN GEORGE (având și funcția de Președinte al Consiliului de administrație al Spitalului) și REDNIC SIMONA (având și funcția de reprezentant al Ministerului Sănătății în cadrul Consiliului de administrație al Spitalului). 
  
 Aceste persoane au fost numite în Consiliul de administrație al Spitalului prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 5 din 06.01.2021 și au mai deținut această funcția începând cu luna decembrie a anului 2019 și până la data de 13.11.2020 când au fost revocati înlocuiți prin Ordinul nr. 1985/13.11.2020 datorită lipsei performanțelor așteptate de la dânșii și pentru faptul că aveau alte priorități precum sicanarea conducerii executive a Spitalului în detrimentul intereselor pacienților și ale Spitalului. 
  
 Subsemnatul am calitatea de fost manager al Spitalului deținând această funcție începând cu anul 2013 și până la data de 04.01.2021 când am fost revocat în mod intempestiv de către fostul Ministru al Sănătății, domnul Vlad Voiculescu, prin Ordinul nr. 4/04.01.2021. 
  
 În legătură cu concursul de ocupare a funcției de manager al Spitalului ce se desfășoară în prezent, arăt că mi-am înregistrat dosarul de candidatură sub nr. … . 
  
 Suspectez faptul că, data fiind componența actuală a comisiilor de concurs și de soluționare a contestațiilor din care fac parte domnii Dindelegan și Rednic, nu voi beneficia de o evaluare obiectivă și imparțială dat fiind faptul că aceștia se află într-un evident conflict de interese cu subsemnatul”, se arată în plângerea depusă de Petru Șușca. 

Singura persoană admisă pentru etapa în care se suține proiectul de management al spitalului este Claudia Gherman, cea care asigură în prezent și interimatul pentru acestă funcție.  Ex-managerul a formulat o cerere de suspendare a actului administrativ prin care s-a consituit comisia care se ocupă de acest concurs. Solicitarea se află acum în atenția judecătorilor de la Tribunalul Cluj, care vor decide dacă eliminarea lui Șușca nu este altceva decât o răzbunare din partea unor foști subordonați care nu s-au avut în relații bune cu acesta. 

Iată un fragment din argumentele expuse de Șușcă în cererea înregistrată la Tribunalul Cluj: 

„Domnul Dindelegan a avut calitatea de martor in cadrul dosarului de urmarire penala deschis la sesizarea Dr. Ciuce Constantin impotriva subsemnatului – in calitate de manager al Spitalului – si a doamnei doctor GHERVAN CRISTINA MARIANA VALERIA – in calitate de Director Medical – pentru infractiunea de abuz in serviciu. Acuzatiile Dr. Ciuce au survenit pe fondul unui conflict intre Sectia Chirurgie I si conducerea Spitalului, conflict generat de nemultumirea acestuia fata de masurile administrative si organizatorice adoptate de catre subsemnatul si domna doctor Director Medical GHERVAN. 

Domnul Dindelegan a sustinut acuzatiile Dr. Ciuce si a declarat ca masurile organizatorice adoptate au generat disfunctionalitati, insa plangerea nu a fost incuviintate de catre organele de urmarire penala. Domnul Dindelegan a detinut calitatea de coreclamant in cadrul actiunii inregistrate pe rolul Tribunalului Cluj sub nr. 1273/117/2015 prin care au fost atacate o serie de masuri de ordin organizatoric ale subsemnatului in calitate de manager de Spital, afirmandu-se ca as fi incalcat dreptul la munca al reclamantilor. Actiunea a fost respinsa de catre Tribunal. 

Domnul Dindelegan, alaturi de doamna Simona Rednic au fost numiti prin Ordinul al Ministrului Sanatatii in calitate de membrii ai Consiliului de Administratie al Spitalului – Ordin nr. 1800/02.12.2019 – iar printre primele masuri adoptate s-a numarat propunerea si adoptarea unei decizii CA prin care au propus in mod intempestiv revocarea subsemnatului din functia de manager.

Aceasta decizie a generat un puternic sentiment de nemultumire in cadrul Spitalului, sens in care anexez Memoriul semnat de catre toti medicii sefi de sectie prin care solicita ministrului sa nu dea curs respectivei propuneri de revocare. Domnul Dindelegan a facut obiectul unei cercetari disciplinare pentru atitudinea dansului necorespunzatoare fata de subsemnatul in calitate de manager al Spitalului. Cercetarea s-a finalizat nefiind dispuse sanctiuni deoarece domnul Dindelegan, in urma unei medieri, a acceptat sa isi ceara scuze atat de la subsemnatul, cat si de la membrii comisiei de disciplina; 

Conflictul celor doi (domnii Dindelegan si Rednic) a fost continuat si in luna februarie a anului 2020 cand cei doi si-au manifestat in mod public optiunea de a nu candida la concursurile de ocupare a functiei de medic sef sectie in cadrul sectiilor in care isi desfasurau activitatea acuzand, fara temei sau dovezi, felurite nereguli pe care mi le-au imputat subsemnatului. Totdata, cu aceasta ocazie, domnul Dindelegan arata in mod expres ca si dumnealui considera ca se afla intr-un veritabil conflict de interese cu subsemnatul.

Ca atare, atata vreme cat cei doi vor ramane in cadrul comisiilor subsemnatul nu voi putea beneficia de dreptul de a ma prezenta la concursul de ocupare a functiei de manager persoana fizica al Spitalului, posibilitatea subsemnatului de a fi examinat de catre o comisie impartiala si obiectiva fiind una iluzorie.

De asemenea, arat ca, raportat la conflictele indelungate dintre subsemnatul si domnii Dindelegan si Rednic, este previzibil ca subsemnatul voi fi defavorizat, iar alti candidati urmeaza sa fie favorizati in detrimentul meu”, se arată în document. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *