Diete

Petreceri cu bufet rece

Cum sa organizam o masa deosebita, care sa ramana in amintirea tuturor participantilor ca un eveniment memorabil, dar care sa tina cont si de cerintele fiecarui oaspete in parte? De multe ori, problema cea mare nu constituie cerintele evenimentului ca atare, ci spatiul de care dispun gazdele pentru a-si primi oaspetii, fie pentru ca structura apartamentelor nu permite intinderea unor mese festive la care sa se aseze, cu carte de vizita, fiecare musafir pe un loc dinainte stabilit, fie pentru ca majoritatea acestora prefera o modalitate mai putin snoaba de a lua masa…

Atunci se recurge la o solutie simpla si, totodata, ingenioasa, in care mancatul nu e indeletnicirea principala, ci insoteste, atunci cand oaspetii doresc, conversatie si creaza o stare de spirit placuta, prin felul in care sunt arajate platourile si varietatea felurilor de mancare servite. Este vorba, desigur, de masa tip bufet, in care aranjarea platourilor cu gustari, precum si combinatiile ingredientelor folosite creeaza elementul de inedit, de placere a ochiului si imbie oaspetii sa se serveasca singuri din fiecare fel de mancare.

Carnaciorii prajiti in ulei sau la gratar, pestele si preparatele din peste, pastele, combinatiile de legume cu maioneza, mititeii, branzeturile, preparatele din carne, de la friptura la sunca si sosuri sau umpluturi cu carne tocata, preparatele de patiserie, oua umplute si multe, multe legume, fructe si verdeturi folosite pentru decorarea fiecarui platou sunt cele mai uzuale denumiri care ne vin in minte atunci cand alcatuim meniul pentru asemenea tip de masa.

Interesant la bufetul rece este varietatea ocaziilor in care se poate organiza, mergand de la aniversari de zile de nastere si pana la festivitati de mare eleganta si rafinament in care maestri decoratori si bucatari de elita au ocazia sa isi etaleze maiestriea in prepararea si ornarea felurilor de mancare. Se merge pana acolo incat, dupa sute de ani de rafinament culinar, sa se orneze un astfel de bufet tinand cont de specificul intalnirii, al evenimentului sau al oaspetelui in cinstea caruia se organizeaza masa, pe culori dominante, pe feluri de mancare specifice regiunii in care are loc intalnirea, pe o anumita succesiune a intrarii in scena a delicateselor, cu lumini sau muzica.

Dar si in cazul unei intalniri particulare, obisnuite, in care gazdeleisi doresc foarte mult sa creeze o atmosfera sarbatoreasca, placuta, destinsa, se poate obtine un efect deosebit, tinand cont de preferintele fiecarui oaspete in parte, dar si de specificul sezonului in care se organizeaza acest bufet. De multe ori, luarea unei asemenea decizii nu tine neaparat de vreo constrangere financiara, ci doar de preferinta, tot mai des intalnita, a oaspetilor, de a putea sa se bucure la fel de evenimentul celebrat, fara ca vreunul dintre ei, de cele mai multe ori gazda, sa joace rolul de intermediar intre bucatarie si sufragerie, intre laboratorul in care se prepara mancarea si locul in care se consuma.

Renuntarea la serviciile de masa costisitoare, la farfuriile si paharele scumpe, poate fi un beneficiu in plus pentru acele familii care prefera sa se bucure mai mult de gustul si aroma felurilor de mancare oferite, si mai putin de aspectul festiv al mesei in sine. In plus, preparatele pot oferi, prin calitatea si prin stiinta combinarii lor, elementul surpriza care face din respectivul bufet un eveniment memorabil. Adesea, ele sunt asemanatoare antreurilor servite la inceputul meselor festive, sub forma unor feluri de mancare usoare, frumos ornate si prezentate. Acestea sunt deseori stropite cu aperitive (bauturi alcoolice), in care se incadreaza lichiorurile, bauturile tari, tip votca sau whisky, dar si cocteilurile, gin tonic sau chiar sampanie, care dezleaga limbile si dau drumul la buna dispozitie. Pentru ele este valabila o regula de baza: moderatia. Nu se recomanda sa se serveasca decat in cantitati mici, importante fiind, in cazul lor, diversitatea, combinatia de gusturi si aspectul deosebit de atragator.

Pentru persoanele cu un stil de viata nepretentios, alimentele folosite ca antreuri au devenit simple ingrediente pentru asa-numitele gustari, denumite “snacks” in America de Nord, ele pun accentul pe gustul crocant, picant si pe… timpul scurt in care sunt ingerate.

Felul in care combinati diverse ingrediente depinde de multe aspecte, cel mai evident fiind scopul mesei respective, evenimentul sarbatorit. Pregatirea unui bufet rece mai ia in calcul, pe langa acesta, si numarul de persoane invitate, precum si spatiul si resursele financiare de care dispuneti in momentul in care organizati masa. Meniul poate fi variat, cuprinzand, la alegere: preparate din legume, cu branza si cascaval, din oua, din peste, din carne de pasare, din carne de porc sau vita. El includ si bauturi alcoolice, apa minerala si sucuri, cafele, produse de patiserie. Toate oferite si prezentate oaspetilor pentru servire si buna dispozitie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *