Sex

Transmiterea SIDA

Dupa aparitia primelor cazuri de SIDA in 1981 s-au efectuat numeroase studii care au aratat cum se transmite virusul, iar pe baza acestor date s-au stabilit masuri de profilaxie eficace.

 

HIV (virusul imunodeficientei umane) se transmite in principal prin trei modalitati: pe cale sexuala, pe cale sanguina si de la mama la copil.

 

Modul de transmitere. Pentru a fi contaminat cu virusul ce produce SIDA, trebuie sa fi avut raporturi sexuale cu o persoana infectata, fie sa fi fost in contact cu sangele unei persoane infectate. Intr-adevar, virusul nu se gaseste in cantitate suficienta pentru a produce infectia decat in sange, sperma si secretiile vaginale. Pana in prezent nu a fost raportat nici un caz de contaminare prin saliva sau prin lacrimi. Pentru a produce infectia, virusul trebuie sa intre in contact cu celulele tinta pe care actioneaza, in special leucocitele si anume limfocitele T4, si in consecinta trebuie sa strabata bariera reprezentata de piele sau mucoase profitand de o intepatura sau o plaga.

 

Transmiterea de la mama la copil se produce fie in timpul sarcinii prin intermediul placentei, fie dupa, prin alaptarea naturala.

 

Transmiterea pe cale sexuala. Este cea mai importanta modalitate de transmitere. In cadrul raporturilor sexuale anale (sodomie) sau vaginale se poate transmite HIV (prezent in sperma si in secretiile vaginale) daca unul dintre parteneri e purtator de virus. Mucoasele organelor genitale si cea a anusului prezinta adesea mici leziuni care favorizeaza patrunderea HIV. Riscul contaminarii pentru cei doi parteneri exista, chiar daca e mai redus, si in situatia contactelor cavitate bucala – organ sexual (felatie, cunnilingus).

 

Riscurile transmiterii pe cale sexuala sunt mai mari:
– in cazul raporturilor sexuale numeroase cu parteneri multipli intre un barbat seropozitiv si o femeie seronegativa. Totusi, exista si riscul transmiterii in sens invers de la o femeie seropozitiva la un barbat seronegativ, mai ales atunci cand mucoasa prezinta o leziune (de exemplu o micoza sau o alta BTS); este si situatia raporturilor se xuale in timpul menstruatiei, virusul fiind prezent in sange.

 

Transmiterea pe cale sanguina se produce atunci cand sangele unei persoane infectate intra in contact cu cel al unei alte persoane. Aceasta se intampla in cazul unei transfuzii cu sange contaminat sau in situatia in care toxicomani purtatori de virus impart aceeasi seringa cu alti toxicomani si in cazul refolosirii seringilor fara a fi sterilizate in prealabil (in special in tarile in curs de dezvoltare).

 

Calea sanguina reprezinta o modalitate de transmitere foarte contaminanta, riscul fiind evaluat la 90 %. Astfel hemoliticii care necesita numeroase transfuzii de sange au fost afectati in mod special de SIDA, pana in momentul in care s-au luat masuri de prevenire (respectarea tehnicilor de inactivare a virusurilor in prepararea derivatelor de sange prin teste) ce au pus punct acestui tip de contaminare.

 

Transmiterea de la mama la copil. Orice femeie seropozitiva care doreste sa aiba un copil isi asuma riscul de a-i transmite HIV copilului ei. Toti copiii nascuti de mame seropozitive sunt seropozitivi la nastere, deoarece ei au anticorpi de la mamele lor. Totusi contaminarea nu e absolut obligatorie: din 5 copii nascuti de mame infectate, unul singur e condamnat, si numarul acestora creste daca mama este in stadiul SIDA.

 

Atunci cand nu sunt contaminati, copiii devin seronegativi in jurul varstei de 15 pana 18 luni. Exista de asemenea un risc de transmitere a HIV si prin laptele matern. De aceea in tarile industrializate se recomanda femeilor seropozitive sa nu-si alapteze copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *